10 מיליון בני אדם חולים במחלה נפוצה שנקראת אי ספיקת לב דיאסטולית, שמופיעה כשהלב לא מצליח להתרחב בחזרה אחרי שהוא מתכווץ, וכך נפגע התפקוד שלו כמשאבה של הגוף. במצב כזה הלב פשוט לא מצליח להזרים לגוף שלו דם עשיר בחמצן שהגיע מהריאות. כעת פיתוח ישראלי פורץ דרך אמור לטפל במחלה השכיחה והמסוכנת הזו ויכול להציל מיליונים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

נכון להיום הרופאים לא יודעים לרפא אי-ספיקת לב מהסוג הזה, אבל ייתכן שהמצב ישתנה כבר בעתיד הקרוב: רופא ישראלי בשם ד"ר יאיר פלד פיתח קפיץ מיוחד שמוחדר לתוך הלב בניתוח. הקפיץ מוחדר ללב בעודו פועם מבלי שהרופאים יפסיקו את הפעולה שלו לזמן הניתוח וכך החולה לא צריך להתחבר בזמן הניתוח למכונת לב-ריאה. 

הניתוח הזה, הראשון מסוגו בעולם, בוצע בשבוע שעבר בבית החולים רמב"ם על ידי פרופסור גיל בולוטין וד"ר ארתור קרנר, ברוברט, אזרח קנדי בן 72 שהיה החולה הראשון בעולם שעבר את הניתוח הזה. "לא עושים את זה בקנדה, זה המקום היחיד שיש בו את זה אז עליתי על מטוס ובאתי לישראל", אמר. 

רוברט מתאושש בהצלחה מהניתוח
רוברט מתאושש בהצלחה מהניתוח | צילום:

הרעיון הוא פשוט: כשהלב מתכווץ הקפיץ מתכווץ יחד אתו, אוגר אנרגיה וכשהלב מנסה להתרחב בחזרה, אבל מתקשה לעשות את זה בגלל המחלה, הקפיץ משתחרר וחוזר למצבו הרפוי ועוזר ללב להתרחב בחזרה כמו שצריך.

"זה בהחלט מרגש, אבל גם מפחיד לעשות את זה פעם ראשונה", סיפר פרופסור גיל בולוטין מנהל מחלקת ניתוחי לב בבית החולים רמב"ם. "בעצם אנחנו בצורה מכנית מאוד פשוטה מנסים לפתור בעיה רפואית שאין לה שום טיפול אחר קיים היום".