בדומה לדיאטות, מדי כמה שנים עולה לכותרות שיטה אחרת שמבטיחה למעשנים גמילה מההרגל המגונה הזה: מדבקות, כדורים, דיקור, ספרים, היפנוזה, סדנאות והלהיט של השנים האחרונות - הסיגריות האלקטרוניות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"התחלתי לעשן בגיל 17 בערך", מספר חנן יגר, שנגמל בעזרת הסיגריה האלקטרונית. "לפני בערך חצי שנה נחשפתי פעם ראשונה לסיגריה האלקטרונית. ברגע שעישנתי את השאכטה הראשונה, פשוט לא הייתי צריך יותר את הסיגריה הרגילה". כשחנן התחיל להפריח את העשן האלקטרוני שלו ברחבי המכללה שאותה הוא מנהל, מהר מאוד היו אחרים שביקשו גם הם להתנסות. כעשרה אנשים רכשו בעקבותיו את הסיגריה האלקטרונית. בחלק מהמקרים, אחרי שימוש קצר, הם ויתרו על העניין.

"ניסיתי במשך שבוע בערך, במקביל לסיגריות הרגילות, כי זה פשוט לא אותו דבר מבחינתי, לא אותו טעם, חונק, אי אפשר לקחת את זה בכלל", סיפרה שירן לוי, שמעשנת קופסה ביום. "לא עבד עלי". עובד אחד הצליח להיגמל לחלוטין מעישון, שניים אחרים הפחיתו משמעותית את הכמות. אבל היו גם מקרים של משתמשים שדיווחו על בעיות בריאותיות, למרות שלא הוכח קשר ישיר לשימוש בסיגריה האלקטרונית.

החופש לעשן ללא נזקים?

יש דגמים רבים של סיגריות אלקטרוניות ומבחר אדיר של מילויים. אבל העיקרון דומה - הסיגריה האלקטרונית מופעלת באמצעות סוללה חשמלית, נוזל מילוי שמתחמם, הופך לאדים ומדמה הרגשה של עישון. ריבוי היצרנים הביא למגוון גדול ולא אחיד של רכיבים במוצרים השונים. המשותף לרובם הוא גליצרין צמחי, חומרי טעם ופרופילן גליקול - שיוצר את אפקט העשן, בדומה למכונות העשן במועדוני לילה ובהופעות.

"פרופילן גליקול בריכוז נמוך לא מסוכן, וכשהריכוז גבוה יש דיווחים שזה יכול לגרום לגירוי בדרכי הנשימה", אומר פרופ' יונה אמיתי, מומחה בטוקסיקולוגיה מאוניברסיטת בר אילן. "בריכוז מאוד גבוה אולי גם לסיבוך פה ושם מבחינת הריאות".

העלות של הסיגריה האלקטרונית נעה בין 250 ל-700 שקלים. עלות השימוש החודשי כ-150 שקלים. עבור מעשנים כבדים מדובר בחיסכון משמעותי. אפשר למצוא אותן כמעט בכל פיצוצייה, וכמובן באינטרנט, שם הן מוצגות כפיתרון האולטימטיבי - נטול חסרונות. כך למשל באתר "ismoke" מבטיחים שהסיגריה האלקטרונית "משמשת גם בתור אמצעי לגמילה קלה יותר מעישון סיגריות וגם אובייקט אטרקטיבי ומהנה בפני עצמו". באתר "סיגריה אלקטרונית" מכריזה הכותרת "החופש לעשן בכל מקום - ללא ריח ונזקים".

"מידע על חומרים רעילים ומסרטנים"

"המשווקים מנסים להראות כאילו זה דרך לגמילה, מבלי שיש איזו עבודה מדעית מבוקרת שפורסמה בעיתון מדעי שמראה שאכן זו שיטה טובה לגמילה", אומר ד"ר אריאל רוקח, מומחה לרפואה פנימית ומחלות ריאה, קופ"ח מאוחדת. "בפועל היא לא נבדקה בצורה טובה והמידע המועט שיש הוא דווקא נגד. יש מידע שמראה שיש שם חומרים רעילים, חומרים מסרטנים".

מחקר אחד, למשל, שנערך בשנה האחרונה, בדק את השפעת הסיגריה האלקטרונית על הריאות של המעשנים. והתוצאות לא מעודדות. "המחקר הזה מצא שיש פגיעה בתפקוד של הריאה כעשר דקות לאחר תחילת השימוש בסיגריה האלקטרונית", אומר ד"ר אמיר און, מנהל המרכז לרפואת ראות אונקולוגית, שיבא, תל השומר. "אם אתה מדבר על מוצר שהוא יכול לגרום רק את ההנאה שכרוכה בתהליך העישון, וחשבת שאין בזה סכנות - כנראה שבכל זאת יש עם זה סכנות והסכנות הן משמעותיות".

משרד הבריאות מבחין בין סיגריות אלקטרוניות עם או בלי ניקוטין. במקרה השני למשרד אין סמכות לעכב או לאסור את הכנסת המוצר לארץ. לעומת זאת, סיגריות אלקטרוניות שמכילות ניקוטין מסווגות כתרופה ודורשות אישור של ה-FDA, מנהל המזון והתרופות האמריקני, או מהמקבילה האירופית. במכתב אזהרה שפרסם המשרד לאחרונה נכתב במפורש: "מאחר ואין אף יבואן של סיגריה אלקטרונית שיכול להציג זאת, למעשה לא ניתן לרשום ולא לייבא סיגריות אלקטרוניות המכילות ניקוטין, ועד היום לא אושר ייבוא של סיגריות כגון אלו לישראל".

