מבצע החיסון הארצי יצא לדרך: החל מהבוקר (א') הורחב מבצע "שתי טיפות" לחיסון נגד נגיף הפוליו לכל הארץ, וכמיליון ילדים שנולדו אחרי 1.1.2004 יקבלו שתי טיפות של הנגיף המוחלש. זאת לאחר שכ-60 אלף אלפי ילדים בדרום הארץ כבר חוסנו במסגרת המבצע, 60% מהיעד שהגדיר משרד הבריאות בדרום. לצורך קבלת החיסון יש להצטייד בפנקס החיסונים לפנות לתחנת טיפת החלב שאליה משתייכים הילדים. במשרד הבריאות פרסמו תשובות לשאלות שמעלים ההורים - ומפצירים בהם: "חסנו את הילדים".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אחת השאלות שלגביהן מתלבטים רוב ההורים, היא האם לחסן את הילדים? על כך משיבים במשרד הבריאות: "בהחלט לחסן את הילדים. בישראל הופיע נגיף פוליו פראי, אשר עלול לגרום לשיתוק ואף למוות. הסיכון מהמחלה הוא אמיתי ומוחשי ולא צפוי להיעלם אם הילדים לא יחוסנו. מטרת החיסון למנוע נשאות ותחלואה בפוליו".

יחד עם זאת, שאלו מספר הורים לילדים מדוע צריכים להתחסן ילדים שכבר חוסנו? במשרד הבריאות אומרים, כי "הילדים מחוסנים בחיסון מומת שמגן עליהם מתחלואה אך לא מגן מפני נשאות והדבקה. מהבדיקות שביצענו עולה כי רוב הנשאים הם ילדים עד גיל 10. ילדים אלה חוסנו בחיסון המומת, אך לא חוסנו בחיסון החי והמוחלש. לכן צריך להשלים לילדים חיסון חי מוחלש כדי למנוע נשאות, הדבקה והתפשטות הפוליו.

האם החיסון בטוח? - "בנסיבות שבהן ניתן החיסון בצורה משולבת הוא בטוח לחלוטין", אומרים במשרד הבריאות, ומסבירים: "כלומר, החיסון החי-מוחלש ניתן רק למי שקיבל קודם את החיסון המומת ורק אם אין לו מגע עם 'מדוכא חיסון'. בשנת 1990 החלו לתת את החיסון בצורה משולבת ומאז לא היה אף מקרה תחלואה בארץ מהחיסון, לא בקרב מחוסנים ולא בקרב סביבתם . קיים ניסיון רב של מתן החיסון בלמעלה מ-2.5 מיליארד איש, החיסון רשום במדינת הייצור (בלגיה) ומאושר לשימוש בכל מדינות העולם על ידי ארגון הבריאות העולמי".

מדוע הוחלט להרחיב את החיסון לכל הארץ? "ברגע שהופיע הפוליו גם בלוד, ברמלה ובשרון", ציינו במשרד הבריאות, "הממצא העיד על תהליך עקבי של הדבקה והתפשטות. תוצאות הבדיקות ברורות וחדות, בישראל קיים נגיף פוליו פראי שעובר מאדם לאדם, מעיר לעיר. זה עניין של זמן עד שיגיע לכל הארץ".

"המבצע הוגדר בשלב זה לשלושה חודשים", הוסיפו במשרד. "עם זאת, מומלץ להתחסן לפני החזרה למסגרות הלימוד, כדי לצמצם ככל שניתן את תהליכי ההדבקה בקרב הילדים, בגנים ובבתי הספר".  

מנכ"ל משרד הבריאות: "המצב מחייב לחסן"

פרופ' רוני גמזו סיפר בריאיון ל"מהדורת סוף השבוע" על השיקולים שהביאו למבצע החיסונים הנרחב ועל האופן שבו הוא הולך להתנהל. הוא אף הפציר בהורים: "הביאו את הילדים - זה חשוב".

מכחיש את השמועות. גמזו (צילום: חדשות 2)
"המצב מחייב לחסן". פרופ' גמזו | צילום: חדשות 2

"ממחר כל טיפות החלב במדינת ישראל - כאלף במספר - ייפתחו וימתינו להורים וילדיהם שיגיעו לקבלת החיסון", פתח את דבריו. "החיסון יינתן לילדים שכבר מחוסנים נגד המחלה, כך שאין להם שום סיכון. להורים המודאגים אנחנו אומרים: לקחנו את ההחלטה בצורה שקולה".

מנכ"ל משרד הבריאות הוסיף, כי בבדיקות שנערכו נלקחו דגימות של הווירוס, שהתפשט באזור הדרום ואף הגיע לפאתי המרכז. "המצב מחייב להרחיב את מבצע החיסונים", אמר, והדגיש כי הנגיף עדיין אינו קרוב להכחדה. "רואים אותו עדיין במתקני טיהור השפכים, אבל אנחנו נשלים את הפעולה. הוא עובר בין אנשים בתוך גבולות מדינת ישראל". פרופ' גמזו אמר, כי רק אחרי שזיהו במשרד הבריאות כי ישנם נשאים אירעיים של הווירוס בתוך אזור הדרום - הוחלט על מבצע החיסונים. "זה אתגר, אבל נעמוד בו", סיכם.