מתקן להתפלת מים, ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
"ככל שנתפיל - נסתכן" (ארכיון) | צילום: רויטרס, חדשות

בעקבות המחקר שפורסם לראשונה בחדשות 2 לפיו קיימת סכנה בשתיית המים המותפלים המוזרמים לברזים ברחבי הארץ, בעמותת "אדם טבע ודין" קוראים לרשות המים לקדם תכנית מיהול - ערבוב מים טבעיים באלו המותפלים. "יש ליישם תכנית בנושא כדי להתגבר באופן מיידי על הבעיה", אומרת שרית כספי-אורון, ראש תחום כימיקלים ובריאות בעמותה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

"במשך זמן מה התרענו שצריך לפעול איכשהו בכדי להשיב מגנזיום למים, והדרך הכי מהירה וזולה לעשות את זה היא מיהול", אמרה כספי-אורון. "אנחנו לא רוצים שיהיו יישובים בארץ שמקבלים אך ורק מים מותפלים".

על אף שהביעו תמיכה בניסוי להחדרה מלאכותית של מגנזיום לאחד ממתקני ההתפלה - לטענת הארגון הסביבתי, פתרון המיהול נחשב כמיטבי להיעדר המינרל החשוב שמוביל לעלייה בתמותה ממחלות לב. כספי-אורון הסבירה כי מלבד יתרון העלות, קיים חשש שבמים המותפלים חסרים מינרלים חיוניים נוספים מלבד מגנזיום - עניין שמיהול המים עשוי לפתור. "המחקרים בתחום חדשים יחסית", ציינה. "אנחנו עדיין לא יודעים אילו רכיבים נוספים שאינם נמצאים במים המותפלים עלולים לגרום לנזק".

מתקן התפלת מים, ארכיון (צילום: פלאש 90, אדי ישראל, חדשות)
"לשמר את מקורות המים הטבעיים" | צילום: פלאש 90, אדי ישראל, חדשות

"הדרך להימנע ממצב של חוסרים היא לשלב מים טבעיים לצד המים המותפלים", הוסיפה. "אלא שבכדי לעשות זאת צריך לשמור על מקורות הטבעיים שלנו. ישנה הזנחה מטורפת של המים הטבעיים באקוויפר החוף מחקלאות ומתעשייה וצריך לשוב ולטפח את מקורות המים הללו. צריך לנסות להביא מים טבעיים לנגב המערבי ולמישור החוף הדרומי ולערבבם במותפלים - אך עד כה אף אחד לא עשה הערכת עלויות ובחינת היתכנות לכך".

"היעדר המגנזיום הוביל לתמותה"

מתקני ההתפלה שחררו את ישראל מהתלות במשקעים. על פי "מקורות", מפעלי ההתפלה מספקים יותר מ-600 מיליון קוב מים בשנה. 75% מהמים המסופקים לבתים - מקורם במי ים מותפלים. אלא שקבוצת חוקרים מאוניברסיטת בר אילן ובית החולים שיבא-תל השומר בדקה 4,600 חולי לב שאושפזו בבתי חולים שמויינו לפי אזורים, ומצאה שעם תחילת השימוש הנרחב במים המותפלים, חלה תמותה מוגברת באותם בתי חולים שנמצאים באזורים אליהם מסופקים מים מסוג זה.

אחרי החשמל, גם מחיר החשמל עולה (צילום: פלאש 90 - אדי ישראל, חדשות)
"העדר מגנזיום גורם לתחלואה", ארכיון | צילום: פלאש 90 - אדי ישראל, חדשות

החוקרים טוענים כי הסיבה לפער בין שני האזורים, היעדר מגנזיום, מינרל חיוני ביותר לבריאות, שבתהליך ההתפלה מסולק לחלוטין מהמים. הקשר שנמצא בין ריכוז נמוך של מגנזיום במים ובדם החולים והשינוי בתמותה מתאים להנחת העבודה שצריכה נמוכה של מגנזיום עלולה לגרום לתמותה גבוהה במחלות לב. כבר לפני שש שנים התריעו במשרד הבריאות מתמותה עודפת כתוצאה מהתפלת מי ים. ההערכה היתה כי התפלה של 250 מיליון קוב תביא למותם של 250 איש. כיום מתפילים 650 מיליון קוב, משמע, התמותה היתה גבוה יותר מפי-2.