נמוכים במדד מכשירי ה-MRI (צילום: חדשות 2)
זמני ההמתנה ל-MRI/CT ראש קוצרו | צילום: חדשות 2

משרד הבריאות מפרסם היום (רביעי) את ממצאי התוכנית הלאומית למדדי איכות לשנים 2013-2016. מדובר בתוכנית שכוללת כ-100 מדדי איכות במגוון תחומים הנמצאים בטיפול המערכת הבריאותית והיא נערכת מול 137 ארגוני בריאות, כגון: בתי חולים כלליים, בתי חולים גריאטריים, בתי חולים לבריאות הנפש, חברות האמבולנס וטיפות חלב.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

הדוח שמתפרסם השנה מציג שיפור בכלל המדדים שנבדקו, הן ברמה הלאומית ובהן ברמת נותני השירות. כך למשל, שיעור העמידה בביצוע צנתור לב תוך 90 דקות מההגעה לבית החולים עומד על 90% בשנת 2016. בכך נרשמה עלייה ביחס לשנים קודמות: 86% ביצוע בשנת 2015 ו-68% ביצוע בשנת 2013, עת שהתוכנית החלה.

לוקים בהתקף לב? אל תתפנו לבד (צילום: דוברות סורוקה)
90% ביצוע צנתור לב תוך 90 דקות | צילום: דוברות סורוקה

למרות השיפור הכללי בשיעורי הביצוע של המדד, עדיין ניכר פער בין איכות הטיפול בין גברים לבין נשים. בעוד שיעור העמידה במדד בקרב גברים עומד על 91%, שיעור העמידה של אותו המדד בקרב נשים עומד על 84%. אמנם ניכר כי הפער הצטמצם במעט ביחס לשנים קודמות, אך הוא עדיין לא נעלם. במשרד הבריאות הסבירו את הפער בשל "תסמינים בלתי ברורים איתם מגיעות הנשים לבתי החולים".

שיפור ניכר בטיפול בדיכאון לאחר הלידה 

מדד נוסף בו ניכר שיפור משמעותי נוגע לבדיקות סביב איתור שבץ מוחי בקרב מטופלים שמגיעים לבתי החולים. עם הגעת המטופל, הצוות נדרש לבצע CT ראש כשקיים חשד לשבץ וזאת כדי להתאים לו את סוג הטיפול. מהדוח עולה כי הזמן החציוני מהכניסה לבית החולים ועד לביצוע בדיקת CT/MRI ראש קוצר בכ-30% ועמד בשנת 2016 על 38 דקות, לעומת 55 דקות בשנת 2015 - השנה בה נבדק המדד לראשונה.

עוד מציג הדוח נתונים מעודדים בכל הנוגע להליך ההערכה והאיתור המוקדם של דיכאון לאחר הלידה, תסמונת שכיחה במדינות רבות בעולם. על פי המדד העולמי המוביל, כ-12% מהנשים מדווחות כי הן סובלות מתסמינים של דיכאון לאחר לידה. לטיפות החלב תפקיד מרכזי באיתור תסמיני דכאון לאחר לידה, זאת מאחר שהן פוגשות את האם בתדירות גבוהה לאחר הלידה.

אילוסטרציה (צילום: רויטרס, חדשות)
שיפור באיתור דיכאון אחרי הלידה | צילום: רויטרס, חדשות

עם כניסתו של המדד בשנת 2015 לתכנית הלאומית, נמדדו 66% ביצוע של הליך ההערכה והאיתור המוקדם של דכאון לאחר הלידה. לאחר שהנושא הוטמע בתחנות טיפות החלב השונות נרשמה עלייה בשיעורי הביצוע - ובשנת 2016 עמדו שיעורי הביצוע על 77%. מכיוון שהנושא עדיין נמצא בתהליך של הטמעה ומיפוי חסמים, במשרד הבריאות צופים להמשך לראות עליה בשנים הבאות בשיעור הנשים העוברות הליך ההערכה ואיתור מוקדם.

טיפות החלב מבצעות גם מעקב אחר הגדילה וההתפתחות היילוד במטרה לגלות חריגות מהנורמה ולהתאים את הטיפול לתינוק. במסגרת מעקב זה נערכות מדידות היקף ראש התינוק במספר נקודות זמן, זאת בניסיון להבטיח התפתחות מוחית תקינה. התכנית מדדה ביצוע של שלוש מדידות היקף ראש לתינוקות שמלאו להם 8 חודשים, כששיעורי הביצוע במדד זה נחשבים לגבוהים מאוד ועומדים על 91% בשנת 2016. בכך נרשמה עלייה של 2% משנת 2015.

מדדי האיכות נקבעים מחדש מדי שנה בדיון מעמיק שמתקיים בוועדה המייעצת במשרד הבריאות ובשיתוף עם האיגודים המקצועיים בישראל. בנוסף, המדדים, המתודולוגיה וניתוח הממצאים מתבצעים בשיתוף עם ארגון ה-OECD.