חומרי ניקוי (צילום: Shutterstock)
מנקים בזהירות | צילום: Shutterstock

אמנם אין כמו השבועות שלפני הפסח בשביל ניקוי הבית שנדחה שבוע אחר השבוע, אך יש לזכור כי הניקיונות מחזיקים בתוכן גם סכנות לילדים. בשבוע שלפני פסח בשנה שעברה נרשמה עלייה של לא פחות מ-43% בכמות הילדים שנפגעו מחשיפה לרעלים - 338 ילדים בסך הכול.

על פי הנתונים שמביא המרכז הארצי למידע בהרעלות ברמב"ם, העלייה הגדולה ביותר היא בחשיפה לכימיקלים. הנתונים מדווחים על עלייה של 99% בחשיפת כלל האוכלוסיה אליהם בשבוע שלפני החג.

הכימיקלים השכיחים בהרעלות הם כל החומרים השונים שאנו מוציאים מהבוידם לקראת מרתון הניקיונות: אקונומיקה, מסירי אבני, דטגנטים, קוטלי חרקים ועוד. הנפגעים החמורים ביותר הם אלו שנפגעו ממסירי שומנים המכילים ריכוז גבוה של סודה קאוסטית שעלולים לגרום לכוויות חמורות ביותר. פגיעות שכוללות כיבים בלשון ופה, פגיעות בדרכי הנשימה, קיבה ועוד.

ברמב"ם ובארגון 'בטרם' לבטיחות בדרכים טוענים כי סיווג ואריזת הביטחון של החומרים המסוכנים האלה אינם מספיקים להגנה על בריאות הילדים. בארגון 'בטרם' מתנגדים לשימוש ביתי בחומרי ניקוי מסוג זה וממליצים לציבור להימנע מהם.

כמה כללי בטיחות בשימוש בחומרי ניקוי וכימיקלים:

- חומרי ניקוי יש למקם הרחק מטווח השגתם של ילדים - במקום גבוה או נעול. מיד בתום השימוש, יש להקפיד להחזירם למקומם ולסגור את המיכל, זאת כדי למנוע בליעה או שאיפה של חומרים רעילים וכוויות.

- מומלץ לקנות חומרי ניקוי ותרופות באריזות קשות פתיחה לילדים.

- אין לערבב חומרי ניקוי, ובפרט לא חומצות ומלבינים, תערובות כאלו משחררות גזים רעילים ועלולות להיות מסוכנות ביותר במקרה של שאיפה.

- יש להקפיד על השארת חומרי הניקוי והתרופות באריזתם המקורית תוך סגירת המיכל. אין לאחסן חומרי ניקוי בבקבוקי שתייה, גם אם מצוין על בקבוקי השתייה "חומר רעיל" - פעוטות אינם יודעים לקרוא.

- אין לאחסן חומרי ניקוי בסמוך למוצרי מזון ולא בכוסות שתיה.

- קריאה קפדנית של הוראות השימוש במוצר, לפני השימוש בו, והקפדה בביצוע ההוראות עשויות להועיל למבוגרים ולילדים כאחד.