איתמר (שם בדוי), קצין רפואה בצה"ל, תרם דם כבר פעמים רבות בחייו ולפני מספר חודשים אף ארגן התרמת דם בבסיס שבו הוא משרת. הוא היה משוכנע שהדם שתרם הועבר לבית החולים, אלא שלפני כשבוע קיבל מכתב ממגן דוד אדום, שם הוא מתנדב: "הגיע אלינו מידע מצד שלישי המרמז על כך שאחד מהסעיפים בשאלון תורם הדם חל עליך ומונע מאיתנו שימוש במנת הדם שתרמת".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לאחר שהתקשר לבנק הדם והובהר לו כי מנת הדם שלו הושמדה, נקבעה לאיתמר פגישה עם לא אחרת ממנהלת שירותי הדם במגן דוד אדום, פרופסור אילת שנער. כך נשמעה השיחה בין השניים:

פרופ' שנער: הם אמרו שאתה גיי, זאת אומרת שזו הסיבה.

איתמר: אוקיי, ואם אני הומו?

פרופ' שנער: מישהו אמר 'אני יודע, אני מכיר, אני זהו'. ו... אם? אז יש סכנה.

על פי תקנות בישראל, מי שקיים יחסי מין עם גברים משנת 1977, לא יכול לתרום דם. איתמר טוען בתוקף כי לא קיים יחסי מין עם גברים - ואף חתם על כך בשאלוני תרומות דם שמילא כבר בעבר.

תרומת דם (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2

איתמר: אם הם אומרים שאני הומו, אוקיי, האם זה אומר שקיום יחסי מין בין גברים הוא כן?

פרופ' שנער: מה זאת אומרת?

איתמר: אני אם אני הומו אולי אני רק מתנשק עם גברים, באמת אני שואל.

פרופ' שנער: זה כרגע הנוהל והנוהל מדבר על יחסי מין, לא מדבר על להתנשק.

איתמר: אני אומר שמי שמסר את המידע השלישי, אם הוא לא אומר לך אני שכבתי איתו, אז למה התייחסת? למה את לא מספרת לי מי זה?

פרופ' שנער: לא, אני לא אספר לך.

איתמר: זאת אומרת, את אומרת לי 'אנחנו זורקים את המנה שלך, לא מכבדים את הרצון שלך לתרום דם ולעשות משהו טוב'.

פרופ' שנער: לא, זה לא קשור.

אחרי שסירבה למסור לו פרטים על מי שמסר את הידיעה, היא ציינה בפניו כי ישראל צפויה ככל הנראה ללכת בעקבות ארצות הברית ולאפשר לגברים שקיימו יחסי מין עם גברים אחרים לתרום דם שנה או חמש שנים לאחר קיום היחסים, אך הנושא טרם אושר.

אילוסטרציה (צילום: פלאש 90, רבקה זפרת)
מנת הדם הושמדה | צילום: פלאש 90, רבקה זפרת

איתמר: להגיד בטלפון 'זרקנו את המנה' זה בסדר?

פרופ' שנער: אמרו לך 'זרקנו את המנה', או אמרו 'לא השתמשו'?

איתמר: כן, זה מה שהיא אמרה לי הרופאה.

פרופ' שנער: לא, זה לא בסדר.

איתמר: זה לא כבוד לאנשים, בסדר? אני לא יודע כמה את שמה לב, אני מחזיק את עצמי לא לבכות כמה שזה פגע בי. לקחת כל מה שבנאדם עושה, אוקיי, ולזרוק את הכל כלאחר יד... אני מבין את הבטיחות. מישהו נטפל אליי. לא חל עליי שום סעיף. את לא חושבת שמגיעה הזדמנות לבנאדם שאת מזמנת להגיב לטענות? זה לא מכבד אותי.

פרופ' שנער: זה קודם כל דבר שאני מוכנה לבדוק אותו. אני מוכנה לבדוק מה המשמעות של להחזיק מנה כזאת, לא לגעת בה, להחזיק אותה בקרנטינה ואחרי זימון התורם או אם הוא לא בא. מה שאתה אומר לי -' אני מציע לכם שתשימו את המנה בקרנטינה, תעשו את התהליך ואז תחליטו להשמיד אותה' - מקובל עליי.

"הסעיף מיושן ופוגעני"

"המחשבה שגוף כמו מד"א, שכפוף למשרד הבריאות - משרד ממשלתי - מקבל דיווחים אנונימיים ומנהל רישומים על הנטיות המיניות של תורמים היא מחשבה מזעזעת", אומר אימרי קלמן, יו"ר משותף של אגודת הלהט"ב. "הסעיף הדורש את הצהרת התורם בישראל מיושן מאוד ביחס למה שקורה בעולם ופוגעני כלפי הומואים שרוצים להיות אזרחים טובים ולתרום דם. אנחנו יודעים על עבודה שנעשית במשרד הבריאות לעדכן את הנוהל ואנחנו נשמח להיות שותפים בזירוז של עדכון הנוהל".

ממד"א נמסר בתגובה: "שירותי הדם של מד"א פועלים על פי הנחיות ונהלים ברורים של משרד הבריאות וכן נהלים בינלאומיים בכל מקרה של דיווח על ידי גורם שלישי. מטרת הנהלים היא לשמור על שלומם ובריאותם של כלל מקבלי מנות הדם בישראל. בעקבות התלונה תפנה מנהלת שירותי הדם של מד"א פרופ' אילת שנער למשרד הבריאות בשאלה האם ניתן למצוא דרך להשתמש במנות הדם במידה ויסתבר לשירותי הדם שהמידע שהגיע אינו נכון".

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "הוועדה לאימונוהמטולוגיה המייעצת למשרד הבריאות ברפואת עירויים המליצה בשנת 2010, על סמך המקובל במדינות מפותחות, שלא להשתמש במנת דם שהגיע לגביה מידע רפואי עד לבירור. משרד הבריאות ביקש לבחון בשנית המלצה זו בוועדות המייעצות".

לפניות לכתב: MatanH@ch2news.tv