הדבר הראשון שרובנו חושבים עליו כשאנחנו חושבים על פיצה - הוא הגבינה, אבל מתברר שבלא מעט פיצריות משתמשים בתחליף גבינה המכיל שומן צמחי. התחליף אומנם זול יותר, אבל גם מאוד לא בריא, ואף אחד לא מספר לנו על זה. על מנת לבדוק את היקף התופעה, התחזו תחקירני חדשות 2 ליזמים המבקשים לפתוח פיצריה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

סקר שוק קטן הבהיר עד מהרה כי הגבינה היא המרכיב היקר ביותר בפיצה, אבל שיש דרכים לקנות אותה בזול. "זו המוצרלה הנקייה וזו הצמחית", הסביר המשווק של מפעל "כפיר" באזור המרכז. "מערבבים אותם ביחד וזה יוצא פצצה. אני מספק ל-800 פיצריות וכולם מערבבים. מה את מצפה, שיהיה 100% גבינה? הענף של הפיצות נהיה זנותי".

אז מה זו בעצם גבינה אמיתית ומה היא גבינה סינתטית? "גבינה רגילה זו גבינה שהמקור שלה הוא בחלב פרה, כבשים, עזים", הסבירה דרורית סירקיס גדרון דיאטנית קלינית. "לעומת זאת, תחליפי הגבינה מורכבים למעשה מחלבוני חלב ותוספת של שומן צמחי. ברגע שמוסף להן שומן צמחי הן לא יכולות להיחשב כגבינה".

"תחליף הגבינה מאוד לא בריא"

תחליף גבינה
תחליף גבינה | צילום:
גם ב"פיצה מרקט", אחד הספקים הגדולים בארץ לפיצריות, ביקשו התחקירנים לקנות את המרכיב הנחשב לגבינה. "זו גבינה שעשויה משומן צמחי, זה משהו שהוא לא בריא", הסביר עובד במקום. "ברגע שמערבבים את זה עם גבינה רגילה, אדם שהוא לא אנין טעם לא יגלה את ההבדל".

ב"פיצה מרקט" היו כנים לגבי התחליף ואפילו המליצו לקנות גבינה אמיתית בלבד, אבל האם גם בפיצריות שומרים על אותם ערכים של כנות ושקיפות? ביקור בסניף בנס ציונה של פיצת "ברכת השם" העלה שלא ממש. בפיצרייה חושבים על הכיס המצטמק שלנו ומציעים מגש פיצה משפחתית ב-15 שקלים בלבד, אבל המודעות הצרכנית הסתיימה כשנשאלו שאלה פשוטה אחת: איזו גבינה יש בפיצה? "אני לא עונה. מי שרוצה יחליט", מצהיר העובד במקום.

גם בסניף "קאסה דל פפה" בראשון לציון מישהו הזיז את הגבינה שלהם, או יותר נכון החליף אותה במשהו שהוא לא ממש גבינה, ושכח לעדכן בכך את המוכרת, שהייתה משוכנעת שמדובר בגבינה אמיתית, למרות שלא כך היה.

תחליפי גבינה - גם בפיצות קפואות ובסופרמרקט 

תחליפים - גם בסופרמרקט
תחליפים - גם בסופרמרקט | צילום:

בעניין אחד היתרון של תחליפי הגבינה ברור - במחיר. התחליף נע בסביבות 25 שקלים לקילו והגבינות - 33 שקלים לקילו. יש תחליף זול אפילו יותר. ב"פיצה רומא", ספקית נוספת למוצרי פיצריות, הקשיבו לרחשי שוק הפיצריות המבעבע ועל מנת להוזיל מחירים הוסיפו לתערובת הגבינה שלהם שליש "כמו גבינה".

חלק מבתי העסק קונים גבינות מעורבבות גם מתנובה. "יש לנו כל מיני סוגי פתיתים. יש לנו חצי חצי - חצי עמק וחצי תחליפי חלב", אומרת נציגת תנובה. אם מישהו רוצה משהו זול יותר - יש לו את גם האפשרות הזו. הרבה רשתות ובתי קפה משתמשים בזה".

