האם ישראל ערוכה לרעידת אדמה הבאה? (צילום: עזרי עמרם ‎, חדשות)
האם ישראל ערוכה לרעידת אדמה הבאה? | צילום: עזרי עמרם ‎, חדשות

רעידות האדמה שפגעו בצפון הארץ אתמול ולפנות בוקר עוררו בהלה גדולה והמחישו שוב את הסכנה, במיוחד לאור מיקומה של ישראל על השבר הסורי אפריקני. היום (חמישי) תמיר לוי מהנדס בכיר מתריע: "מספר רב מהבתים המשותפים בישראל יפגעו ברעידת אדמה גדולה ללא קשר מתי נבנו".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

"איני בטוח כמה ניתן לסמוך על בניינים שנבנו לאחר כניסת התקן לתוקפו שכן תכניות אלו לא נבדקו מקצועית מסיבות אובייקטיביות והסתפקו אך ורק בתצהיר עליו חתם המתכנן", הסביר תמיר לוי המהנדס הראשי של האגודה לתרבות הדיור. "בישראל ישנם בניינים רבים שאינם בנויים לפי תקן 413. מרביתם נבנו לפני שנת 1980 או שנבנו לפי תקנים מיושנים".

לוי הדגיש כי "על מנת לעודד את התאמת מבנים אלו לסיכונים של רעידות האדמה נוצרה תכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים בפני רעידות אדמה". ד"ר רן נוף, חוקר במכון הגיאופיזי הישראלי הסביר הבוקר שאין דרך לדעת האם המגמה היא של התחזקות הרעשים או שרעידת האדמה החזקה ביותר בסבב הזה - כבר מאחורינו.

ד"ר נוף הסביר שרעידות אדמה הן עניין שכיח למדי בישראל, אם כי בעצמות נמוכות יותר. "רעידות אדמה מתרחשות בישראל כל הזמן, אנחנו בדרך כלל לא מרגישים אותם אבל אנחנו מנתרים אותן", סיפר. "הרעידות של אתמול הן חריגות מהבחינה הזאת שאנחנו הרגשנו אותן. הן חזקות ממה שאנחנו מורגלים בהן ביום יום אבל הן לא חריגות לאזור".

ד"ר נוף הוסיף כי "לצערנו אנחנו לא יודעים, ואין לנו את הכלים לחזות מתי והיכן תתרחש רעידת האדמה הבאה ובשלב הזה אנחנו לא יכולים לדעת האם המגמה היא של רעידות שמקדימות רעידת אדמה חזקה או שהרעידה החזקה התרחשה אתמול בלילה".

ד"ר נוף סיפר על מערכות ההתראה המפותחות לאזהרה מפני רעידות אדמה עתידיות. "תחומי האחריות שאנחנו במכון הגיאולוגי מתעסקים איתם הם בנושאים של מחקר מדידה, נכון להיום מערך המדידים עובר שידרוג ואנחנו מפתחים מערכת להתראה קצרת מועד שתתן התראה לפני שאנשים ירגישו את הרעידה", אמר ד"ר נוף. "במקביל לזה גורמים בממשלה דואגים להפעלה של תכניות לחיזוק מבנים ויש לנו גם את אתר פיקוד העורף שמפרסם הוראות".