מדוע העופות לא הושמדו? ארכיון (צילום: רויטרס)
מדוע העופות לא הושמדו? ארכיון | צילום: רויטרס

"לא נהיה שק החבטות של המשרד": ימים לאחר הפרסום הראשון בחדשות 2, לפיו חיידק אלים התגלה במיליון עופות למאכל, מגדלי העופות עדיין לא יודעים מה עליהם לעשות - ודורשים הבהרות ממשרד החקלאות. אחד הבכירים בענף הלול, דוד אוזנה, פנה לשר החקלאות ודרש ממנו החלטה מיידית - האם להשמיד את העופות או להסתפק בטיפול תרמי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על פי הדיווח, חיידק סלמונלה אלים התגלה לפני כשלושה שבועות בלהקה של 25 אלף עופות בחוות גידול בארץ - שנועדו לשיווק ומאכל. הלהקה אמנם הושמדה בהוראת משרד החקלאות, אלא שאז התברר כי חלק מהעופות הנגועים כבר הגיעו למשקים אחרים ברחבי הארץ והדביקו מאות אלפי עופות נוספים. משרד החקלאות הודיע לחמישה משקים כי ההדבקה נוגעת למעשה לכמיליון עופות שמיועדים לשיווק ולמאכל.

אוזנה, המשמש כמנכ"ל קרן הפטמים במועצת ענף הלול, פנה באופן אישי לשר בשם חבריו המגדלים. "ציבור מגדלי העופות נמצא בימים אלה במצוקה קשה ובחוסר ודאות", טען.

משרד החקלאות לא הנחה להשמיד את העופות באופן מיידי, אלא לשחוט ולהרתיח אותם. לטענת המשרד, תהליך זה אמור לחסל את החיידק. אוזנה טען כי השר גלגל לפתחם של המגדלים את ההחלטה האם להעביר את העופות לטיפול תרמי במשחטה ולמכור אותם לציבור  או להשמיד אותם.

"להצטייד מראש" (ארכיון) (צילום: משרד החקלאות.)
מיליוני עופות נדבקו (ארכיון) | צילום: משרד החקלאות.

"החיטוי לא מבטיח כי לא תהיה הדבקה"

אוזנה טען כי מערך של טיפול תרמי "עלול לזהם את המשחטות ואת המפעלים לעיבוד תרמי, לגרום להדבקת עופות שאינם נגועים ולהעביר את המחלה לציבור הצרכנים". הבכיר הוסיף כי גם חיטוי המשחטה לאחר הטיפול התרמי "אינו מבטיח לחלוטין כי לא תהיה הדבקה".

לדבריו, רוב המשחטות והמפעלים אינם מוכנים לקלוט את העופות מכיוון שמשרד החקלאות "לא הסכים לחתום על התחייבות בנושא ולקחת אחריות" - ולכן חלק מהמגדלים מעבירים את העופות לשחיטה כדי להימנע ממצב בו יואשמו בהדבקה.

"זהו מחדל חמור ביותר של השירותים הווטרינריים. הנובע כל כולו מהחשש שאם יורו על השמדה, הרי לפי החוק יצטרכו לפצות את המגדלים", הסביר אוזנה - שסיפר כי הפגרים הוסעו ברחבי מדינת ישראל ולא נקברו במקום.

אין תמונה
השר אורי אריאל

"לא מוכנים להיות שותפים לפגיעה בציבור"

"לצערי, טרם נוכחתי לדעת שאתה מעורב בנושא ומפעיל את כל סמכויותיך הקיימות על מנת לפתור את הבעיה באופן מיידי או לכל הפחות להקטין את ממדיה בטווח הקצר", כתב מנהל קרן הפטמים לשר אריאל. אוזנה ציין כי השר קיבל פניות רבות, ולמרות זאת סירב להמליץ על השמדת עופות באופן גורף - פתרון שלדבריו ימזער את הסיכונים ויהווה את "הפתרון הנכון והראוי".

אוזנה אף האשים במכתבו כי משרד החקלאות "מתנער מאחריות, לא דואג לשלום אזרחי המדינה ומנסה לחסוך כספים תוך סיכון בריאותו של הציבור" - ודרש הקמת ועדה לבדיקת ההתנהלות בפרשה. החקלאים טוענים כי אם המשרד אכן יורה על השמדת העופות, הוא ייאלץ לשלם פיצוי של 13-14 מיליון שקלים למגדלים.

בשם חבריו המגדלים סיכם אוזנה כי הם "לא מוכנים לתת יד לכך שמשחטות ולולים יהיו עלה תאנה למשרדך ואיננו מוכנים להיות שותפים בפגיעה אפשרית בבריאות הציבור". יש לציין כי העופות לא שווקו ולא נמצאים על המדפים ברשתות השיווק. בעלי החוות טוענים מצדם כי גם אם לא תהיה הנחיה של המשרד העופות יושמדו בכדי לא לקחת סיכון.

ממשרד החקלאות נמסר בתגובה: "במטרה לשמור על בריאות הציבור, מפקחי משרד החקלאות ופיתוח הכפר מנטרים באופן קבוע את משקי העופות בישראל כדי לוודא, בין השאר, שסלמונלה לא תגיע לצרכן. במסגרת הבדיקות התגלה חיידק סלמונלה מזן אינטריטידיס במשק רבייה, המספק אפרוחים למשק הפטם לבשר. עם זיהויו הופסקה העברת ביצים מלהקה זו אל המדגרה והופסקה הוצאת אפרוחים שמקורם בלהקה זו מן המדגרה, והלהקה הושמדה. במקביל, ביצעו השירותים הווטרינרים של המשרד בדיקות בלולי פטם שמקורם בלהקה הנגועה.

"5 לולים שקיבלו אפרוחים מהלהקה הנגועה נמצאו גם הם עם המחלה. למגדלים הוצעו שתי דרכי טיפול, כמקובל במדינות אירופה וארה"ב: טיפול תרמי במשחטות או השמדת הלהקה במשק, לבחירת הלולן, ובפיקוח הדוק של המשרד. שני הטיפולים משמידים מעבר לכל ספק את החיידק, ולכן מקובלים בכל העולם המערבי.

"המשרד מביע תמיהה על איזה רקע הוכרז על ידי המגדלים, כי טיפול המקובל בכל העולם המערבי לסלמונלה, לא יעיל. ניכר כי העילה האמתית לנושא היא רצונם של המגדלים לקבל פיצוי בגין ההשמדה. כשם שהמדינה לא מפצה חברות שמסירות מוצר מזון מהמדפים או משמידות מוצרים שיש בהם פגם, גם כאן אין מקום לפיצוי דומה, כל עוד מבחינה מקצועית לא הוחלט על הוצאת צו השמדה.

"משרד החקלאות ופיתוח הכפר ממשיך בפעולותיו היזומות כדי למנוע כל סכנה לבריאות הציבור ולוודא שהחיידק לא יגיע לציבור, וכי ההשמדה או הטיפול התרמי יבוצעו כיאות".