ועדת הבריאות של הכנסת צפויה לקיים ביום שלישי הקרוב דיון חירום, זאת לאחר שאלפי מוצרים הורדו היום (חמישי) מהמדפים בגלל עוד גילוי של סלמונלה - הפעם בטחינה הנסיך שסופקה לסלטי שמיר. בעקבות הגילוי, אחד ממפעלי הטחינה הגדולים בארץ נסגר היום - ושוב הכל מנסים להבין מדוע הדיווח הגיע באיחור.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

במהלך היום התברר כי שרשרשת כשלים היתה זו שהובילה להפצת המוצרים המזוהמים, כלשבסוף הוחלט להוריד עשרות אריזות מהמדף. המקור הוא מפעל הנסיך שם ידעו מאז סוף יולי על החשש להימצאות החיידק ולא הודיעו בזמן. שנית הבדיקה שלהם לא גילתה את התקלה והם למדו עליה רק במקרה בגלל הדיווח של שטראוס וצבר.

המנכ"ל והבעלים של מפעל הטחינה עפיף טאנוס, אף הודה ולקח אחריות לכשל שבגינו יושמדו 200 טונות של סלטים. אך הכשלים לא נעצרו במפעל הטחינה, הם נרמשו גם במפעל סלטי שמיר ובמשרד הבריאות.

בקרוב: גל של תביעות הדדיות

בסלטי שמיר לא בדקו את אחד מחומרי הגלם המרכזיים בהם הם משתמשים. עדיין לא ברור לגמרי מדוע הם לא עלו על התקלה ועצרו את הייצור. המפעל של סלטי שמיר נתפס כבעייתי, וזו לא הפעם הראשונה שם מפסיקים את הייצור. אחד הלקוחות המרכזיים של המפעל, צה"ל, אף הפסיק לרכוש מהם תוצרת בעקבות הבעיות.

החוליה האחרונה בשרשרת הכשלים היא משרד הבריאות ששוב מגיב באיחור. במשרד יודעים כבר מיום ראשון על התקלה ושוב מביע הביאו אמון במפעלים כשלא צריך. בכירים במשרד הבריאות שבים ומדגישים כי רצף הגילויים של הזיהומים במוצרים הוא צירוף מקרים ורוב מכריע של המוצרים מגיע למדף כשהוא תקין לחלוטין.

במשרד הבריאות טוענים שקיבלו את המידע מהמעבדה ולא ממפעל הנסיך. גם בלטי שמיר מפנים את האצבע המאשימה כלפי המפעל שמייצר את חומר הגלם ושני הגופים הללו אף מאיימים עליו בתביעה משפטית.

הסערה עשתה דרכה לאירופה

משרד הבריאות, ששוב איחר בגילוי החיידקים מדגיש כי על פי ההוראות, המפעלים צריכים לדווח על תקלה רק אם המוצרים הגיעו לרשתות. בצל האירועים האחרונים כדאי לבדוק האם לא הגיע הזמן לחשוב על מנגנון פיקוח חדש, במקום להסתמך על אמון.

סערת הסלמונלה בישראל עשתה דרכה גם לאירופה שם משווקים את סלטי שמיר. במאות רשתות שיווק ומכולות מוכרים מוצרים של החברה וגם שם קיבלו מייל שמנחה להוריד את הסלטים של שמיר מהמדפים.

מה מקור הנגיף ואיך להיזהר:

נגיף הסלמונלה שקיים בישראל הוא מהזן הלא קטלני כפי שקיים ברוב מדינות המערב. במדינות העולם השלישי יש זן דומה של סלמונלה שבמקרים מסוימים אף עלול להביא למוות. הנגיף קיים רק בבעלי החיים והוא יכול לעבור או בלשלשת של בעלי החיים או דרך המוצרים שמגיעים מהחי.

כ-3,000 איש נדבקים בנגיף מידי שנה בישראל והם מפתחים תגובה קלה בלבד. על מנת להימנע ככל האפשר יש לשמור על היגיינה אישית, בישול מלא של האוכל, אחסון המזון בקירור וההפרדה בין כלי שמכילים ירקות לכאלו שמכילים בשר וביצים.

בהכנת הכתבה השתתפו קרן מרציאנו, יואב אבן, לי אברמוביץ' ואלעד שמחיוף