מעיין, בת 14 סובלת משיתוק מוחין, פיגור קשה, עיוורון, אפילפסיה בלתי נשלטת בתרופות, תת-משקל ובעיות אורטופדיות קשות שמחייבות מנוחה על מיטה במשך מרבית שעות היממה. בשל מצבה, לא ניתן לנייד אותה למרחקים. היציאה היחידה שלה מהבית היא למוסד שבו היא לומדת - מרחק חמש דקות נסיעה. "תוך כדי הנסיעה, יש התמודדות עם התקפים שמתרחשים מדי יום עד כדי סיכון חיים", סיפר אביה, שאול ציונית, בריאיון לחדשות 2, "מפני שכשהיא מתכווצת או מפרכסת בכיסא - היא עלולה לשבור את המפרקת שלה. חד וחלק".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

למרות מצבה, משרד הבריאות והמוסד לביטוח לאומי מתעקשים שמשפחתה של מעיין תביא אותה כל הדרך מירושלים לוועדה לקביעת גודל רכב בתל אביב, על מנת להחליף את הרכב הישן שבשימושה לרכב חדש. לא עזרו כל המסמכים הרפואיים ששלחו הוריה, שלפיהם אסור לנייד אותה למרחקים, כך גם העובדה שלא חל שום שינוי מאז ביקורה הקודם בוועדה לפני שש שנים. "אם מעיין לא תבוא - לא יאושר הרכב", נאמר להוריה.

"לא מדובר בבדיקה מאוד מסובכת", ציין האב. "מדובר בבדיקות מאוד פשוטות של מדידות של שלושה אורכים - אורך, גובה ורוחב - שהבן שלי יכול לעשות עם מד פשוט בבית, ואפשר לשדר את זה ברשת".

"מדוע לא תואיל הוועדה לעלות לירושלים?"

ואכן, סגן שר הבריאות לשעבר ח"כ ליצמן מעיד שמנכ"ל משרדו הציע לקיים בדיקות באמצעות ועידות וידאו. מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי אף הבהיר כי "אם לא חל שינוי במצבו הבריאותי של הילד המוגבל אנו לא מפנים לבדיקה חוזרת אלא מאשרים את ההטבות בהתאם לדגם שנקבע בבדיקה הקודמת".

אבל את הפקידים במשרד הבריאות זה לא מעניין. הם דורשים ממעיין ומעוד 4,500 ילדים במצבה להתייצב מולם. "מדוע לא תואיל הוועדה הנכבדה להזיז את עצמה ולעלות לירושלים, שהיא לא כפר קטן", תהה מנכ"ל המועצה לשלום הילד, ד"ר יצחק קדמן. "ירושלים היא עיר שיש בה יותר ילדים בישראל מאשר כל עיר אחרת, ושהוועדה תסבול את טלטולי הדרך עד ירושלים ולא ילדים נכים".

לא די בכך שהמוסד לביטוח לאומי לא אישר למעיין רכב חדש, הוריה קיבלו לאחרונה את המכתב שלפיו גמלת הניידות שהיא זכאית לה בסך 3,500 שקלים מתעכבת. כך ייעשה למי שלא ימלא אחר גחמות הפקידים.

"לא מדובר בבדיקה מאוד מסובכת" (צילום: חדשות 2)
"לא מדובר בבדיקה מאוד מסובכת" | צילום: חדשות 2

"איפה החמלה?"

"כנראה הדבר היחיד שיכול לשכנע זה שאני אקח את מנהל המכון הזה, אני אשים אותו בכסא, אני אקשור אותו חמש שעות, ואם יהיה לו פיפי וקקי הוא לא יוכל לצאת מהכסא הזה, ואני אראה אותו, איך הוא בכלל מגיב לחוויה הזאת", תקף אביה של מעיין. "איפה החמלה?"

מהביטוח הלאומי נמסר בתגובה כי "קצבת הניידות של הילדה לא נשללה ואין כוונה כזאת". ממשרד הבריאות נמסר בתגובה כי "שרת הבריאות ומנכ"ל המשרד ביקשו לקבוע קריטריונים לבדיקה ללא נוכחות. הסוגיה דורשת את אישור הביטוח הלאומי שהוא הגורם האחראי לתשלום. מקרה זה מייצג אכן את הצורך המיוחד. עד סוף אוקטובר יפורסמו הכללים".