חשש מהצפות ושיטפונות (צילום: אלונה גלעד)
רעננה מוצפת | צילום: אלונה גלעד

מסמך של רשות המים, שעניינו היערכות לעונת הגשמים הנוכחית ובו מתואר לפרטי פרטים חשש להצפות חמורות באזור מישור החוף בעונת הגשמים, הופץ בחודש ספטמבר האחרון. אלא שרשימת התפוצה כללה את תאגידי המים ורשויות הניקוז - ולא את הרשויות המקומיות והעיריות, שאחראיות על מערכות הניקוז העירוניות שכשלו בתחילת ובמהלך השבוע שעבר. המסמך הגיע לידי חדשות 2.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

תאגידי המים אמונים על הזרמת מים בברזים וסילוקים במערכות הביוב, אולם לא על סילוק וניקוז מים מהשטח העירוני. רשויות הניקוז מנהלות את ניקוז המים בשטחים הפתוחים, בנחלים ובצידי הדרכים מחוץ לתחום הערים. הרשות המקומית מטפלת בתקינות פתחי הניקוז ברחובות, בורות בכביש, נקודות נמוכות שיוצרות שלוליות ענק וכדומה.

הצפות (צילום: חטיבת דובר המשטרה)
הרשויות המקומיות לא עודכנו | צילום: חטיבת דובר המשטרה

לא ברור עד כמה הייתה נלקחת אזהרה כזו ברצינות ומתורגמת לכדי מעשים. לא ברור אם התחזית הזו הביאה את הרשויות המקומיות לפעולות חריגות לקראת בוא הגשמים, אך העובדה המקוממת היא שהאזהרה לא נשלחה באופן רשמי גם לרשויות המקומיות ונשארה בתוך תחומי רשות המים.

עוד ניתן לתהות, האם יש מקום לרפורמה שבמהלכה יועבר ניהול ותפעול הניקוז העירוני לרשות המים? כך, למעשה, כל הפעלת המים - אספקה וסילוק - ינוהלו תחת מטרייה אחת ברשות המים שבה גם פועלים להערכת נזקי החורף מבעוד מועד.

רח' שבזי בת"א (צילום: עירית קולבק, חדשות 2)
ארכיון | צילום: עירית קולבק, חדשות 2

התחזית העונתית שלקוחה ממספר מודלים ופורסמה מספר פעמים גם בחדשות 2, צופה סתיו גשום (אוקטובר - דצמבר) וחורף יבש. התחזיות העונתיות אינן מדויקות תמיד ולמעשה מוגדרות ככלי מחקר בתחילת דרכו ולמעשה משמשות ככלי לניהול משק המים. אולם, לאור ההצלחות בחיזוי העונתי בשנים האחרונות, לצד כישלונות, ראוי להתייחס אליהן לחומרה, ולהבין שגם פה בארץ השמש החורף יכול להכות במפתיע. לשם כך, יש צורך להתריע בפני כל הנוגעים בדבר.