הענף המעובד חוזר לצלחת. ארכיון (צילום: רויטרס)
הענף המעובד חוזר לצלחת. ארכיון | צילום: רויטרס

הבשר המעובד חוזר לצלחת: שנה חלפה מאז הכריז ארגון הבריאות העולמי על הבשר המעובד כעל מזון מסרטן. הישראלים אמנם הקשיבו לאזהרה, וקנו פחות - אבל רק לשנה. כעת מתברר שלמרות הכל, ענף הפסטרמות והנקניקים מתאושש כמעט לגמרי.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

ההודעה של ארגון הבריאות העולמי הביאה לצניחה של עשרות אחוזים במכירות של מזון מבשר מעובד - ובייחוד פסטרמות ונקניקים - בארץ ובעולם. אלא ששנה אחר כך, הישראלים חוזרים לקנות את הנקניקים ובגדול. 

בחלוף שנה הצרכנים מתחילים לקנות את אותו מזון מבשר מעובד, אבל צורכים אותו פחות: בנובמבר 2014 היקף המכירות היה 29 מיליון שקל ושנה לאחר מכן ההיקף ירד באופן משמעותי ל-23 מיליון שקל. השנה לעומת זאת, ענף הבשר המעובד מתאושש - והיקף המכירות של נקניקים ופסטרמות שב לאותו סדר גודל כשהיה ערב ההודעה של ארגון הבריאות העולמי. 

אם לרוב אומרים לצרכנים שמוצר הוא מסוכן ולא בריא, בקטגוריית הבשר המעובד אפשר לראות התנהגות שונה ממה שהיא בדרך כלל: חודשים על גבי חודשים חלה ירידה ניכרת במכירות, וכבר היה נדמה שהקטגוריה פשטה את הרגל. אלא שהענף חווה התאוששות מפתיעה מאוד, בעיקר לאור הנתונים של ארגון הבריאות העולמי שהתריע שאכילת בשר מעובד מסוכנת לבריאות כמעט כמו עישון סיגריות. 

באוקטובר אשתקד ארגון הבריאות העולמי החליט לאמץ את דוח מסקנות ועדת המומחים שמינה כדי לחקור את הקשר בין צריכת בשר אדום לבין התפתחות מחלת הסרטן.

במסגרת הבדיקה בחנו 22 מומחים מכל רחבי העולם שורה ארוכה של מחקרים וניתחו את השפעת תזונת האדם על תהליכים במנגנוני התא. הממצאים שעלו מן המחקר הצביעו על קשר בין צריכת בשר לבין הסיכוי לפתח סרטן במעי הגס, בלבלב ובערמונית.

קביעת הוועדה חלה גם על צריכת בשר חזיר ונקניקיות שזוהו כגורמים עיקריים להתפתחות סרטן, בדומה לסיכון הבריאותי הנשקף כתוצאה מעישון סיגריות, מצריכת אלכוהול ומשאיפת אזבסט.