נקנקיות מסוכנות לילדים (צילום: Pavel V Mukhin, Shutterstock)
זהירות! נקניקיות | צילום: Pavel V Mukhin, Shutterstock

אכילה שגרתית של נקניקיה כמעט עלתה לפעוט כבן ארבע וחצי מאום-אל פחם בחייו. חתיכה מהנקניקייה שאכל הילד נתקעה בקנה הנשימה שלו והוא נחנק. הבוקר, פונה הבוקר הפעוט במצב קשה על ידי מד"א לבית החולים כשהוא מורדם ומונשם.

צוות מד"א מרחב גלבוע בראשותו של הפרמדיק, פואד אגרביה, שהוא גם תושב המקום, הוזעק למרפאה המקומית שבישוב ומצא את הפעוט מעורפל הכרה ומחרחר. הצוות הצליח לחלץ חלק מהנקניקייה החדיר לו צינור הנשמה לקנה הנשימה שלו והוא הונשם כל הדרך לבית החולים, שם חזר לנשום בכוחות עצמו. כעת מצבו של הפעוט טוב והוא הושאר בבית החולים לצורך השגחה, והמשך בדיקות.

במגן דוד אדום מעריכים כי מידי שנה מתרחשים בישראל לפחות עשרה מקרי חנק וכמעט מוות כתוצאה מאכילת נקניקיות. כמו כן, שיעור היפגעות הילדים בקרב המגזר הערבי בתאונות ביתיות כפול מאשר בקרב המגזר היהודי ונמצא במגמת עליה.

לאור נתונים אלה הנחה מנכ"ל מד"א, רמ"ג אלי בין, את מנהל מחלקת ההדרכה במד"א, להגביר את היקף ההדרכות במגזר הערבי, בעיקר בקרב בני נוער וכן לבצע פעילות נרחבת על-מנת להכשיר תלמידים במגזר הערבי כמגישי עזרה ראשונה. ההדרכות שכבר התחילו במספר ערים ערביות, יאפשרו מתן מענה רפואי ראשוני מהיר לפצועים, עד להגעת צוותים רפואיים, על-מנת להפחית את שיעורי התמותה.

במגן דוד אדום חוזרים ומדגישים כי נקניקיות שלמות נחשבות למאכל מסוכן לילדים ואין להגיש אותן לילדים עד גיל שנה. החל מגיל שנה ועד חמש, אין למנוע מילדים לאכול נקניקיות, אך חובה על ההורים לחתוך אותה לחתיכות קטנות המתאימות ללעיסה על ידי ילדים קטנים, בהתאם לגילם ולקצב צמיחת שיניהם. כמו כן, להרחיק מהישג ידם של ילדים מתחת לגיל ארבע פיצוחים, כפתורים, חרוזים, מטבעות, חלקי משחק קטנים, סוכריות, בלונים ועוד.

"הסכנה לחנק בילדים גדולה במיוחד כי התיאום בין מנגנון הבליעה לנשימה מפותח פחות, וגם נתיב הנשימה צר יותר מאשר בקרב מבוגרים", הסביר נתן קודינסקי, מנהל מחלקת ההדרכה במד"א.

לפרטים על הקורסים והרשמה ניתן לקבל בטלפון 1-700-500-430 או באתר מד"א WWW.MDAIS.ORG