נחל צאלים, ארכיון (צילום: מיכה בן גיגי, יחל"צ ערד)
מסלול הטיול בנחל צאלים | צילום: מיכה בן גיגי, יחל"צ ערד

המקרה הטראגי בנחל צאלים בסוף השבוע, בו נהרג ד"ר עומרי ניר ובנו עילאי נפצע קשה לאחר שנפלו מצוק בנחל צאלים, הוביל לחשש בקרב מטיילים שמא מסלולי הטיול השונים אותם חשבו לבטוחים - בעצם מסוכנים. אמנם ישנם גם לא מעט מסלולים למיטיבי לכת ברחבי הארץ, אך רוב המסלולים מומלצים לטיולי משפחות, בתנאי שיודעים לקראת מה הולכים. מהצפון ועד הדרום - למה יש לשים לב כשיוצאים לטייל?

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

ביחידת החילוץ של ערד, הראשונים שהגיעו לזירה בנחל צאלים, מסרו כי מדובר בפעם הראשונה בה נתקלו במקרה של נפילה מגובה במסלול הזה. "זה מסלול לא מסוכן, מסלול שעברו בו אלפי מטיילים במשך השנים, רק צריך להתנהג בהתאם לסיטואציה", מסרו ביחידת החילוץ. "גם כשיורדים במדרגות בבית יכולים לקרות דברים בלתי צפויים, במסלול הזה זו פעם ראשונה שאנו נתקלים באירוע דומה".

ביחידת החילוץ הבהירו כי מדובר בשביל מסומן המתוחזק כל הזמן על ידי רשות הטבע והגנים. "אני קורא לאנשים להמשיך לטייל. זה שביל מסומן, אני לא רואה סיבה להפסיק לטייל בגלל מקרה אחד, טראגי ככל שיהיה, פשוט להיות יותר עירנים ויותר זהירים".

עמרי ובנו עילי שנהרגו בטרגדיה
דוקטור עמרי ניר ז"ל ובנו עילאי | צילום:
החילוץ בנחל צאלים (צילום: מיכה בן גיגי, יחל"צ ערד)
החילוץ מנחל צאלים | צילום: מיכה בן גיגי, יחל"צ ערד

למה לשים לב במסלולים השונים

באזורים נוספים בארץ ישנם מסלולי טיול מומלצים למשפחות, הדורשים תשומת לב מיוחדת. באזור הצפון למשל, מתרחשים מקרים רבים של חילוצים בנחל אל-על שבדרום רמת הגולן, מרביתם מסיבות של תשישות והתייבשות. מדובר במסלול מומלץ למשפחות, אך יש לשים לב כי מדובר במסלול ארוך מאוד שחלקים רבים ממנו אינם מוצלים, ועל כן יש להגיע מצויידים בנוזלים ולבושים בהתאם.

כך גם בבריכות המים של נחלי הזוויתן והיהודיה, מתרחשים מקרים רבים של חילוץ - בעקבות מקרים של טביעה. לאורך המסלולים בריכות עמוקות ועל כן יש להקפיד שהמטיילים המגיעים יודעים לשחות. כמו כן בנחל הזוויתן המסתיים בעליה גדולה, נרשמו לא מעט מקרים של אנשים שביקשו ליצור לעצמם קיצור דרך ולאחר שהלכו בשבילים לא מסומנים - הסתיים הטיול בפציעה.

יחידת החילוץ גליל-כרמל דיווחה כי רק השנה ביצעה כ-160 חילוצים. מוקדי החילוץ המרכזיים היו בנחל יגור, נחל עמוד ונחל כזיב, ונגרמו בעיקר מנפילות, התייבשות וכניסה לחושך עקב תכנון לקוי של לוח הזמנים. כמו כן במערת קשת  נרשמו מספר מקרים של חילוץ לאחר נפילה מהמצוק.

פעולות חילוץ בגליל (צילום: יחל"ץ גליל-כרמל)
פעולות חילוץ בגליל | צילום: יחל"ץ גליל-כרמל

"כל טיול יש לתכנן על פי אופי הטיול והמטיילים, דרגת קושי, תנאי השטח, תנאי מזג האויר, ולנקוט את כל אמצעי הזהירות וההגנה הנדרשים", מסרו ביחידת החילוץ. "רשות הטבע והגנים מיפתה מסלולי טיול לפי דרגות קושי ואנו ממליצים להתעדכן באתר החברה".

לא לסטות מהשבילים ולהצטייד במים

אך לא רק בצפון הארץ מסתיימים טיולים רבים בקריאות לצוותי החילוץ. כך למשל נחל דרגה שבאזור מצוקי דרגות הינו מסלול מורכב יחסית ועל כן התרחשו בו בעבר מספר מקרים של נפילות. המסלול מומלץ למשפחות, אך לא למשפחות עם ילדים קטנים. נחל עוג הסמוך לקיבוץ אלמוג מתאים מאוד למשפחות עם ילדים, אך מטיילים רבים סוטים מהשבילים המסומנים והולכים לאיבוד, על כן יש להקפיד על הליכה בשבילים.

רצוי לתכנן בילוי ליד מקור מים (צילום: פלאש 90, אדי ישראל)
מטיילים בנחל ערוגות | צילום: פלאש 90, אדי ישראל

ואדי קלט הינו מסלול פופולרי מאוד בקרב משפחות ובקרב תיירים בשל קרבתו לירושלים. המסלול מאוד ארוך ומחולק למספר אזורים ועל כן הוא אינו מומלץ לילדים קטנים. במסלול נרשמו מספר מקרים בעבר של פציעות, אך בעיקר של מטיילים שסבלו מכות חום ועל כן יש להיערך בהתאם בטרם יוצאים לשטח. 

בהכנת הידיעה השתתף ניר דבורי