כסאות במקום מכוניות סמוך לסינמטק, היום (צילום: נגישות ישראל)
כסאות במקום מכוניות סמוך לסינמטק, היום | צילום: נגישות ישראל

"שנייה מוציאה את הילד מהגן", "בדרך כלל אני לא חונה ככה", "שנייה בראיון עבודה": אלה התירוצים שמשמיעים בדרך כלל נהגים שנתפסים חונים בחניות נכים, גם אם "רק לרגע". להפתעת הנהגים, הם מצאו היום עשרות כסאות גלגלים שחסמו מקומות חניה ברחוב הארבעה בתל אביב - כשעליהם שלטים הנושאים את אותם 'תירוצים' - זאת כחלק ממיצג לקראת יום הנכה הבינלאומי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

המיצג החברתי-סביבתי, שיזמה עמותת נגישות ישראל, נועד להמחיש את תחושתו של נכה המחפש חניה ולהעלות את המודעות לנושא, תחת הכותרת: "כל התירוצים תפוסים - לא נכה, אל תחנה". החל מהשעה 07:00 בבוקר, בשעות העמוסות ביותר ביום, בהן כולם ממהרים לעיסוקיהם ומתפללים למצוא חניה במהירות, נתפסו כ-50 חניות על ידי כיסאות גלגלים.

כל התירוצים תפוסים - וגם החניות (צילום: נגישות ישראל)
כל התירוצים תפוסים - וגם החניות | צילום: נגישות ישראל

הרעיון מאחורי המיצג, הסבירו בעמותה, הוא לקדם את המודעות וההסברה בדרך מקורית, סביבתית, אומנותית וחברתית, ואף מתריסה ומקוממת. המטרה היא לתת לנהגים להרגיש מה עובר על אדם עם מוגבלות כשהוא מנסה להגיע ליעדו - ופשוט לא מוצא חניה פנויה.

"זה לא ייאמן שבישראל של סוף 2014 עדיין אין את הרגישות החברתית הבסיסית כלפי אנשים עם מוגבלות הזקוקים לחניות נכים", אמר יו"ר העמותה, יובל וגנר. "אני קורא לשר התחבורה לפעול להגדלת הקנסות לעברייני חניות נכים, ולמשטרת התנועה ופקחי הרשויות להמשיך לאכוף את חניות הנכים ללא פשרות".

קידום מודעות בדרך סביבתית (צילום: נגישות ישראל)
קידום מודעות בדרך סביבתית | צילום: נגישות ישראל

בכל שנה נרשמים אלפי דוחות על ידי פקחי הרשויות המקומיות ומשטרת התנועה לנהגים החונים בחניות נכים. גובה הקנס לעבירת חניה כזו עומד על אלף שקלים, ומדובר בגבייה שנאמדת בכ-20 מיליון שקלים בשנה. ועדיין - זה לא פותר את התופעה כאובה, המתסכלת והבלתי נסבלת למאות אלפי נכים בארץ.

בישראל יש 150 אלף בני אדם בעלי מוגבלויות מסוגים שונים עם תג נכה. לכל אותם אנשים, חניות נכים הן קריטיות, וללא חניות נכים פנויות וזמינות, נפגעת משמעותית איכות החיים שלהם ונפגעת עצמאותם ויכולתם להשתלב בחברה.