הדליפה שהובילה לפרסום (צילום: רשות הטבע והגנים)
"קורא לאזרחים לטייל בשמורה". נתניהו | צילום: רשות הטבע והגנים

כארבעה חודשים לאחר דליפת הנפט מצינור קצא"א, שגרמה לנזק עצום לצמחייה ולחי בשמורת עברונה בדרום, קורא ראש הממשלה לציבור לטייל בשמורה. בדיגום האוויר האחרון שביצע המשרד להגנת הסביבה באזור שמורת עברונה לא נמצאו מזהמי אוויר החורגים מהתקנים - ובעקבות כך נפתחה השמורה לציבור. למרות שהוסר החשש מזיהום האוויר, כתם הנפט על הקרקע עדיין לא טופל לחלוטין.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

במשרד ציינו כי הבדיקה האחרונה אינה חריגה: שורה של בדיקות ודיגומי איכות אוויר מהתקופה האחרונה העידו על ירידה משמעותית וקבועה בכל ערכי זיהום האוויר. סגן השר להגנת הסביבה, ח"כ אופיר אקוניס, בירך על התוצאות והורה על פתיחת השמורה.

"הטיפול מהיר ומקצועי שהענקנו לשמורה, מיד לאחר דליפת הנפט מצינור קצא"א, הביא לתוצאות חיוביות כך שהשמורה נקייה ובטוחה. כעת הציבור מוזמן בהמוניו לטייל ולהנות. במקביל ימשכו פעולות הניטור ושיקום השמורה", אמר אקוניס. 

הזיהום בשמורה, לפני כארבעה חודשים (צילום: רועי טלבי)
הזיהום בשמורה, לפני כארבעה חודשים | צילום: רועי טלבי

נתניהו: "שובו לטייל באזור"

ראש הממשלה והשר הממונה על הגנת הסביבה, בנימין נתניהו, בירך גם הוא על המהלך: "בביקורי במקום, כמה ימים אחרי דליפת הנפט, הנחתי לבצע כל פעולה כדי להבטיח את שלום הציבור ולעשות כל מאמץ לדאוג להגנת הסביבה. ביצענו שורת פעולות והקצנו את המשאבים הדרושים כדי להגן על השמורה הנפלאה הזאת".

נתניהו הודה לגורמים הרבים שפעלו לתיקון הנזקים בשמורה: "אני מודה לסגן השר אופיר אקוניס על הטיפול הנחוש והיעיל, לנציגי המשרד להגנת הסביבה שעבדו בשיתוף פעולה עם כלל הגורמים ובהם רשות הטבע והגנים, רשות הכבאות, משטרת ישראל ורשות הניקוז אילת והערבה - כולם פעלו יחד לשקם את הנזק שנגרם, תוך פינוי הקרקע המזוהמת".

גם החיות נפגעו מדליפת הנפט (צילום: מנחם זלוצקי, המשרד להגנת הסביבה)
גם החיות נפגעו מדליפת הנפט | צילום: מנחם זלוצקי, המשרד להגנת הסביבה

"אני קורא לאזרחי ישראל לשוב לטייל באזור, ובארץ ישראל כולה. חג שמח לכולם", סיכם נתניהו. במקביל לפתיחת השמורה לציבור, יימשכו הפעולות לטיפול ושיקום הקרקע.

שמורת עברונה הייחודית, שמשתרעת על כ-40 קמ"ר בערבה הדרומית, מקיימת מגוון מיני צמחים, בעלי חיים נדירים ושרידים ארכיאולוגיים בני 1,200 שנים.

מיליונים הוקצו לשיקום השמורה (צילום: עברונה)
מיליונים הוקצו לשיקום השמורה | צילום: עברונה

החקירה הפלילית נמשכת

דליפת הענק שאירעה מהפיצוץ בצינור הזרימה נפט במורד אפיקי הנחלים בשמורה שגרם לנזק אקולוגי גדול ממדים, ובמהלך האסון זרמו כחמישה מיליון ליטרים של נפט גולמי. המשטרה הירוקה במשרד להגנת הסביבה פתחו בחקירה פלילית לבדיקת נסיבות האירוע והיא נמצאת בעיצומה.

לאחר שהתברר גודל האסון האקולוגי, המשרד להגנת הסביבה דרש מהממשלה להקצות תקציב של 17 מיליון שקלים לשיקום שמורת עברונה - הצעה שאושרה בממשלה. בארגון "אדם טבע ודין" מחו אז על ההצעה ואמרו כי יש לדרוש מקצא"א (קו צינור אשקלון-אילת) לשלם את הנזקים.

נתניהו ואקוניס בסיור בשמורה (צילום: עמוס בן גרשום לע"מ)
נתניהו ואקוניס בסיור בשמורה | צילום: עמוס בן גרשום לע"מ