היסטוריה: ישראל תייצא גז לאירופה‎ (צילום: פלאש 90 - משה שי, חדשות)
צילום: פלאש 90 - משה שי, חדשות

יומיים לאחר הדיווח על התקלה במאגר הגז "תמר", ולאחר שנאלצה חברת החשמל לעבור להשתמש בדלקים חלופיים, מורגשות התוצאות בשטח. בתחנת הניטור "ניר גלים" נמדדה ביומיים האחרונים עלייה בשיעור של 12% בריכוזי גפרית דו-חמצנית - כתוצאה מפעילות תחנת הכוח "אשכול" באשדוד.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

מקור הזיהום הוא בתחנת הכוח, בה מופעלות החל מאתמול יחידות הייצור הקיטוריות באמצעות מזוט, במקום הגז טבעי שאמור היה להיות מסופק ממאגר תמר. שימוש בדלקים חלופיים לגז טבעי גורם לעלייה בפליטת מזהמים לאוויר, כשייצור חשמל במזוט גורם לפליטת גופרית דו-חמצנית בשיעור גבוה פי 100 מהפליטה בעת ייצור חשמל בגז טבעי.

במשרד להגנת הסביבה מדגישים כי עקב תנאים אטמוספריים טובים, לא נמדד היום שינוי באיכות האוויר בתחנות הניטור של המערך הארצי לניטור אוויר, על אף השימוש בדלקים מזהמים - מלבד בתחנת "ניר גלים".

תיקון התקלה שהתגלתה במהלך עבודות התחזוקה המתוכננות בתמר יסתיים כאמור ככל הנראה רק בסוף השבוע הבא. לפני יומיים, הודיע משרד האנרגיה כי בעקבות תקלה שהתרחשה הופסקה הזרמת הגז הטבעי למשק. תחילה, העריכו כי התקלה תימשך 24 שעות ולאחר מכן העריכו את זמן התיקון ל-48 שעות, אך כעת מתברר שהטיפול בה יימשך זמן ארוך יותר מהצפוי.

אם התקלה אכן תתוקן רק ביום ראשון הבא, שלושה ימים לאחר המועד המתוכנן, צפויה התייקרות נוספת בחשבון החשמל של חודש ספטמבר ופגיעה חמורה יותר באיכות האוויר. כל תחנות הכח לייצור חשמל במשק עברו לשימוש בדלקים חלופיים, כגון סולר, מזוט ופחם, כולל תחנות הכוח המיושנות "אורות רבין" בחדרה ו"רוטנברג" באשקלון, שכבר עמדו על ספה של הדממה. בחלק מתחנות הכח של חברת החשמל נגמר הסולר והן כבר עברו לשימוש במזוט - חומר מזהם הרבה יותר.