הרופאים הבכירים מביעים חשש לחיי החולים כתוצאה מהתפטרות המתמחים שצפויה להיכנס לתוקף בעוד יומיים: פורום הרופאים הבכירים כינס אחר הצהריים מסיבת עיתונאים בתל אביב, על רקע החשש הכבד לעתידה של מערכת הבריאות הציבורית. בפגישה תכופה שהתקיימה במוצאי שבת הביעו הרופאים, נציגי בתי החולים הגדולים בארץ, דאגה עמוקה לחייהם של החולים הרבים ולמצבם של בתי החולים ברחבי הארץ. את מסיבת העיתונאים העברנו כאן בחדשות 2 בשידור חי.  

יו"ר עמותת ארבל הפרופ' ערן דולב אמר בתחילת הכינוס כי "אנו עומדים על סף 'יום כיפור' של המערכת הרפואית, אסון במערכת הבריאות. ביום שלישי התפטרותם של למעלה מ-800 רופאים תיכנס לתוקף, ואז זה רק עניין של זמן ומחיר של בני אדם. לכל אחד יש את היקירים שלו, בראש ובראשונה ייפגעו השכבות החלשות".

דולב הוסיף כי "אנו מבקשים פגישה תכופה עם ראש הממשלה ושר הבריאות בנימין נתניהו, להסביר לו. אנו לא מדברים על אחריותו ועל כך שוועדות חקירה שתהיינה ויסבירו מה היה צריך לעשות, לא יחזירו את מצב לקדמותו".

"למדינת ישראל יש מערכת בריאות ציבורית טובה מאוד, קל מאוד לתקן את העיוותים כלפי הרופאים במשך השנים. אנחנו מודאגים מאוד, לוח הזמנים שלנו קצר מאוד ואנו מבקשים כמעט בתחינה על בריאות הציבור. לקבל אותנו, כי זה בנפשם של אנשים. רפואה זה המקצוע הנאצל שאני מכיר, תנו לרופאים לעשות את תפקידם. אם ההתפטרות תיכנס לתוקף, אז הרופאים הבכירים שיאשרו יעשו ככל שביכולתם, אבל זה לא ילך, הכוחות ילכו וידלדלו, והמחירים בהתאם", אמר דולב.

"אנשים הולכים למות למרות כל מאמץ שייעשה"

ד"ר אמנון מוסק מבית החולים איכילוב הזהיר מפני מה שעתיד לקרות: "אנשים הולכים למות, למרות כל מאמץ שייעשה בתוך המערכת. מדובר ב-800 איש שנושאים על גבם נטל ועשייה יומיומית".

מוסק ציין כי "המסר שמועבר לראש הממשלה ממשרד האוצר ומשרד הבריאות, הוא מרגיע ומוטעה. מדובר במידע פוליטי ולא נכון, אשר על פיו מערכת הבריאות תתמודד עם התפטרות מאות המתמחים. אני כמנהל מחלקה יודע להגיד בבירור שההוראות שמגיעות לראש הממשלה אינן ניתנות לביצוע, ומנותקות מהמציאות".

"ההסתדרות הרפואית נתקלה בסיטואציה בלתי אפשרית"

"התוצאה תהיה קשה, אנשים ייפגעו בגופם ונפשם, לא תהיה אפשרות לטפל בצורה שאנו יודעים לטפל. כבר היום, המערכת נתקלת בקושי לטפל בכל מאות האנשים שמגיעים להיקלט בה, אם נחתוך 20%-30% מכוח האדם, הפיגוע הזה יהיה הרה אסון, ובלתי ניתן לתיקון", זעק מוסק. "אנו מבקשים להסביר לנתניהו דרכינו, ולא דרך פקידים, מתווכים ופוליטיקאים. דרכנו, הרופאים שמטפלים בחולים, ולסייע לרה"מ לקבל את ההחלטות שהוא צריך לקבל".

