ארכיון (צילום: רויטרס)
ארכיון | צילום: רויטרס

במשך שנים רבות התפיסה הרווחת הייתה שפגיעת אסטרואיד בכדור הארץ הובילה להיעלמותם של הדינוזאורים, שלא שרדו את השינויים הדרמטיים. מחקר חדש שהתפרסם בבריטניה טוען כי הדינוזאורים "היו במגמת היחלשות וירידה" כ-50 מיליון שנים לפני שהאסטרואיד הוביל להשמדתם.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

המחקר החדש, שנערך באוניברסיטת רדינג, צפוי להצית מחדש את הדיון הסוער על האופן בו חלפו הדינוזאורים מהעולם לפני כ-66 מיליון שנים, לפי הערכת רוב החוקרים. עד כה, כאמור, האצבע המאשימה הופנתה כלפי המטאוריט, שקוטרו היה כ-10 קילומטרים.

לדברי החוקרים, ובראשם ד"ר מנאבו סקאמוטו, מצבם של הדינוזאורים הידרדר במשך תקופה ארוכה מכיוון שהם לא הצליחו להתאים את עצמם לתנאים המשתנים בכדור הארץ - שינויים כגון התקררות האקלים ותנודות במפלס האוקיינוסים.

הטי-רקס שרד קצת יותר (צילום: רויטרס)
הטי-רקס שרד קצת יותר | צילום: רויטרס

הממצאים החדשים מתבססים על מחקר מדוקדק סביב שרידי מאובנים: החוקרים גילו כי בתחילה - לפני כ-231 מיליון שנים - התפתחו כל העת זנים חדשים בקצב מהיר, אך לפני כ-160 מיליון שנים החלה האטה שהובילה לירידה במספר הזנים. "הם כבר היו בדרכם החוצה, המגמה הייתה שלילית", הסבירו.

ד"ר סקאמוטו, הפליאונתולוג שעמד בראש קבוצת המחקר, הודה כי לא התכוון לעורר סערה: "לא ציפינו לתוצאה הזו. למרות שהאסטרואיד לבסוף שם להם קץ, גילינו את האמת על מצבם עוד לפני אותו אסון".

לדבריו, ההידרדרות הייתה חדה במיוחד אצל זן הסאורופודים - ענקים ארוכי צוואר - בעוד הטי-רקס המוכר היה מעט עמיד יותר והצליח לעמוד לפחות בחלק מהתנאים המשתנים. החוקר כריס ונדטי, שהיה שותף לחיבור המאמר, הוסיף: "התפיסה הייתה שהם היו חזקים עד לרגע הפגיעה, אבל גילינו שהמגמה הייתה שונה". לדבריו, "אם הם באמת היו חזקים ועמידים הם אולי היו שורדים, או לפחות נשארים קצת יותר".