יום ראשון בבוקר בחוף בית ינאי והעורבים מאושרים. הרוחצים שהיו כאן בשישי ובשבת השאירו להם לא מעט מזון. עבור רועי הפקח שבחוף מדובר במחזה שגרתי. "משבת לשבת זה נהיה יותר גרוע, וזה לא הרעיון בשמירת טבע", ציין רועי. "בחמישי בשישי ובשבת - יש שלושה פקחים שזה מה שהם עושים - אוספים את הזבל של עם ישראל".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על הגבעה בגבולה הצפוני של שמורת חוף הבונים רן פותח את יום העבודה שלו. הוא פקח בהגדרה, שומר על השטח שבין חוף הבונים לשמורת תל דור, אבל בעצם הוא בעיקר עובד ניקיון. "סוף השבוע האחרון היה העמוס ביותר ואפשר לראות את כמויות הזבל", סיפר רן, "בגן הלאומי תל דור, מקום שצבות היו באות להטיל בו ביצים, עכשיו אפשר למצוא פה כמויות זבל מטורפות". לדבריו, "מתסכל לאסוף פה בכל יום ראשון את הזבל ולמצוא את אותן הכמויות על החוף ביום ראשון שאחריו".

האשפה שהשאירו מתרחצים
האשפה שהשאירו מתרחצים | צילום:

אנשים מביאים את הבית איתם לים, והיום הכול חד פעמי ונשאר שם. הסכו"ם, המנגל וציוד הקמפינג לא חוזרים הביתה, אלא נשארים בחוף. "גועל נפש פה", אמרה בזעם אחת הרוחצות. "אנשים משאירים אחריהם את הזבל ואת הבגדים, חולצה, קופסת שימורים ובקבוק מים. את ניגשת ומעירה ומה אומרים לך? מסתכלים עלי ומשאירים את הלכלוך".

גם מי שאוסף את הזבל בשקיות לרוב משאיר אותן ככה, לא מתאמץ, לא לוקח עד לפח. את "חוק הניקיון" שמאפשר לתת קנסות למי שנתפס מלכלך קשה לאכוף כשמדובר בכמויות גדולות כל כך. אזרחי ישראל הם מהמובילים בעולם בייצור כמויות אשפה. חלקם הגדול כלל לא טורחים לנקות ומשאירים לבאים אחריהם חופים מזוהמים.