כבר 40 שנה שפרופסור אמוץ זהבי בן ה-86 חוקר רק את הזנבן הערבי - זן של ציפור שיר הנפוץ באזור המזרח התיכון. פרופ' זהבי לא רק מכיר אישית כל זנבן בסביבה, הוא אפילו זוכר את השושלת המשפחתית של כל ציפור וציפור. זהבי לא עוסק שנים ארוכות בחקר הזנבן. לפני 61 שנה הוא הקים יחד עם עזריה אלון את החברה להגנת הטבע.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"עזריה היה אז בשנות ה-30 ואני בשנות ה-20", סיפר זהבי. "הוא תמיד הקדים אותי בעשר שנים וגם עכשיו. הוא נפטר לפני חודש ואני איבדתי חבר שעבדתי יחד עמו במשך 65 שנה בענייני שמירת הטבע". עזריה אלון היה המסבירן המוצלח, שר החוץ וזהבי, איש קשה ונחוש - היה המנוע.

"אני מעריץ את הבן אדם", אמר פרופ' יוסי לשם מאוניברסיטת תל אביב. "גם אם יש קיר בטון הוא עובר דרכו. אף אחד לא יעצור אותו. כשהחליטו לייבש את החולה באמצע שנות ה-50 הוא הגן על זן מיוחד של עיט שחי שם. הוא הפעיל לחץ לשמור עליו וכך הוקמה השמורה הראשונה במדינת ישראל".

הזנבן הערבי
הזנבן הערבי | צילום:

"עשיתי את זה למען ארץ ישראל"

חוקי שמירת הטבע והחינוך לשמירת טבע היו מפעל החיים של השניים, אבל יותר מעשור שהחברה להגנת הטבע איבדה את מרכזיותה. בתי הספר שלה הפכו לאכסניות רגילות, וכשהחברה רצתה להיפטר מבית ספר שדה "חצבה", זהבי משכן את ביתו כדי לממן את הצלת המקום וירד לערבה כדי לנהל אותו בעצמו. "כשהתחילו אנשי כספים לנהל את החברה זה מה שיצא. וחבל לי", ציין זהבי.

"כשהלכתי להקים את החברה להגנת הטבע האמנתי שאני עושה את זה למען ארץ ישראל והטבע שלה", הסביר זהבי. "רק אחרי שלמדתי על הזנבנים, הבנתי שזה גם נתן לי כבוד בחיים. זאת לא הסתכלות צינית על החיים".