צילום תת ימי ייחודי מתעד זוג כרישים ממין סנפירתן שוחים במים החמימים הסמוכים לתחנת הכוח בחדרה. ברגע מהיר אחד, נראה הכריש מתקרב עד כדי נגיעה לאחד הצוללנים, שנחרדו מהמהלך הפתאומי של הטורף.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בקרבת תחנת הכוח טמפרטורת המים גבוהה בהרבה משאר החופים וככל הנראה הדבר מושך בעשורים האחרונים את הכרישים להתקבץ במים החמימים של תחנות הכוח ברחבי הארץ במהלך חודשי החורף, למרות שאין לכך הוכחה מחקרית.

על פי ההערכות, ייתכן שנקודות אלה עשירות יותר במזון. לאחר כמה חודשים, במהלך חודש מרץ, הכרישים עוזבים לים הפתוח. "הסנפירתן הוא המין הנפוץ ביותר בריכוזים אלה, אולם גם כריש ממין עפרורי תועד במספרים נמוכים", מספרת עדי ברש, חוקרת כרישים מאוניברסיטת חיפה. "הכרישים נפוצים בים התיכון ובחופי ישראל חיים מספר רב של כרישים מתוך 32 המינים הידועים באזור".

כרישים מול חופי אשקלון, ארכיון (צילום: רני אוליבר)
כרישים מול חופי אשקלון, ארכיון | צילום: רני אוליבר

"הכרישים בסכנת הכחדה"

את הכרישים ניתן לראות גם כשעומדים על הסלעים בסמוך לשפך המים, אך מומלץ מאוד לא להיכנס איתם למים. אף כי הסנפירתן עדין מטבעו, הוא עלול לתקוף אם יוטרד. תזונתם מורכבת מדגים סרטנים וחלזונות, וחשיבותם למערכת האקולוגית רבה מאוד וכן לדגה המקומית, שכן הם מדללים את הפריטים החלשים ומאפשרים רבייה של החזקים ביותר.

למרות זאת, בשנים האחרונות עם התפשטות השמועה על התקבצותם בחודשי החורף בקרבת החוף, הואץ הדיג הבלתי חוקי של הכרישים - המוגדרים כחיה מוגנת. "מאות כרישים הוצאו מהמים בארבע השנים האחרונות. זה לא חוקי, פוגע באוכלוסיית החי כולה ולא רק בכרישים, שמספרם נמוך ונמצאים בסכנת הכחדה", ציינה ברש.

"לאחרונה החל פיקוח של רשות הטבע והגנים, בנסיון למגר את הדיג, אך הוא מצומצם ולא זוכה לתמיכה פעילה של אגף הדיג במשרד החקלאות", הוסיפה.