המפלס עלה רק ב-4 ס"מ (צילום: חדשות 2)
המפלס הגבוה ביותר מ-2008. הכנרת | צילום: חדשות 2

עם פתיחת הסתיו, מסכמים כמדי שנה ברשות המים את השנה שחלפה: מפלס הכינרת רשם את העלייה השנתית הגבוהה ביותר מזה עשור, שפיעת המעיינות גבוהה מהממוצע, וגם ים המלח התייבש פחות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

השנה ההידרולוגית נמשכת מחודש ספטמבר עד ספטמבר וכך למעשה נכללות גם העונה הגשומה וגם העונה היבשה, שבה מתרוקנים מקורות המים המרכזיים של ישראל כתוצאה משאיבה והתאדות. על פי מקורות, בשנה ההידרולוגית 2012-2013 חל שיפור של ממש במצבם של מקורות המים בארץ. נכון לתחילת אוקטובר, מפלס הכינרת גבוה ב- 1.22 מטר בהשוואה למפלס אשתקד, ולראשונה מאז 2008 מפלס הכינרת לא היה מצוי מתחת לקו האדום התחתון.

בחודשי הקיץ המפלס ירד אמנם ב-1.37 מטר, אך הזינוק בחורף הביא לעלייה של 2.57 מטר. את החלק המשמעותי ביותר תרמה הסערה הגדולה בחודש ינואר, אז ירדו באגן ההיקוות של הכנרת למעלה מ-300 מילימטרים של גשם. בסיכום הכולל, מתברר כי נפח המים שהרוויחה הכינרת עומד על 504 מיליון מטרים מעוקבים, הנפח הגבוה ביותר בעשור האחרון.

יורד אבל פחות. ים המלח (צילום: חדשות 2)
יורד אבל פחות. ים המלח | צילום: חדשות 2

מפלס ים המלח ממשיך לרדת - אבל פחות

גם במאגר המים הגדול ביותר בארץ, אקוויפר מי התהום, נרשמה עלייה במפלסים בכל חלקי המאגר. באקוויפר ההר מפלס המים עבר את הקווים האדומים ובאקוויפר החוף מפלס המים עלה השנה בכ-40 ס"מ.

מפלסו של ים המלח מוסיף לרדת, אך גם בגזרתו חל שיפור. מאז ספטמבר שעבר, ירד מפלס ים המלח ב- 99 ס"מ, לאחר שבשנה הקודמת ירד המפלס ב- 1.50 מטר ובזו שלפניה ב- 1.25 מטר.

ההאטה בירידת המפלס מיוחסת לאירועי השיטפונות בחורף האחרון, לזרימת הירמוך ולהזרמת מי הכינרת בירדן הדרומי שהחלה לפני מספר חודשים. אך אין לראות בנתון זה שינוי מגמה. לפי כל ההערכות והממצאים בשטח, מפלסו של ים המלח יוסיף לרדת בחדות בשנים הקרובות.

ברשות המים מעריכים כי כיום זורמים לים המלח 100 מליון מ"ק בשנה, לעומת מיליארד מ"ק בשנה בעבר. היום מפלס ים המלח עומד על 427.58 מטרים מתחת לפני הים, לעומת -399 מטר בשנת 1976.