אל תטעו במים שזורמים בנחלי הצפון. הזרימה נחלשת משנה לשנה, ובקרוב כולנו נשלם את המחיר. 8 שנים אחרי הקמפיין לחיסכון במים, רננה רז כבר בדרך חזרה למסכים בקמפיין חדש שיקרא לכולנו לצמצם את צריכת המים בבתים. איך זה יכול להיות אתם שואלים? הרי סיפרו לנו שהכל בסדר, שלא יהיה עוד מחסור במים בישראל כי לנו יש מפעלי התפלה. אז הכל לא בסדר. מישהו נרדם בשמירה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו   
 
בישראל צורכים מדי שנה כשני מיליארד קוב מים לכל השימושים בבתים, בתעשייה, בחקלאות ולגינות. 600 מיליון קוב מתוכם מתפילה המדינה מהים, שהם עיקר הצריכה הביתית, ואת השאר משלימים מהתפלת מי קולחין – בעיקר הביוב של גוש דן, ושאיבה מאקוויפרים ומעיינות.

2 פצצות מרגמה נפלו בכנרת, ארכיון (צילום: אבי אריש, איגוד ערים כינרת, חדשות)
הכינרת מתייבשת | צילום: אבי אריש, איגוד ערים כינרת, חדשות

צריכת המים בבתים בישראל עלתה ב-6% בשנה שעברה. והיה עוד משהו שפשוט לא חשבו עליו קודם – 4 שנים של גשמים מתחת לממוצע ובצורת מתמשכת בעיקר בצפון הארץ שהביאה לשפל היסטורי במעיינות, בנחלים, בכינרת ובשאר מאגרי המים.

בעיה ישנה

הבעיה הזאת היא לא חדשה ומומחים גם בתוך רשות המים מזהירים ממנה שנים, אבל מה המדינה עשתה כדי להתכונן למשבר? בגדול – כלום. אמנם קיצצו את מכסות המים שהחקלאים בגליל יכולים להשתמש בהם, אבל לא ניסו למצוא פתרון אמיתי לבעיה. פשוט עצמו עיניים והתפללו לגשם.

מבחן הטעימה הגדול של הירקות: צפו בכתבה (צילום: חדשות)
מקצצים לחקלאים | צילום: חדשות

והיה מה לעשות: לייצר תשתית חדשה להובלת מים מותפלים מהחוף לצפון, לבנות מתקנים חדשים לאגירת מי גשמים וגם להשקיע בגידולים חקלאיים שדורשים פחות מים. תכניות כאלו, אגב, הוכנו על ידי אגודת מים בגליל, אבל הן לא קודמו ברשויות הממשלתיות.
 
ומה קורה עכשיו? רשות המים דורשת לכפות קיצוץ של עשרות אחוזים מהמים שמשמשים לחקלאות ובקרוב נחזור לשמוע שוב שישראל מתייבשת, נידרש להפסיק להשקות את הדשא ומחירי המזון בסופר שמקורם בחקלאות יעלו. מישהו נזכר מאוחר מדי לבדוק את המספרים ולגלות שהכל לא ממש בסדר.