"התושבים חיים תחת מטריית זיהום האוויר" (צילום: ליאורה אמיתי, חדשות)
רוקן. מכל האמוניה בחיפה | צילום: ליאורה אמיתי, חדשות

30 שנה אחרי שהוקם, מכל האמוניה במפרץ חיפה רוקן אתמול (שני) לחלוטין מאמוניה נוזלית וגזית. הריקון התבצע בעקבות החלטת בית המשפט העליון לפיה הנזק שעלול להיגרם לאוכלוסייה והסביבה מהמכל בלתי נסבל, ובעקבות קביעת המשרד להגנת הסביבה כי מדובר במערך המסכן באופן לא סביר את הציבור ולכן אין להשתמש בו.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

ריקון מכל האמוניה התבצע בשני שלבים: תחילה בוצע איוד האמוניה באמצעות הסרת הבידוד והחימום המכל בעזרת מפוחים ומים. על ידי פעולות אלו רוקן המכל מאמוניה נוזלית ונותרה רק הגזית. בשלב השני בוצעה דחיקה של אדי האמוניה באמצעות חנקן. בשלב זה נותר במכל חנקן בלבד שאינו נחשב לחומר מסוכן.

המשרד להגנת הסביבה מסר אתמול לעיריית חיפה כי אינו מתנגד למתן רישיון עסק למפעל חיפה כימיקלים. המשרד ציין כי למפעל היתר פליטה, היתר הזרמה לים והיתר רעלים. המשרד התחייב לפעול להבטחת עמידת המפעל בתנאים הקבועים בהיתרים אלה ובתנאים נוספים שייקבעו בהמשך.

השר להגנת הסביבה, ח"כ זאב אלקין התייחס לריקון המכל אחרי עשרות שנים ובירך על כך. "מתחילת השנה אמרתי מעל לכל במה שהמכל יפסיק את פעילותו. אנו גאים על כך שניתן להכריז על תום הסכנות הקשורות במכל, והן לא יאיימו יותר על תושבי חיפה והקריות".

"סגירת מיכל האמוניה היא ציון דרך חשוב לתושבי חיפה - וזריקת מוטיבציה עבור כל המאבקים האזרחיים והציבוריים בארץ", אמרה מאיה יעקבס, מנכ"לית צלול, שמובילה את המאבק לסגירת המיכל משנת 2011. "ועם זאת - מסכת הלחצים המגמתית המופעלת על ידי הנהלת המפעל, המשרד להגנת הסביבה ושרי הממשלה כנגד עיריית חיפה היא תעודת עניות למנהל תקין".

"עוד לא סיימנו, הפרק השני במאבק כבר החל", הוסיפה יעקבס. "כעת נותר להבטיח שהחלופה לאספקת אמוניה לחיפה כימיקלים תהיה הבטוחה ביותר - ולא כזו שנבחרת רק כי היא תורמת לשורת הרווח של חיפה כימיקלים. אנו מקווים שסגירת מיכל האמוניה תהיה אבן הדומינו הראשונה שתניע מהלך רחב לשינוי המציאות הסביבתית בחיפה ובאזור".