כיצד ייאכפו תקנות העישון החדשות? (צילום: AP)
כיצד ייאכפו תקנות העישון החדשות? | צילום: AP

במשרד הבריאות החליטו על הרחבת החוק למניעת עישון במוסדות ציבוריים, ועל מינוי פקחים נוספים - שיאכפו את התקנות. איפה יהיה מותר לעשן? ואיך תתבצע האכיפה בפועל? פנינו לעו"ד ערן ראו, בעל משרד פלילי המתמחה בתיקי בריאות הציבור, על מנת להבין את הנימוק בהרחבת התקנות והאכיפה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מדוע הורחבו ההגבלות על עישון במקומות ציבוריים?

במשרד הבריאות הגיעו למסקנה שהיחשפות שבועית של אוהד כדורגל, למשל, במשך שעתיים עלולה להזיק, ולכן הרחיבו את התקנות לגבי מגרשי כדורגל ומופעי תרבות, והחליטו לתחום את אזור המעשנים לרבע מהשטח לכל היותר. במגרשי כדורגל יש בעיה נוספת, מכיוון שהמקומות לא מסומנים וכך נכפה העישון על אנשים נוספים.

הרחבת התקנות לגבי מקומות ציבוריים אחרים, כגון בתי קפה או בתי חולים, נועדה לטפל בבעיית האכיפה. המגמה היא שהמלחמה בעישון בארץ עוקבת אחרי המגמות בארה"ב ובאירופה - שם אסור לעשן במרחק של מאות מטרים בבית עסק. באיחור מסוים, המגמה הזו מגיעה גם לישראל. מדובר באימוץ של תקנות מחמירות בעיקר מארה"ב, לטובת כלל הציבור.

כיצד התקנות ייאכפו?

היום האכיפה לחוק נמצאת בידי העירייה, וזה יוצר תת-אכיפה - אין מספיק פקחים שיאכפו, והציבור מתייחס אליהם בפחיתות כבוד לעומת השוטרים. הכוונה של משרד הבריאות היא להרחיב את הפיקוח על ידי שוטרים, סדרנים פרטיים ופקחים מטעם משרד הבריאות, שיאכפו את התקנות במקומות הציבוריים. הפקחים החדשים של משרד הבריאות יעבדו לצד הפקחים העירוניים, ובהמשך תישקל גם הרחבת הסמכויות שלהם.

מהו הנימוק להחלת ההגבלות גם על סיגריות אלקטרוניות?

מחקרים מצאו חומרים רעילים שמשתחררים באדים שעולים מהסיגריה האלקטרונית. החומרים הוכחו כבעלי תכונות מסרטנות וגם ממכרות, וגם שיטת העישון של סיגריות אלקטרוניות לא מונעת שחרור חומרים סרטנים לאוויר. לכן הגיעו למסקנה שצריך למנוע את זה. המטרה היא שהתקנות יישרו קו בנושא בין סיגריות רגילות לאלקטרוניות.

מהי התועלת לציבור מהשינוי באכיפה ובתקנות?

לציבור המעשנים אין תועלת בתקנות, הן רק מייצרות חוסר נחת הולך וגובר מצידם. משרד הבריאות מנסה לפעול למען הציבור הרחב, והמטרה היא להביא לצמצום בצריכת הסיגריות. מי שייצא נשכר הוא ציבור הלא-מעשנים שיימנע מעישון פסיבי במקומות הציבוריים.

כיצד התקנות ישפיעו על בעלי העסקים?

אני מניח שהתקנות החדשות, וגם הקיימות, יגרמו לבעלי עסקים לדאוג להתאמת מקום העסק להגבלות. היום בבתי עסק אסור להציב מאפרות, ועצם הצבת מאפרה מספיקה כדי להטיל עונש, מכיוון שהיא יוצרת סיטואציה שבה ניתן למעשה אישור בקריצת עין לעישון.

אני מציע לבעלי העסקים לקחת את התקנות ברצינות מכיוון שתהיה יותר אכיפה, וממליץ להם לא לסמוך על הלקוחות שיימנעו מעישון. עיקר הקנסות הם על העסקים - נדיר שהמעשן עצמו נתפס ונקנס, מכיוון שהמעשנים ממהרים לכבות את הסיגריות ולהסתלק כשפקחים נכנסים לעסק, ואז קשה לאתר אותם. במקרה כזה, הפקחים מאתרים את הריח ואת המאפרות - התקניות או המאולתרות - וקונסים את בעל העסק.

איך תתבצע האכיפה במגרשי כדורגל ובבתי חולים?

האכיפה במגרשי הכדורגל אמורה להתבצע באמצעות השוטרים שנמצאים בכל מקרה במגרשי הכדורגל. ייתכן שבעתיד יינתנו הסמכויות גם למאבטחים וסדרנים פרטיים במגרשים, לצורך המלחמה בעישון באירועי ספורט ותרבות.

התקנות החדשות יחולו גם על בתי חולים פרטיים. אני מעריך שבבתי החולים ייערכו ביקורות אקראיות של משרד הבריאות או המשטרה, וייתכן שהמגמה גם במקרה זה היא להרחיב את הסמכויות לגורמי אכיפה נוספים, כמו מאבטחים וסדרנים. היום אסור לעשן גם בכניסה לבתי החולים - בדרך כלל פינת העישון מוצבת במרחק ניכר כדי לא לפגוע בחולים שנכנסים ויוצאים.