גם בסופר רמי לוי, מחלקת הגבינות מלאה גבינות מכל טוב, אבל לא רק. גם שם, בין מוצרי הגבינה הרגילים, מסתתרים להם תחליפי חלב עם שומן צמחי. לפחות בסופרמרקט יש כמה כללי אצבע: אם על המוצר לא כתוב "גבינה" וברכיבים מצוין שומן צמחי כמו קנולה או דקלים, אפשר לדעת שלא מדובר בגבינה אמיתית. ולא רק תנובה עושה זאת - באגף הפתיתים לפיצה מציעים יצרנים נוספים תחליפי גבינה. גם בפיצות הקפואות להכנה בבית - למעשה אין הרבה גבינה.

"לא יודעת מה זו הגבינה הזאת"

"גבינה רגילה נותנת לנו חלבון איכותי וסידן ברמה גבוהה, לעומת תחליפי החלב שתלוי מה יש בהם", אומרת גדרון הדיאטנית. "אחד הדברים הבעייתיים זה שיש בהם הרבה פעמים שומנים שהם שומנים צמחיים שהם שומנים מוקשים, שומני טראנס, שמזיקים לבריאותנו".

בסניף "בזיליקום" בפלורנטין, מגש פיצה לא עולה 15 שקלים אלא מתחיל ב-69 שקלים. "זו מוצרלה", אומר המוכר בביטחון, אלא שבסניף בשדרות ח"ן הודתה המוכרת: "אני לא בדיוק יודעת מה זו הגבינה הזאת".

"באיטליה יוצאת משפחה לארוחת ערב לפיצרייה", מסכם השף חיים כהן. "את תראי משפחות עם חליפות ועניבות שיושבות ואוכלות פיצה בנחת. אף אחד לא יכול למכור להם משהו לא טוב, אין דבר כזה". את הפיצות אולי ירשנו מהאיטלקים, אבל את המנהגים נראה שקצת פחות.

מ"כפיר" נמסר בתגובה: "צר לנו שבחרתם להשתמש במונח סינטטי בהתייחס ל'צהובות' עם שומן מן החי. זה מטעה. המוצר מכיל למעשה את הרכיבים הטובים שבחלב: החלבון, הסידן ושומן מן הצומח שאינו מכיל כולסטרול והוא נטול טראנס. לכן, זיהוי המוצרים ככפיר חשובה לנו כתג איכות - ונחדד מסר זה לסוכנינו".

מ"תנובה" נמסר בתגובה: "מוקדי המכירה והסוכנים מקפידים לעדכן את הלקוחות מהשוק המקצועי שהתערובת מכילה גם תחליפי גבינה - זה מתבטא במחיר הנמוך יותר וכתוב במפורש על האריזה. גם במוצר לשוק הפרטי המחיר נמוך יותר וההרכב גלוי וברור על האריזה".

מ"פיצה פצץ" נמסר בתגובה: "אנו מדגישים בפני לקוחות בעלי פיצריות שעדיף לא להשתמש בתחליף גבינה. ברשת שלנו, פיצה פצץ, לא משתמשים בה". מ"פיצה רומא" נמסר בתגובה: "ברשתות בבעלות החברה - פיצה רומא ופיצה מטר, לא משתמשים בתחליפי גבינה". מ"בזיליקום" נמסר בתגובה: "אנו משתמשים במוצרלה אמיתית מתוצרת גד ומוסיפים גם את מוצר כפיר הנקרא פיצרלה או הצהובה הטובה בשל המרכיבים הבריאותיים הטובים שלה, השפעתה הטובה, והגוון שהיא מקנה לפיצה. כך נמשיך".

מ"קאסה דל פפה" נמסר בתגובה: "התנהלות דוכן הרשת, המנוהל ע"י זכיין שהראיתם, היא בניגוד לנהלים. העניין תוקן והופסק במיידית". מ"ברכת השם" נמסר בתגובה: "בפיצות יש תערובת גבינות, חלקו טבעיות וחלקן עם שומן צמחי. זה מה שעושה את טעמן הטוב. נתדרך את העובדים להעביר את המידע המדויק ללקוחות".

תחקיר המזון - כתבות נוספות:

מה מסתתר באוכל של הילדים שלנו?
חומרי הריסוס ששמים לנו בסלט