פרופ' ירון בר לביא, מנהל המחלקה לטיפול נמרץ בבית החולים רמב"ם ציין כי "כמנהל מחלקת טיפול נמרץ אני יכול להגיד בבירור שאנו נחווה פגיעה כזאת שלא נוכל לעמוד במשימה שלנו. האנשים שצריכים לעזור לנו לא יהיו, אנו נבצע את העבודה במקומם, ולא נוכל לעשות זאת זמן רב, נצטרך לעשות את עבודת המתמחים, ובסוף לא נוכל יותר", הזהיר.

"המאבק הזה נמשך מעבר לשישה חודשים, מאז שהתחיל, ועכשיו אלו הדקות האחרונות שאנו צריכים לקבל החלטות, כי המכתבים נכנסים לתוקפם. ההסתדרות הרפואית ניסתה ברצון טוב לעזור, אך נתקלה בסיטואציה בלתי אפשרית. היום למעשה הגענו לסיטואציה של דרך ללא מוצא", זעק מוסק.

מנכ"ל משרד הבריאות: "חשש מפגיעה בחיי אדם"

מוקדם יותר היום איים מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' רוני גמזו לעכב את מימוש מכתבי ההתפטרות באמצעות פנייה לבית המשפט, בבקשה לקיים אותם בהדרגה כדי למנוע קריסה של מערכת הבריאות וכדי לאפשר לבתי החולים להתמודד עם החוסר במתמחים.

אחד המשברים הגדולים בתולדות מערכת הבריאות צפוי להתרחש עם כניסתם לתוקף של מכתבי ההתפטרות שהגישו שישית מהמתמחים בבתי החולים בישראל. "אנחנו עוד לא יודעים בדיוק את כל הדברים שייתרחשו השבוע אבל זו הערכת המצב שלנו", אמר גמזו בפתח מסיבת העיתונאים שקיים מוקדם יותר. "בספטמבר הייתה הכרעה של בית הדין שהתפטרות המתמחים הייתה קולקטיבית ולא חוקית, ומאז ראינו תופעה של מכתבי התפטרות אישיים. עד כה אנחנו סופרים 730 מכתבי התפטרות בבתי החולים המשלתיים ובקופות החולים, וכ-15 בבתי חולים ברחבי הארץ, כש-73% מהמכתבים ייכנסו לתוקף תוך חמישה ימים".

"בתי החולים העיקריים שהם בבעיה חמורה הם איכילוב, שיבא, מאיר, שניידר, וולפסון, אסף הרופא רמב"ם ובני ציון", אמר גמזו והוסיף כי "המחלקות העיקריות שיסבלו הן אורתופדיה ילדים כירורגיה ונשים. מדובר ב-730 מכתבים, מהם 30 מומחים בלבד, אבל המסה העיקרית הם מתמחים באותם בתי חולים שצייני קודם".

"300 מתוך 400 הם מתפטרים קבוצתיים, והתבנית הזאת בהחלט יוצרת פגיעה קשה בתפקוד של אותן מחלקות, שמחזיקות את המיונים של בתי החולים ואנחנו בהחלט דרוכים למצבים שבהם יהיה קושי להפעיל את הפעילות הדחופה והחצי דחופה לאורך זמן", הזהיר גמזו. בהמשך דבריו סקר מנכ"ל משרד הבריאות את מספר המתמחים בכל בתי החולים ופירט את ההשפעה על המחלקות השונות בהם.

כניסתם של מכתבי התפטרות לתוקף צפויה לפגוע בצורה שונה בבתי החולים בהתאם למספר המתפטרים בכל אחד מהם. בסיכום כללי של בתי החולים בארץ, מסתמן שהפגיעה הגדולה ביותר צפויה במחלקות הפנימיות, מחלקות הילדים, האורתופדיה והנשים:

בית החולים מספר המתמחים המתפטרים
 איכילוב 140 
 רמב"ם 117 
 מאיר 100 
 שיבא 110
 בילינסון 71 
 בני ציון 41 
 אסף הרופא 33 
 וולפסון 30 
 שניידר 30
 הדסה 24 
 קפלן 11
 העמק
 שלוותה
 כרמל
 סורוקה

1

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק