א', בן 60, לקה בהתקף לב, אך החליט לפנות את עצמו לבית החולים באוטובוס, אך ההחלטה שלו שלא להזמין אמבולנס אלא להתפנות בכוחות עלולה הייתה לעלות לו בחייו. 30 דקות לקח לו להגיע מרמת גן לבית החולים בילינסון בפתח תקווה, באמבולנס - זה היה לוקח בערך 10 דקות.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

זה קורה הרבה יותר ממה שנדמה לנו. על פי נתונים חדשים של החוג לטיפול נמרץ לב באיגוד הקרדיולוגי הישראלי, מתברר ש-53% מהישראלים שחוטפים התקף לב, מתפנים לבית החולים בכוחות עצמם, ברכב פרטי או אפילו באוטובוס, בעוד שרק 47% מבינים את חומרת מצבם ומזמינים אמבולנס.

מדובר בנתון מדאיג, זאת משום שמי שמוותר על הזמנת אמבולנס, מגדיל ב-20% את סיכוייו למות מסיבוכים של התקף לב בשנה הראשונה לאחר ההתקף. "אמבולנס נותן טיפול, אמבולנס לא רק מעביר", מסביר ד"ר זאזא יעקוישוילי, מנהל השירות לקרדיולוגיה דחופה בביה"ח בילינסון. "באמבולנס כבר מתחילים לתת טיפול, כל אמבולנס היום במדינת ישראל מצויד במכשיר דפיברילטור, שהוא מציל חיים בפני עצמו. מכות חשמל מיידית, שאין לנו את זה ברכבים הפרטיים".

ד"ר יעקוישוילי מוסיף כי אנשים שמגיעים בכוחות עצמם יושבים בחדר מיון, מחכים עד שמישהו מתפנה אליהם ומאבדים זמן יקר. "לעומת זאת בגלל הקשר שלנו עם מד"א, אנחנו כבר יודעים מי מגיע, באיזה מצב הוא מגיע, אם צריך חדר צנתורים - מיד פותחים חדר צנתורים".

בדרך כלל התסמינים של התקף לב הם כאב בצד שמאל בחזה שלעיתים מקרין לכתף, ליד או ללסת, זיעה קרה, תחושת מחנק, בחילה וחולשה. גם אם רק חלק מהתסמינים מופיעים, מומלץ שלא לקחת סיכון, ולהתקשר 101 למד"א.