מחקר פורץ דרך. אילוסטרציה (צילום: Chutima Chaochaiya, 123RF)
סוף סוף תימצא התרופה? אילוסטרציה | צילום: Chutima Chaochaiya, 123RF

חוקרים מאוניברסיטת תל אביב טוענים כי הצליחו לפתח גישת טיפול חדשנית למחלת האלצהיימר. במסגרת המחקר, שכבר פורסם בכתב עת אקדמי במהלך החודש שעבר, ציינו החוקרים כי הם מקווים להצליח "לתקן" פגם בגנים שאחראים להתפרצות המחלה אצל כ-60% מהחולים, באמצעות טכניקה שעבדה עד כה בקרב עכברים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

המחקר נערך על ידי פרופסור דני מיכאלסון, מהקתדרה על שם מרים לבך לחקר תהליכים מולקולריים בניוון העצבי באוניברסיטת תל אביב, בשיתוף עם הדוקטורנטית ענת בם-כגן ועם חברת Artery מארה"ב.

"כבר 20 שנה מנסים מדענים בכל העולם למצוא טיפול יעיל למחלת האלצהיימר, שהיא הגורם המוביל לשיטיון באוכלוסייה המבוגרת - אך ללא הצלחה", אמר פרופסור מיכאלסון. "בעשור שבין 2002 ל-2012 נערכו בעולם 413 ניסויים קליניים, שבחנו 244 חומרים שונים - וכולם נכשלו".

בשנים האחרונות חל שינוי גישה בחקר מחלת האלצהיימר, לפיו אין לחפש "תרופת קסם" אחת ושלמעשה האלצהיימר אינה מחלה אחת אלא קבוצה רחבה של מחלות. השינוי הוביל את המדענים לחקור גן בשם ApoE4, הקיים אצל כ-60% מחולי האלצהיימר.

"פעילות הגן לא נחקרה לעומק"

"כבר לפני 20 שנה גילו מדענים שכ-60% מחולי האלצהיימר נושאים את הגן הרע ApoE4, ומשמחלתם פורצת 20-10 שנה מוקדם יותר - בהשוואה לחולים המבטאים את הגן בצורתו הטובה," הסביר פרופסור מיכאלסון. "למרות זאת, עד היום לא נחקרה פעילות הגן לעומקה, במידה רבה בשל היעדר שיטות עבודה מתאימות".

הוא הוסיף כי "בשנים האחרונות פותחו מודלים של עכברי מעבדה עם ApoE4, ואלה אכן הראו תכונות פתולוגיות הדומות לאלה של חולי אלצהיימר: זיכרון ולמידה פגומים, מספר קטן יותר של קשרים בין תאי העצב במוח, ונזקים נוספים לרקמת המוח, הדומים לאלה הנצפים במוחם של חולים".

פרופסור מיכאלסון מוסיף כי בעקבות התוצאות המרשימות, הם מאמינים שמחקרם יפתח כיוונים חדשים לקראת פיתוח טיפול אפקטיבי לאלצהיימר. "אנו משוכנעים שחשוב מאוד להרחיב ולהעמיק את המחקר אודות הגן ApoE4 הממלא תפקיד מרכזי במחלה הקשה, ומהווה יעד מובהק לפיתוח תרופות".