בתי הזיקוק בחיפה, ארכיון (צילום: חן ליאופולד / פלאש 90, חדשות)
רק 22 בדיקות פתע. חיפה | צילום: חן ליאופולד / פלאש 90, חדשות

המשרד להגנת הסביבה פרסם היום (שלישי) את הדוח הרבעוני על מצב איכות האוויר במפרץ חיפה, לפיו ביצע 341 בדיקות פתע במפעלים, במסגרת מה שהוגדר "הפיקוח המוגבר על המפעלים". הנתון המרשים זכה לכותרות בכלי התקשורת, אלא שכעת מתברר שהנתון המדובר - מטעה. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

בדיקה באתר המשרד להגנת הסביבה מעלה כי בתקופה הרלוונטית בוצעו 22 בדיקות פתע בלבד, וכי הנתון 341 מתייחס למספר החומרים שנדגמו במהלך בדיקות הפתע ולא למספר הפעמים בהן פקדו פקחי המשרד את המפעלים, כפי שמשתמע מנוסח ההודעה לעיתונות שפרסם המשרד.

22 בדיקות בלבד
22 בדיקות בלבד | צילום:

בהודעה לעיתונות שפרסם היום המשרד מופיע נתון בעייתי נוסף, לפיו בחמש השנים הקרובות יושקעו 330 מיליון שקלים "בשיפור איכות האוויר במפרץ חיפה, בהגברת הפיקוח והאכיפה ובצמצום הסיכונים לאוכלוסיה". בהודעת המשרד לא צוין כי רק 90 מיליון שקלים מהסכום הזה יושקעו בחמש השנים הקרובות בצמצום זיהום האוויר והתחלואה הנגרמת ממנו. יתרת הסכום, 240 מיליון שקלים, מיועדת בכלל להעתקת מיכל האמוניה, מפגע בטיחותי שאינו קשור לזיהום האוויר ולתחלואה.

פליטת מסרטנים: ירידה של 4% בלבד

הנתונים הללו אינם הנתונים המטעים היחידים שמפרסם המשרד להגנת הסביבה. באתר הרשמי של המשרד הוא מתגאה כי בשנת 2015 חלה ירידה של 11% בפליטת המזהמים המסרטנים ("מזהמים אורגניים נדיפים") ביחס לשנת 2014. מתברר שהנתון האמיתי נמוך בהרבה, והוא עומד על 4% בלבד.

בתי זיקוק, מפרץ חיפה (צילום: חיים ריבלין, חדשות)
פליטת מסרטנים: ירידה של 4% בלבד | צילום: חיים ריבלין, חדשות

הנתון של המעיד על ירידה של 11% בפליטת המזהמים המסרטנים התבסס על דיווחים שגויים שהעביר אחד המפעלים למשרד להגנת הסביבה במהלך שנת 2015. מפעל כאול מקבוצת בז"ן לא דיווח על תקלה חמורה במהלכה שוחררו לאוויר מאות טונות של חומרים מסרטנים. אלא שגם כעת, מספר חודשים לאחר שהמפעל דיווח על התקלה, המשרד לא עדכן את הנתונים, ובאתר הרשמי שלו מופיע הנתון על 11% ירידה ולא הנתון האמיתי של 4%בלבד.

הדוח הרבעוני על מצב איכות האוויר במפרץ חיפה
צילום:

פרסום הדוח הרבעוני על מצב זיהום האוויר נעשה כחלק מ"התוכנית הלאומית לשיפור איכות האוויר במפרץ חיפה והסביבה", תוכנית שאישרה הממשלה לפני 10 חודשים בהובלת השר לשעבר אבי גבאי. נראה כי בניסיון להרגיע את הציבור מציג המשרד נתונים לא שלמים, כאלה שעלולים לפגוע באמון הציבור במשרד ובהודעות שהוא מפרסם.

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "ברבעון השני בוצעו, כפי שפרסמנו, 341 בדיקות ב-44 ארובות ב-11 מפעלים. אנו מפרסמים כמה תקנים נבדקו וכמה מגבלות נבדקו - שזהו המידע החשוב לציבור ומאפשר לדעת מה הפיקוח שנעשה ולא את כמות הביקורים שאין בה אף מידע לגבי אפקטיביות הפיקוח והבקרה.

"בדוח תמונת מצב חיפה שפורסם על-ידי המשרד לפני שבועיים ומופיע באתר המשרד לעיון הציבור ואף נשלח לעיתונאים, ניתן לראות כי התקלה בכאו"ל גרמה לצמצום הירידה ב-2015 מ-11% ל-4%. בסוף 2016, לאור הצו שהוציא המשרד והתיקונים שנעשו במפעל, צפויה ירידה כוללת של 14%".

במשרד הגיבו גם לסוגיית אי ההבהרה לכך שהכסף שהוקצה לצמצום זיהום האוויר נמוך בהרבה ממה שמפורסם בהודעות לעיתונות: "התוכנית הלאומית לצמצום זיהום האוויר והסיכונים הסביבתיים במפרץ חיפה, שאושרה בהחלטת הממשלה, כוללת טיפול במספר תחומים - תעשייה, תחבורה, ניטור וחומרים מסוכנים ותוקצבה ב-330 מיליון שקל ל-5 שנים. הקמת מפעל לייצור אמוניה, שיוביל לסגירת המיכל המסוכן בחיפה, הוא חלק ממטרות התוכנית הלאומית, ונכלל בה כבר עם פרסומה באוגוסט 2015. ולכן כשמדברים על תקציב התכנית נכלל לתוך זה התקציב הן לטיפול בזיהום אוויר והן התקציב לצמצום הסיכון מחומרים מסוכנים. באשר לשאלת ההבהרה - הדבר מובהר בכל עת באתר האינטרנט של המשרד".