כיצד ניתן למנוע סוגים שונים של סרטן, מה מגביר את הסיכוי לחלות במחלה - ושורת המחקרים נושאי הבשורה לחולים בסרטן: לקראת מבצע ההתרמה "הקש בדלת" של האגודה למלחמה בסרטן, שייערך ביום שני, האגודה ומשרד הבריאות מפרסמים היום (שלישי) נתונים מעודכנים על מחלת הסרטן בישראל.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו   

הנתונים מצביעים על פערים ניכרים בתחלואת הסרטן בין המגזר היהודי למגזר הערבי: נכון לשנת 2014, שיעור התחלואה בקרב הערבים נמוך יותר מזה של האוכלוסייה היהודית עבור רוב סוגי הסרטן, שהבולטים בהם - בעיקר בקרב גברים ערבים - הם סרטן הריאה וסרטן הגרון.

מסכת ייסורים וביורוקרטיה. אילוסטרציה (צילום: 123RF‏)
פערי תחלואה שונים בין המגזרים | צילום: 123RF‏

כמו כן, שיעור התחלואה בסרטן בקרב ערבים עולה עם הזמן, כשבאגודה מייחסים זאת למגמת ה"התמערבות" והעלייה בתוחלת החיים באוכלוסייה הערבית שגוררת עמה עלייה בשיעור התחלואה במחלות כרוניות.

עוד עולה מהנתונים כי קצב העלייה בתחלואה גבוה יותר בקרב ערבים בהשוואה ליהודים בכל הנוגע לסרטן הלבלב. מנגד, נרשם צמצום בפערי התחלואה בין המגזרים במספר סוגי סרטן ובהם סרטן המעי הגס והחלחולת, וכן ביחס לסרטן השד וסרטן הרחם בקרב נשים.

עם זאת, יש גם לא מעט סיבות לאופטימיות. על פי הדוח, הרבה יותר ישראלים צפויים להחלים בקרוב מסרטן: בעוד שכיום חיים במדינת ישראל כ-284 אלף מחלימים מסרטן, מחקר חדש צופה כי מספר המחלימים בישראל עתיד לצמוח ביותר מ-10,000 בני אדם בשנה, ולהגיע בשנת 2020 לשיעור של 329 אלף, ו-380 אלף ל-2024.

פירות וירקות במקום אלכוהול, בשר מעובד ונרגילה

שני מחקרים נוספים שנערכו בתקופה האחרונה מצביעים על פריצות דרך בהתמודדות עם סרטן המוח גליובלסטומה וסרטן הלבלב, שני סוגי סרטן שנחשבים לאלימים במיוחד ושאחוז גבוה מאוד מהחולים בהם לא שורד. פריצת הדרך, שפרטיה המדויקים יפורסמו בקרוב, מאפשרת להאריך את חיי החולים בסוגי סרטן אלה.

עוד עולה מהנתונים כי צריכה יומיומית של 100 גרם ירקות מפחיתה ב-11% את הסיכון לחלות בסרטן הוושט מסוג דנוקרצינומה (AC), בעוד צריכה של 100 גרם פירות על בסיס יומי מפחיתה ב-16% את הסיכון לסרטן הוושט מסוג קרצינומה של תאי קשקש (SCC).

צריכת פירות מורידה את הסיכוי לחלות (צילום: חדשות 2)
צריכת פירות מורידה את הסיכוי לחלות | צילום: חדשות 2

כמו כן, נמצא גם קשר ישיר בין צריכת אלכוהול ובשר לעלייה בסיכון לסרטן הוושט מכל הסוגים: צריכה של 10 גרם אלכוהול על בסיס יומי העלתה את הסיכון לתחלואה ב-23%; צריכה של 100 גרם בשר אדום ומעובד ביום מגדילה את הסיכון לסרטן הוושט מסוג קרצינומה ב-37%, וצריכה יומית של 50 גרם בלבד בשר מעובד, מגבירה את הסיכון עוד יותר, בשיעור של 59%.

משתתפים במחקר שדיווחו כי הם צורכים לפחות שש מנות מנות פירות וירקות ביום, הפחיתו את הסיכון שלהם לחלות בלימפומה ב-21%. על פי הדוח, עיקר ההשפעה של צריכת ירקות ופירות התבטאה בהפחתת הסיכון לחלות בלימפומה שאינה הודג'קין.

מעשני נרגילה בסיכון יתר ללקות בסרטן (צילום: רויטרס)
מעשני נרגילה בסיכון יתר ללקות בסרטן | צילום: רויטרס

כמו כן, צריכה של לפחות שני פירות הדר ביום או לפחות חמישה בשבוע, הביאה לירידה של 15% בסיכון לחלות בלימפומה, ואילו צריכה של לפחות כוס ירקות אחת הביאה לירידה של כ-11% בסיכון לחלות במחלה.

באופן לא מפתיע, הנתונים מצביעים על כך שעישון נרגילה מגביר את הסיכון לחלות בסוגי סרטן רבים: בקרב מעשני נרגילה, הסיכוי לחלות בסרטן ריאות גבוה פי 4.5 והסיכוי ולחלות בסרטן הוושט גבוה פי 3.6 לעומת אלו שאינם. כמו כן, הסיכון לחלות סרטן שלפוחית השתן גבוה פי שניים בקרב המעשנים, כך גם לגבי סיכויי התחלואה בסרטן הקיבה.