דליפת נפט בערבה, צינור (צילום: המשרד להגנת הסביבה)
הושבת עד להודעה חדשה. הצינור, הבוקר | צילום: המשרד להגנת הסביבה

לאחר כחמישה ימים - ממדי דליפת הנפט בערבה נחשפים: חברת קצא"א הודיעה כי כ-5 מיליון ליטרים של נפט גולמי דלפו באזור באר אורה ושמורת עברונה כתוצאה מהפיצוץ בצינור - כך נמסר הבוקר (שני) מהמשרד להגנת הסביבה. במשרד הדגישו כי עד כה טענה החברה שדלפו בין מיליון למיליון וחצי ליטרים, אך המשרד העריך כי מדובר בנזק כבד בהרבה והתייחס בספקנות להערכות החברה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

חברת קצא"א הוסיפה כי כי עד כה נשאבו כשני מיליון ליטרים של נפט מהשטח ופונו כ-15 אלף טון של קרקע מזוהמת מהאזור. אתמול, בעקבות הנזק הכבד, החליט המשרד לאסור את השימוש בצינור עד להודעה חדשה. מחסומים ואמצעי ספיגה יוצבו על מנת למנוע את התפשטות הזיהום, ואמצעים מיוחדים ישמשו לאמידת הנזק לצמחיה במקום.

"המשרד להגנת הסביבה נערך לשיטפון שעלול להתרחש עם ציוד ספיגת זיהום מתוגבר", נמסר מהמשרד על רקע המערכת החורפית שצפויה להגיע לדרום ביממות הקרובות. על מנת למנוע את זרימת החומר המזהם למפרץ אילת, נבנו סכרים בשטח השמורה. "במידה ויתרחשו שטפונות כבדים, הם עלולים להגיע אף למפרץ אילת, כעת מתרכזות העבודות בפינוי הזיהום משמורת עברונה", הסביר דובר המשרד רן ליאור.

בשעות הצהריים הסתיימה הערכת מצב נוספת, בסיומה נקבע כי אגף ים וחופים במשרד להגנת הסביבה יציב עשרות אמצעי ספיגה ביבשה לאורך מסלול השיטפון הצפוי. בנוסף, נערך האגף להציב אמצעי חסימת זיהום בים עצמו. גם בשורות טובות מתונות יצאו מהערכת המצב: פינוי הקרקע המזוהמת מבריכות הנפט הגדולות כבר לקראת סיום. במקביל, חברת קצא"א תערוך צילומי אינפרא אדום כדי להעריך את מצב עצי השיטה ומידת הפגיעה בהם.

"הנזק גדול" (צילום: דוברות משטרת אילת)
הצינור שנפגע, ארכיון | צילום: דוברות משטרת אילת

פרץ: "אני לא חושב שקצא"א מתעלמים מהאחריות"

השר להגנת הסביבה עד לאחרונה, ח"כ עמיר פרץ (התנועה), טען אתמול בשיחה עם חדשות 2 Online כי האחריות לפגם בצינור הנפט מוטלת על קצא"א. "אין ספק שמדובר באחד האירועים האקולוגיים המשמעותיים ביותר שראינו, ואולי בהיקפים שלא הכרנו מאז הקמת המדינה, הדליפה מגיעה לאזורים הרגישים ביותר מבחינת השמורות ובעלי החיים", הוסיף פרץ. "קצא"א צריכים להשקיע את כל המשאבים - שהחומרים הרעילים יגיעו לאזורים עוד יותר רגישים, וצריך לעשות הכל כדי להציל את בעלי החיים המיוחדים".

"צריך 'סופר-טנקר' סביבתי שמעמידים לרשותו את כל האמצעים", אמר ח"כ פרץ. "אני לא חושב שקצא"א מתעלמים מהאחריות - אין קשר בין מעמדה המשפטי של החברה לעובדה שיש אירוע שנמצא בחקירה. לא ידוע בשלב זה אם האסון נבע מחוסר טיפול ובעיות אחזקה או מפגיעה בלתי מכוונת. ברגע שהחקירה תסתיים - גם של המשטרה הירוקה וגם של הכחולה - יצטרכו להגיע למסקנות ולבחון את האחריות".

אסון הנפט בערבה, ארכיון (צילום: המשרד להגנת הסביבה)
כתמי הנפט בדרום, השבוע | צילום: המשרד להגנת הסביבה

"לא חושב שמדובר בזלזול או התעלמות, אבל באירוע חריג. צריך לגשת לעניין בגישה טכנית חדשה שתצמצם את הנזק המיידי. צריך לבדוק את החיישנים וההתרעה, מה מרכז הבקרה קלט בזמן אמת. יש הרבה מאוד שאלות, אבל אין לי ספק שאיש לא עשה זאת במזיד", סיכם פרץ. "בתקופת כהונתי היו יחסים מצוינים עם קצא"א - כל דרישה שהפנינו אליהם הם קיבלו בצורה חיובית. המתקנים פרוסים גם באזורים רגישים - גם כשדרשנו להשקיע הרבה משאבים הם עשו זאת".

ישיר: עמיר פרץ במסיבות עיתונאים (צילום: חדשות)
קורא לסופר-טנקר סביבתי. פרץ | צילום: חדשות