המפעל בדרום (צילום: עופר ארנון, המשרד להגנת הסביבה)
אזהרה למפעל המזהם | צילום: עופר ארנון, המשרד להגנת הסביבה

שימוע למפעל מזהם בדרום: מפעל חיפה כימיקלים דרום, הממוקם במישור רותם בנגב, זומן לשימוע? המשרד להגנת הסביבה הודיע הבוקר (שלישי) כי הרקע לשימוע הוא חריגה מתקני הפליטה בארובות: כמו כן טענו במשרד כי המפעל "לא דיווח כנדרש למשרד להגנת הסביבה על דליפת חומצה שאירעה בשטחו".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

מפעל חיפה כימיקלים דרום מתמחה בייצור של דשנים וכימיקלים לתעשייה. במשרד ציינו כי בשטח המפעל דלפה חומצה חנקתית בתחילת החודש - אך האירוע לא דווח כנדרש למשרד להגנת הסביבה. שלושה עובדים פונו לקבלת טיפול רפואי, והמשטרה היא זו שעדכנה את המשרד.

"הדבר מהווה הפרה של תנאי ההיתר, ואף עבירה לכאורה על הוראות חוק חומרים מסוכנים", נמסר. העונש המרבי עבור עבירה זו הוא שלוש שנות מאסר או קנס כספי שנע בין 202 אלף שקלים ל-1.6 מיליון שקלים, לצד קנס של 5% על כל יום בו נמשכת העבירה.

בנוסף, בדיגום פתע בארובות שבוצע בסוף 2015 התגלה חשד להפרת הרישיון לעסק. "הפרת תנאים ברישיון עסק מהווה עבירה לכאורה על הוראות חוק רישוי עסקים, שהינה עבירה פלילית. העונש המרבי בגין עבירה זו הוא 18 חודשי מאסר או קנס של 75,300 שקל וכן קנס של 1,400 שקל עבור כל יום שבו נמשכת העבירה לאחר מסירת ההתראה", נכתב בהודעת המשרד.

אין תמונה
"רואים בחומרה את המקרים"

המשרד שלח התראה למפעל עקב הפרת תנאי רישיון העסק ואף זימן את בעליו לשימוע בגין הפרת תנאי היתר רעלים. השימוע ייערך ב-11 בספטמבר ובו יוחלט מה הפעולות הבאות שיינקטו מול המפעל: עיצום כספי, ביטול היתר או פתיחה בחקירה.

לא מדובר בפעם הראשונה שבה נאלץ המשרד לנקוט בהליכים מנהליים כנגד המפעל: במאי 2013 התקיים במשרדי מחוז דרום של המשרד שימוע בעניין המפעל בגין הפרת הוראות חוק חומרים מסוכנים.

השר להגנת הסביבה, זאב אלקין, הגיב להחלטה: "אנחנו ממשיכים לפעול בנחישות על מנת להפחית זיהומים וסיכונים לציבור. נמשיך לפעול ביד קשה כלפי המפעלים המזהמים שאינם פועלים כחוק, ובמיוחד נגד אלה שמנסים להסתיר תקלות מסוכנות מהמשרד ומהציבור. אנו רואים בחומרה רבה את המקרים, ונמצה את הדין עם המפעל".

ברוך ובר, מנהל מחוז דרום במשרד, הדגיש: "לא נאפשר לחברות לסכן את הסביבה תוך עבירה על החוק, ונפעל נגדן בכל הדרכים האפשריות העומדות לרשותנו, לרבות הטלת עיצום כספי, ביטול היתר הרעלים, הוצאת צו הפסקה או פתיחה בחקירה פלילית – אם יידרש".

מחיפה כימיקלים דרום נמסר בתגובה כי במפעלי החברה לא היה אירוע סביבתי הקשור בחומצה חנקתית. כמו כן נמסר כי החברה קיבלה אתמול פניה בנוגע לבדיקת פתע שהתקיימה בשנת 2015 ולפיה היתה חריגה לכאורה בפליטה של אחת הארובות: "החברה בודקת את הטענות ותשיב לגורמים המקצועיים בהתאם לנהלי העבודה הקבועים".