המשבר בבית החולים הדסה נמשך - ואיתו המחאה: ארבעה משרי "יש עתיד" זכו הבוקר (ה') להשכמה מצד הסטודנטים של האוניברסיטה העברית, שמחו על הסכנה הטמונה בסגירת בית החולים. רבים מהסטודנטים שלומדים רפואה בבתי החולים של הדסה נמנים על אגודת הסטודנטים, שהחליטה לנסות ולעורר את השרים הבכירים, ובראשם שר האוצר לפיד ושרת הבריאות גרמן.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על רקע הניסיונות בימים האחרונים והחשש כי בעקבות הסדר עתידי ייפגעו הסטודנטים, מחו נציגי האגודה והרופאים לעתיד נגד הסחבת לדבריהם במשא ומתן להצלת בית החולים, שמשמש גם כמוסד לימודי.

שר האוצר לפיד יצא אל המפגינים ואמר להם: "גם אנחנו מאד חוששים, הרי זה בית החולים הגדול ביותר בירושלים. המדינה לא תעמוד בזה שאנשים ימותו ברחובות, הדאגה שלכם מוצדקת ומשותפת, אנחנו לא ניתן להדסה ליפול".

הסטודנטים שאלו את לפיד כיצד הוא מטפל בעניין, והוא השיב כי "יש התנהלות מול ההסתדרות ומול הרופאים והדיונים עדיין נמשכים, אנחנו באמצע משא ומתן". שר האוצר הדגיש כי הוא דואג בעיקר לעובדים "שמרוויחים 4,000 ו-5,000 שקל".

ההפגנה מול ביתו של לפיד
ההפגנה מול ביתו של לפיד | צילום:

פירון: "ככה לא מתנהגים"

גם שרת הבריאות יעל גרמן יצאה אל הסטודנטים המוחים והביעה הערכה לסולידריות שהם מפגינים. למרות המחמאות, השרה הבהירה להם כי המשא ומתן מסובך, והסבירה שאינה יכולה להבטיח להם דבר.

הפגנות נערכו גם מול בתיהם של שר החינוך שי פירון ושר המדע יעקב פרי, על מנת שיפעלו לקדם את הנושא בקרב מפלגתם. הסטודנטים טענו כי פירון לא היה קשוב לבקשותיהם, והסביר כי לא ידבר איתם "לא עכשיו ולא אף פעם". לדבריהם, אמר להם: "ככה לא מתנהגים וככה לא תהיו רופאים".

גיורא ואלה, יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטה העברית, הסביר כי ההפגנות המתואמות אורגנו מכיוןן ש"כבר חודשיים שאנו שומעים רק הבטחות, באנו לקבל פתרונות, הדסה על סף קריסה והעתיד של כולנו בסכנה". "שרי יש עתיד חייבים להתערב למען עתיד הסטודנטים והרפואה בישראל", הוסיף.

השרה גרמן: "רק משמיצים במקום להגיד תודה"

בתחילת השבוע פורסמה התבטאות יוצאת דופן של שרת הבריאות גרמן, שתקפה את הנהלת הדסה. "המדינה הולכת להשקיע מאות מיליוני שקלים ובמקום לבוא ולהגיד תודה רבה, רק משמיצים", אמרה זמן קצר לפני פתיחת ישיבת הממשלה, לעיני המצלמות.

"זה משחקי כוח, חוצפה, זה מדהים", אמרה גרמן בשיחה פרטית עם שר הכלכלה בנט. "המדינה לא הייתה צריכה להושיט עזרה, זה בבעלות פרטית, זה לא בבעלות של המדינה". במהלך השיחה עם בנט אישרה גרמן כי יש "קצה חוט" בדיונים, אך הדגישה כי עדיין קיים מרחק בין הצדדים.

"לפיד, אל תתן להדסה לשקוע" 

באותו היום הפגינו כמאה מעובדי בית החולים הדסה מול ביתו של שר האוצר יאיר לפיד ודרשו ממנו להתערב במשבר בבית החולים. העובדים הביעו את מחאתם על חוסר מעורבותו של לפיד במשבר, לטענתם, וקראו לעברו: "יאיר, תחזור לעיתון".

המפגינים נשאו שלטים עליהם נכתב: "יאיר תתעורר, אל תיתן להדסה לשקוע", "הדסה=חיים" ו"יש אנשים מאחורי המספרים". עם צאתו של שר האוצר מהבית, הם קראו לעברו: "אין הדסה, אין בריאות ואין עתיד", ו"יאיר ביזיון, תרד אל העם". השר סירב לפתוח את החלון, והמאבטחים במקום נאלצו לפנות בכוח מספר מפגינים על מנת לאפשר לו לצאת מביתו לישיבת הממשלה בירושלים.

בשבוע הבא צפוי לפוג המועד שהגדיר בית המשפט להקפאת ההליכים במוסד הרפואי, וטרם נמצא הפתרון למשבר.

סכסוך עבודה במערכת הרפואה הציבורית

בסוף השבוע שעבר הודיע יו"ר האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות אבי ניסנקורן על סכסוך עבודה כולל במערכת הרפואה הציבורית בישראל. על פי הודעת ההסתדרות, "הסכסוך יחול על עובדי כל בתי החולים ועובדי קופות החולים כללית ומאוחדת".

על פי ההודעה, "הרקע לצעד שנקטה ההסתדרות נעוץ במשבר החמור אליו נקלעה מערכת הבריאות - משבר העולה עד כדי סכנה לפירוק בית החולים הדסה וחשש מהותי לפגיעה בתפקודם של יתר בתי החולים והקופות".

"ההתנהלות של משרד האוצר בנושא של הדסה", אמר ניסנקורן, "הובילה את כל המערכת למשבר עמוק. לא ייתכן כי מי שישלם בסוף את מחיר המחדלים יהיו אלה העובדים הפשוטים ותושבי ירושלים. אני קורא למשרד האוצר ולמשרד הבריאות לפתור את המשבר".