בשבוע שעבר פורסם בחדשות 2 כי משרד הבריאות מתכוון להגביל את היקף הפעילות של תיירות המרפא בבתי החולים הציבוריים באמצעות מכסות. הערב (א') נחשפים המספרים שמאחורי ההחלטה הזאת: בשנת 2013 ההכנסות של בתי החולים מתיירות מרפא המשיכו לגדול והגיעו לסכום אסטרונומי של כ-800 מיליון שקלים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

את הרשימה מוביל בית החולים תל השומר, עם הכנסות של 150 מיליון שקלים. במקום השני ניצב בית החולים איכילוב, עם הכנסות של 120 מיליון. בילינסון בפתח תקווה עם 45 מיליון שקלים ורמב"ם בחיפה עם 30 מיליון.

אפילו בתי חולים בינוניים וקטנים הצטרפו לחגיגה: בית החולים אסף הרופא מרוויח 21 מיליון שקלים מתיירות מרפא ובית החולים לילדים שניידר - 15 מיליון. כולם מחזרים אחר תייר המרפא, ולכולם פתאום יש מיטה פנויה עבורו.

גם המתנגדים הגדולים ביותר של תיירות מרפא מודים שמדובר במקור הכנסה חשוב מאוד עבור בתי החולים הציבוריים. ההכנסות מהתיירים מאפשרות לקנות ציוד חדיש, לשפץ מחלקות ולשפר את התנאים עבורנו, המטופלים הישראלים, אבל מתברר שמקור ההכנסה הזה נפגע.

טיפולי התיירים משפרים את מערכת הבריאות בישראל

5% מתיירי המרפא שתכננו להגיע לישראל בשנת 2013 העדיפו בסופו של דבר בתי חולים בטורקיה ובמערב אירופה, לאחר שהתייאשו מהבירוקרטיה בדרך לקבלת אשרת הגעה לישראל. מבין אלה שעלו על מטוס לישראל - 5% לא עברו את ביקורת הדרכונים בנתב"ג והוחזרו לארצם, בשל חשד שהגיעו לעבוד כאן ולא לטיפולים רפואיים. כ-10% מאלה שהורשו להיכנס עוכבו בביקורת הגבולות ורבים מהם דיווחו שלא יחזרו לטיפולים בישראל.

באיגוד חברות תיירות רפואית מעריכים שבתי החולים בישראל הפסידו הכנסות של 80 מיליון שקלים בשנה שעברה בגלל הבעיות בכניסה לישראל, וכדי לעודד יותר תיירי מרפא להגיע הם יזמו מבצע לתיירי מרפא ביחד עם חברת "אל על".

בין היתר, מדובר בהנחה במחירי כרטיסי הטיסה, פטור מתשלום קנס על דחיית מועד כרטיס הטיסה, ופטור מתשלום נוסף על משקל עודף במזוודות. מכיוון שלא נראית באופן הזרמה של מיליארדי שקלים למערכת הבריאות בישראל, נדמה שתיירות המרפא כאן כדי להישאר - פשוט אין ברירה. בינתיים, ועדת גרמן אמורה לגבש מגבלות וכללים כדי שפגיעתה בחולים הישראלים - תהיה מינימלית.