אלרגיה כמעט הובילה למוות. אילוסטרציה (צילום: 123FR)
אלרגיה כמעט הובילה למוות. אילוסטרציה | צילום: 123FR

השפית טעמה את המנה - וחטפה התקף אלרגיה קשה: עובדת במסעדה בתל אביב נקלעה בסוף השבוע האחרון למצב חירום שכמעט והוביל למותה - אילו האמבולנס שהוזעק למקום לא היה מגיע תוך דקות בודדות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

השפית, המועסקת באחת המסעדות ברחוב אבן גבירול בעיר ושככל הנראה בעלת רגישות לשמן זית, לימון או חומץ, טעמה מנה במטבח - מה שהוביל מיד לתגובה אלרגית קשה במיוחד שהובילה לכך שקנה הנשימה שלה נחסם והיא התקשתה לנשום ובנוסף סבלה מנפיחות בלשון ובגרון.

חבריה לעבודה שהיו עדים למקרה הקשה, מיהרו להזעיק את כוחות ההצלה שהגיעו למקום תוך דקות ספורות והבהילו אותה לבית החולים "איכילוב" הסמוך כשמצבה מוגדר קשה. מיד עם הגעת הצוותים למקום הם הזריקו לה אדרנלין המצוי במזרק אפיפן - מזרק מציל חיים במקרים מעין אלה, שהשפית ככל הנראה שכחה בבית באותו יום.

הגורמים שטיפלו בה הדגישו כי אם האמבולנס היה מתעכב - ייתכן ולא ניתן היה להציל אותה. היום, שלושה ימים לאחר המקרה, השפית שוחררה לביתה כשמצבה מוגדר טוב - אלא שהמקרה שלה הוא אחד מיני רבים שעלולים להתרחש מדי יום ובכל מקום - וגם לכל מי שבכלל לא מודע לכך שהוא אלרגי לרכיב כלשהו, מה שמדגיש את החשיבות להימצאות המזרקים הללו במקומות ציבוריים.

הצעת החוק שתציל חיים: מזרקי אפיפן במוסדות ציבוריים

על כך בדיוק באה לתת מענה הצעת חוק של ח"כ יהודה גליק מהליכוד, שצפויה לעלות היום (ראשון) לוועדת השרים לחקיקה, שתחייב את הימצאותו של מזרק אפינפרין במקומות הסעדה, במוסדות חינוך ובגני הילדים - ובכך להבטיח את שלומם של בעלי אלרגיה במקרי חירום.

מציל חיים. מזרק אפינפרין
מציל חיים. מזרק אפינפרין | צילום:



המזרק הוא מציל חיים ממש - זאת עקב כך שתגובה אלרגית קשה ניתנת לטיפול מיידי באמצעותו באמצעות, מאחר והוא מזרק המכיל אדרנלין (אפינפרין). הזרקת האדרנלין לירך גורמת להרפיית שרירי הנשימה וכיווץ כלי הדם ומאפשרת מרווח זמן עד לקבלת טיפול בבית החולים. מדובר בפעולה מצילת חיים שיש לבצע בשטח, באופן מיידי, שכן הידרדרות תופעות האלרגיה עד למצב של חנק ומוות עשויה להמשך דקות מעטות.

"הצעת החוק באה לחייב כל מקום ציבורי מעל 200 איש וכל מוסד חינוכי להחזיק מזרק אפיפן", מוסר יוזם הצעת החוק, ח"כ גליק. "אנו מתכוונים להחיל את החוק על מערכת החינוך ובהמשך גם על מקומות ציבוריים אחרים. אני מקווה שוועדת השרים לחקיקה תאמץ את הצעת החוק הזו שנועדה להציל חיים בהשקעה קטנה יחסית".

גליק: ניצחון גדול (צילום: פלאש 90, הדס פרוש, חדשות)
ח"כ גליק | צילום: פלאש 90, הדס פרוש, חדשות



"עצוב שאנו זקוקים למקרים כאלו כדי להיווכח כמה יש חשיבות להימצאותו של מזרק האפיפן במסעדות ובמקומות ציבוריים", מוסרת אודליה אלבו, פעילה חברתית להעלאת המודעות ומייסדת אנפילקסיס אלרגיות למזון. "אני פונה אל ממשלת ישראל, מזרק האפיפן מציל חיים, חייהם של אלפי אנשים נמצאים בידיים שלכם ,זוהי לא תוספת של רגולציה זוהי חובתכם למען האזרחים שהרי לא תוכלו לומר 'ידינו לא שפכו את הדם הזה'".

מחצית מהאוכלוסיה בישראל רגישה למזון

אלרגיות למזון נחשבות כבעיה של העולם המודרני ובהתאם לכך אחוז האלרגיים למזון באוכלוסייה עולה בהתמדה. כ-50% מהאוכלוסייה בישראל ידועים כסובלים מאלרגיות מזון ברמות כאלו ואחרות, מתוכם כ-8% אחוזים מאוכלוסיית הילדים וכ-2% מאוכלוסיית המבוגרים. בממוצע מתרחשים בישראל שני מקרי מוות בשנה עקב אלרגיית מזון ומקרים נוספים של סיבוכים בדרגות חומרה שונות.

"הימצאותו של מזרק אפיפן במוסדות ציבור שונים עשויה להציל חיים, ומהווה פתרון נאות למקומות עבודה גדולים, מוסדות חינוך, קניונים ועוד", מדגישה פרופ' ננסי אגמון-לוין, "ר איגוד רופאי האלרגיה והאימונולוגיה הקלינית.

"שימוש במזרק עם הופעת תסמיני התגובה האלרגית מאפשר טיפול מיידי מציל חיים עד להגעת סיוע רפואי נוסף. ניתן למנוע מקרי מוות מיותרים בישראל של אנשים עם אלרגיה למזון - כל מה שצריך לעשות זה להשתמש מידית במזרק במקרים הרלוונטיים".

לפניות לכתב: morl@ch2news.tv

בהכנת הידיעה השתתפה ארנת כהן