קורנפלקס, תלמה
סערת הקורנפלקס תוביל לנקיטת צעדים? | צילום:

בפעם הראשונה מאז תחילת משבר הסלמונלה בקורנפלקס, יבקרו הבוקר (ראשון) אנשי משרד הבריאות בפסי הייצור במפעל "תלמה-יוניליוור" בערד. במסגרת הבדיקה ייערך בירור בנוגע להתנהלות החברה וייבחן האם הייתה הסתרה מכוונת או רשלנות מצד ענקית המזון באופן שסיכן את בריאות הציבור.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק  

פקחי משרד הבריאות מתכוונים לבחון את התנהלות המפעל ואת הגורמים שהביאו לתקלה. בין היתר, יבקר במפעל גם ראש שירותי בריאות הציבור, פרופ' איתמר גרוטו. במשרד הבריאות אמרו כי נשקלת האפשרות לנקוט צעדים משפטיים נגד תלמה.

בנוסף יבוצע תחקיר לבדיקת נסיבות התקלה וההסתרה, כולל המלצות לתיקון ולמניעת מקרים דומים בעתיד. בשלב זה כל האריזות הנגועות בסלמונלה נמצאות במחסן באזור הסגר. בחברה מנסים להבין כיצד אחד המשטחים הנגועים הופץ לשיווק ופועלים לבדוק האם מדובר בתקלה או בצעד שנעשה במזיד.

שר הבריאות נגד החברה

בעקבות הפרשה איים שר הבריאות ליצמן (יהדות התורה) כי ישלול את רשיון המפעל של החברה. "אם שיקרו ביודעין זה חמור מאוד", אמר הבוקר ליצמן בריאיון לגל"צ. "אם זה במכוון תהיה תגובה חזקה מאוד. לא נהסס לעשות דברים דרסטיים אם שיקרו לנו".

בתגובה לאיומיו של ליצמן הודיעו בחברה כי השר הוא "פופוליסט" וכי במידה ויחליט לפעול לפי איומיו יאלצו בחברה לסגור את המפעל ולפטר מאות מעובדי החברה.

המשטח הפגום והברקוד "פסול לשימוש" (צילום: חדשות 2)
המשטח הפגום והברקוד "פסול לשימוש" | צילום: חדשות 2

המשבר המתמשך בקורנפלקס של חברת "תלמה-יונילוור" הביא את חברי הכנסת איציק שמולי (המחנה הציוני) וקארין אלהרר (יש עתיד) ליזום הצעת חוק במסגרתה מבקשים להחיל חובת דיווח ציבורי בכל מקרה של הרעלה או חשש לבריאות הציבור.

כיום, לפי חוק בריאות הציבור (מזון), מחויב היצרן בדיווח כזה אך ורק אם הוא משוכנע כי המוצרים המזוהמים יצאו משטח המפעל ונמצאים כבר על המדפים. במצב הנוכחי חברות המזון נמצאות בניגוד עניינים: מצד אחד, במקרה של תקלה, מצופה מהן לדווח לגורמים האחראיים. מצד שני, אם יעשו כן, סביר שהמוניטין שבנו בעמל רב כל כך ייפגע באופן משמעותי.

מטרת התיקון לחוק הינה לעגן בחקיקה את מחויבותם של חברות המזון לדווח לציבור על כל מקרה של חשש להרעלה או לזיהום בייצור. הדיווח ייעשה בתיאום מלא עם מנהל שירות המזון במשרד הבריאות. על פי ההצעה, במקרה של תקלה, על החברה לדווח מראש ולא בדיעבד.

"יוניליוור": עובד תלש פתק והמשטח הנגוע הגיע לשווקים

"מדיניות הדיווח העצמי שהגה משרד הבריאות פשטה את הרגל והעמידה את בריאות הציבור, ובעיקר את זו של הילדים, בסכנה", אמר ח"כ איציק שמולי, מיוזמי הצעת החוק. "ניגוד העניינים כאן זועק לשמיים ובמקום לצפות לדיווח יש להחיל זאת כחובה ברורה".

חברת הכנסת קארין אלהרר, שהגישה עם ח"כ שמולי את הצעת החוק, טוענת כי התערבותו של הרגולטור בטיפול בכשלים ימנע את "מסכת הגמגומים וההודעות המשונות מצד חברות שמטרתן היא רווח כלכלי".

בנוסף להצעת החוק דורשים ח"כ שמולי, המשמש גם כיו"ר שדולת הבטיחות בכנסת, וח"כ אלהרר, יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ממבקר המדינה להתערב. ח"כ אלהרר הודיעה כי תכנס דיון דחוף בנושא התנהלות משרד הבריאות בפרשה. "חובתנו לוודא איך קרה שהמצב הזה נעלם מעיני משרד הבריאות וחברת יוניליוור מתרצת", אמרה.

בחברת "תלמה-יוניליוור" ממשיכים להדוף את הטענות להתנהלות רשלנית מצד הבכירים. אמש (שבת) פורסמה טענה חדשה של החברה - לפיה הסיבה שקורנפלקס נגוע הגיע לשווקים היא שאחד העובדים במחסן תלש את הפתק עם ברקוד מאחד המשטחים התקינים במחסן, והדביק אותו על אחד המשטחים הפגומים, על גבי הברקוד "פסול לשימוש". לטענת החברה, אותו עובד החליף למעשה בין הברקודים - וכך משטח נגוע בסלמונלה יצא מהמפעל כאילו הוא משטח תקין והגיע לצרכנים באזור פתח תקווה.