אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
תגובה קטלנית לארס. ארכיון | צילום: רויטרס

אסד אל-עוברה (35) מרהט נעקץ הבוקר (שני) על ידי דבורים בכל חלקי גופו ומת לאחר שפיתח תגובה אלרגית חריפה לארס. ד"ר רונית קונפינו כהן, רופאה בכירה ומומחית לאלרגיה ולאימונולוגיה קלינית מבית החולים "מאיר", ומרצה בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב, מסבירה כי ישנו טיפול מציל חיים עבור האנשים שאלרגיים לארס הדבורים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"מי שחושד שהוא אלרגי צריך להיבדק על ידי אלרגולוג", מייעצת המומחה. "הרופא מבצע טסט בעור של האדם כדי לאבחן מהו הארס לו הוא אלרגי, והמטופל יקבל חיסון נגד אותה אלרגיה. החיסון מטפל באלרגיה ועוזר ל-99.9% מהאנשים שרגישים לארס ומתאים לאנשים בכל הגילאים. זה טיפול מציל חיים", הדגישה.

ד"ר קונפינו-כהן מסבירה כי בבית החולים "מאיר" ניתן לקבל חיסון מזורז נגד הארס, וכי יומיים וחצי לאחר הזרקתו מוגן המטופל בפני האלרגיה.

פריחה, נפיחות וקוצר נשימה

"התופעות של התגובה האלרגית מופיעות סמוך לעקיצה, תוך דקות עד חצי שעה", מוסיפה ד"ר קונפינו-כהן. "התופעות האופייניות הן פריחה שנראית כמו עקיצות גדולות, נפיחות בפנים ובגוף, קוצר נשימה, סחרחורת או איבוד הכרה ולעיתים גם התכווצויות באזור הבטן".

אסד אל-עוברה (צילום: פאנט)
אסד אל-עוברה | צילום: פאנט


לדברי הרופאה, למיקום העקיצה אין משמעות לגבי התגובה האלרגית. "הסיכוי לתגובה אלרגית לא תלויה במיקום העקיצה. אין הבדל בין עקיצה ברגל ובין עקיצה בצוואר. לכמות הארס לעומת זאת יש משמעות". עוד מבהירה המומחית כי במקרה של תגובה אלרגית יש לפנות בדחיפות את הנעקץ לבית חולים.

הערכה: מותו של האיש נגרם כתוצאה מאלרגיה לדבורים

עוד היא מסבירה כי צריך להיעקץ בכמות לא סבירה על מנת למות מארס דבורים, על אף שהארס עצמו מכיל רעלנים. "אני לא מכירה את הפרטים המלאים של המקרה, אך אני מעריכה שהאיש היה אלרגי, או שהוא לא ידע ולא טיפל בזה", מציינת המומחית. "אם הוא היה מודע לאלרגיה בטרם המקרה הוא היה מציל את חייו".

ד"ר קונפינו-כהן מעריכה כי כחצי אחוז מהאוכלוסייה בארץ סובלים מאלרגיה לעקיצות, מתוכם שברירי אחוזים יפתחו תגובה אלרגית קטלנית בעקיצה הראשונה. "אם זאת העקיצה הבאה שיספגו יכולה להיות קטלנית ולכן מי שחושד שהוא אלרגי עליו להיבדק", היא ממליצה.