אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
מסרב לחזור לטיפול, אילוסטרציה | צילום: רויטרס

אחר הצהריים (חמישי) איתרה המשטרה נער בן 16 מטבריה שברח מטיפולים כימותרפיים בבית החולים רמב"ם בחיפה. הנער כבר סירב בעבר לקבל טיפולים בטענה שתפילותיו של רבו ישמרו עליו. בבית החולים הסבירו כי אין להם אפשרות למנוע בכח מהנער לצאת מבית החולים, מכיוון שהוא נמצא בהשגחת הוריו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אמש ברח הנער מבית החולים, לאחר שסירב לקבל טיפולים כימותרפיים בשל מחלתו. בעקבות הבריחה הוציא בית המשפט צו הבאה המורה להשיבו מיידית לקבלת טיפול. הנער סיפר לחדשות 2 כי בשבועות האחרונים הוא אושפז בבית החולים מבלי שניתנה לו אפשרות לצאת כלל מבית החולים, כשהוא סובל מכאבים עזים. לדבריו, הרופאים אמרו לו שאם לא יעבור את הטיפולים הם יאזקו אותו למיטה.

בן ה-16 הוסיף כי לדעתו "הכי טוב להיות בבית" וכבר עכשיו הוא מרגיש הרבה יותר טוב. בעוד הוא לא מעוניין להמשיך בטיפולים, הוריו רוצים שהוא יחזור לבית החולים אך מקבלים את עמדתו כרגע כיוון שמדובר בנער בוגר.

מבית החולים רמב"ם מסרו כי הם נדהמים מהעובדה שהופנתה אצבע מאשימה כלפי בית החולים. "בית החולים מטפל בנער כבר למעלה משנה, תוך השקעת זמן ואנרגיה בלתי נדלים של כל הגורמים בבית החולים, על מנת להציל את חייו - כולל פניות חוזרות לרשויות הרווחה ובית המשפט".

הם מוסיפים כי מדובר בנער החולה במחלה אונקולוגית ברת טיפול - בתנאי שהמשפחה תשתף פעולה ותביא את הקטין לטיפולים. "מכיוון שגם הורי הנער המשמשים אפוטרופוסים על פי דין, וגם הנער עצמו, לא משתפים פעולה עם הצוות הרפואי, ונשמעים לעצתם הבלתי מקצועית של גורמים אחרים, התערבו רשויות הרווחה והחוק, ובצו בית משפט חוייבה משפחתו להביאו לטיפול".

"בית חולים אינו בית מעצר - האחריות על השהיה של קטין בבית חולים לקבל טיפולים היא של הוריו", הדגישו . "כל זמן שבית משפט לא הורה למשטרה לוודא שמטופל נשאר באשפוז, אין לנו אין שום אפשרות למנוע בכח יציאה של נער בן 16 שנמצא בהשגחת הוריו - מבית החולים".

הגידול הוסר, אך חזר מחדש

לפני כחמש שנים אובחן הנער כחולה לוקמיה לימפטית חריפה, טופל בכימותרפיה והבריא. בחודש פברואר 2014 אובחן כי המחלה חזרה והוא עבר ניתוח לכריתת הגידול. למרות ההמלצות, הורי הנער דחו את מתן הטיפול והתכנית המוצעת על ידי צוות בית החולים. אחת הסיבות לכך היא התייעצות עם רב אשר הורה להם להימנע מקבלת הטיפול הכימותרפי.

סיבה נוספת היא טענתם כי משהוסר הגידול ותוצאות הבדיקות שנערכו לקטין הן תקינות - הרי שהקטין אינו חולה, וכי אין דחיפות במתן הטיפול הכימותרפי. כמו כן העלו ההורים חשש שהטיפול הכימותרפי יביא למותו של הקטין, או יגרום לאובדן פוריות, פגיעה בגדילה ובאונות הקטין - והשלכתם של אלה על יכולתו של הקטין להינשא בעתיד ולהקים משפחה.