חילוץ מרעידת אדמה, אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
חילוץ מרעידת אדמה, אילוסטרציה | צילום: רויטרס

שתי רעידות אדמה התרחשו ביממה האחרונה, ועתה נחשפים נתונים מדאיגים: המכון הגיאופיסי הישראלי מדווח על עלייה חדה במספר רעידות האדמה באזור הכינרת.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אגף סייסמולוגיה במכון הגיאופיסי הישראלי חושף בפני חדשות 2 סדרת נתונים מדאיגה: בכינרת נרשמו מאז יום חמישי שעבר חמש רעידות אדמה, לעומת 3 בלבד בשנים 2010-2012. מתוצאות הבדיקה עולה כי מאז שנת 2010 נרשמו שמונה מקרים של רעידות אדמה בעוצמה של 2.0 דרגות ומעלה.

בין השנים 2010-2012 נרשמה רעידה אחת כל שנה. במרץ 2010, נרשם רעש אדמה בעצמה 3.6 - הזהה בעצמתו לרעש שנרשם היום. ביולי 2011 התחולל רעש בעצמה 2.4 שלא הורגש, ואילו בפברואר 2012, נרשמו 3.1 דרגות בסולם ריכטר.

אך הנתונים מהימים האחרונים בעלי אופי שונה לחלוטין. ב-17.10 נרשמה רעידה בעצמה 3.5, ב-18.10 עוד שתי רעידות, אחת בעצמה 3.0 ואחרת בעצמה 2.6 שעד כה לא זכתה להד תקשורתי מכיוון שלא הורגשה. היום, כפי שפורסם, נרשמו עוד שתי רעידות אדמה, בעצמה 3.6, וארבע שעות אחריה עוד רעידה בעצמה 3.6. כל רעידות האדמה הללו התרחשו מתחת לכינרת, סמוך לחופיה הצפון-מערביים. סך הכל חמישה רעשים בשלושה ימים.

אלעד זוהר (צילום: חדשות 2)
חזאי חדשות 2, אלעד זוהר | צילום: חדשות 2

קו השבר עדיין לא אמר את דברו

בניגוד להתפרצויות הרי געש שניתן לחזותן בטווח של מספר ימים, אין כיום שום דרך מדעית מהימנה לחיזוי רעידות אדמה. לכן כל ניתוח, למעט סטטיסטיקות מהעבר של מקבץ הרעידות הזה, לא יכול ללמדנו דבר על מה שצופן העתיד הגיאומורפולוגי של האזור.

בעקבות הנתונים האלה לא ניתן לייחס את העלייה הפתאומית במספר המקרים בחלקה הצפוני של הבקעה להתקרבותה של רעידת אדמה גדולה. בעבר התחוללו סדרות של רעשים סמוכים, שלא קדמו לרעידת אדמה גדולה, ואילו מוכרים רעשים גדולים שהתפרצו ללא סממן מקדים.

קיימת גישה לפיה מקבץ רעידות קטנות למעשה משחרר לחץ האגור בין שני צדי השבר הסורי אפריקאי ועשוי אף למנוע רעידת אדמה קטלנית. עם זאת, באזורנו, אחת ל- 100 שנה בקירוב, על פי התיעוד, מתרחשת רעידת אדמה הרת אסון בישראל. בשנת 1837, האדמה רעדה בגליל וגרמה לחורבן כבד בצפת. בשנת 1927, רעש אדמה קשה בצפון ים המלח בעצמה של 6.2 (בקירוב לסולם ריכטר) גרם למותם ופציעתם של מאות ופגע קשות בירושלים, שכם ועוד ערים באזור.

בשורה התחתונה נראה כי קו השבר הסורי-אפריקני העצום והפעיל שאנו חיים לצדו, עדיין לא אמר את מילתו החזקה ביותר.