סיגריה אלקטרונית - חוסר אחידות ואלתורים

"בסיגריות אלקטרוניות יש חוסר אחידות וחוסר בקרה על טיב הייצור, יש אלתורים, ואף פעם אתה לא יכול לדעת כשאתה קונה משהו כזה איפה הוא מיוצר ומה הוא מכיל, איזה חומרים ובאיזה ריכוזים", אומר פרופ' אמיתי. משרד הבריאות קבע עוד ש"לא ניתן להסתמך על תעודות הבטיחות המונפקות על ידי היצרן או המשווקים שכן אילו אינן עוברות תהליך של בקרה מסודרת".

ובמשרד הבריאות יודעים על מה הם מדברים. לא מעט אתרים מציגים אישורים שונים לגבי חוקיות המוצר ובטיחותו לבריאות המעשן. כך למשל אתר "ismoke" מציג לא פחות משמונה תווי תקן שונים, בהם אישור לכאורה של ה-FDA, וכן אישור של משרד הבריאות, שירות המזון הארצי. כשביקשנו לראות את האישורים נמסר לנו מהאתר שהחברה מבטיחה ללמוד את ממצאי הכתבה ואם צריך תבצע את ההתאמות הנדרשות.

"אף סיגריה אלקטרונית לא קיבלה אישור רלוונטי"

באתר "אבאקו" מתהדרים באישור של המשרד לאיכות הסביבה. לבקשתנו שיגרה אלינו חברת "אבאקו" את אישור המשרד להגנת הסביבה שהונפק ב-2008, בו נכתב בין היתר ש"השימוש בסיגריה זו בצורה רגילה וסבירה אינו גורם נזק כלל". ואולם מהמשרד להגנת הסביבה התנערו ומסרו לנו בתגובה שהמשרד אינו עוסק במתן אישורים לסיגריות אלקטרוניות, ושאין במכתב משום אישור או היתר למוצר סיגריה אלקטרונית. כמו כן טענו ששלחו לאתר דרישה להסיר את האישור, אבל ב"אבאקו" מסרו שלא קיבלו את המכתב.

באתר "טאקו" מצטטים את ד"ר שמעון עברי, רופא משפחה של קופ"ח כללית שמצהיר לכאורה שהמוצר אינו מזיק לבריאות המשתמש ולא גורם לנזקי העישון הפסיבי. אלא שהד"ר עברי בכלל לא ידע שהוא כזה.

"האמת הפשוטה נכון להיום היא שאף סיגריה אלקטרונית לא קיבלה אישור של משרד ממשלתי רלוונטי", אומרת עו"ד תמר גנות מארגון אמון הציבור. "לכן בעצם כל חברה שמציגה אישור כזה, שמציגה כאילו יש לה איזשהו תקן או אישור של משרד הבריאות או המשרד להגנת הסביבה, למעשה מטעה את הציבור".

על פי בדיקות חלקיות - מזיק יותר ממועיל

במקביל לאישורים לכאורה מצאנו לא מעט יבואנים וספקים שמציעים למכירה סיגריות אלקטרוניות עם ניקוטין, למרות האיסור המפורש של משרד הבריאות לייבא אותן לארץ. גם באתר האינטרנט "סיגריה אלקטרונית" מציעים שחור על גבי לבן "מנת ניקוטין בכל שאיפה באמצעות אידוי נוזל מילוי", וכך גם באתרים אחרים כמו "עשן אחר" ו-"ismoke". אף אחד מהמשווקים לא הגיב על הדברים. פנינו למשרד הבריאות עם הממצאים, אבל שם הסבירו לנו שהמשרד אינו עוסק באכיפה וסנקציות נגד המוכרים, והפנו אותנו למשרד התמ"ת, שבתורו החזיר אותנו למשרד הבריאות.

כך או כך, השאלה שמעניינת באמת את רוב המעשנים, היא האם הסיגריה האלקטרונית אכן יעילה לגמילה מעישון. לצד עדויות של נגמלים, אנשי המקצוע מעדיפים להיות זהירים. "יש פה ושם אנשים שאומרים שהם הפחיתו, אבל לא עשו עבודה שבה ריכזו את הנתונים והראו שמי שמעשן סיגריה כזאת מסוג מסוים זה בטוח, זה יעיל", אומר ד"ר רוקח. "אני חושב שאנשים צריכים לחשוב טוב טוב במה הם משתמשים. הבדיקות החלקיות שנעשו הראו שהוא מזיק הרבה יותר ממועיל והתועלת היא יותר עניין של שמועות".

מחברת "עשן אחר" נמסר בתגובה: "תמוהה בעינינו העובדה שמשרד הבריאות מאשר נוזלי מילוי נחותים, שעלולים להכיל חומרים מזיקים ללא ניקוטין, ואילו נוזלי מילוי איכותיים - הוא פוסל רק בגלל הניקוטין שממילא נמצא בנוזל במינונים נמוכים ובטוחים לשימוש".


מחברת "טאקו" נמסר בתגובה: "אנו מזמינים את משרד הבריאות והמחלקה למניעת עישון, לתמוך בשיווק סיגריות אלקטרוניות ללא ניקוטין, ולא למנוע מעשרות אלפי ישראלים שמבקשים להיגמל, ולהפחית את נזקי עישון הטבק מלעבור לעישון אלקטרוני".