מדובר כבר מזמן בתופעה מדאיגה, שרק צוברת תאוצה בקרב הדור הצעיר: יותר ויותר נערות בגיל ההתבגרות מבקשות לרזות בכל מחיר ומפתחות בהדרגה הפרעות אכילה - שעלולות לגרום בסופו של דבר למוות איטי ועצוב. עכשיו נחשפת לעיני המצלמות הקלות הבלתי נסבלת שבה מוכרים בתי המרקחת תרופות משלשלות לצעירות המטפחות את ההתמכרות המסוכנת.

כשהיא מצויידת במצלמה נסתרת, התלווינו אל בר (שם בדוי), נערה בת 16 וחצי שסבלה מהפרעות אכילה בעבר. היא ביקשה מהרוקחים שתי חפיסות "לקסעדין", חומר משלשל בכמות גדולה במיוחד שבוודאי הייתה אמורה לעורר חשד - אך נענתה מיד בחיוב.

באחד המקרים, החל הרוקח להתעניין ובנערה ולהביע דאגה, אבל רק לאחר ששילמה עבור הכדורים. גם כאשר שאלה אותו שוב ושוב הלקוחה: "זה מרזה?", הוא שלח אותה לביתה כשבידיה החפיסות.

מי אחראי למחדל?

83 תרופות, 300 מיליון שקלים (צילום: חדשות 2)
כדורים משלשלים נמכרים בלי שאלות | צילום: חדשות 2

אז על מי מוטלת האחריות על הכדורים שנמכרים ללא מרשם? על שולחנו של סגן שר הבריאות יעקב ליצמן מונחת כבר יותר מחודש הצעת חוק שמטרתה להגביל את רכישת הכדורים.

היום, בעקבות התחקיר של חדשות 2, מעדכנים במשרד הבריאות כי סגן השר ליצמן יבקש ממנכ"ל משרדו למנות ועדה מקצועית המורכבת מרופאים ורוקחים, שתמליץ על התנאים לשיווק ומכירת תרופות משלשלות - על מנת למנוע כל שימוש לרעה בתרופות אלה.

ומה אומרים בארגון הרוקחים? "אנחנו לא מוכרים לבני נוער יותר מקופסה אחת", מדגיש חגי שור, חבר בהנהלת ארגון הרוקחים בישראל. "תפקידו של הרוקח הוא גם לבקר את צריכת התרופות".