שחרור האסירים בדרך (צילום: רויטרס, חדשות)
ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

פרסום ראשון: ההסתדרות הרפואית קוראת לרופאים שלא לקחת חלק בהזנה בכפייה של אסירים - זאת על רקע אישור החלטת הממשלה לחדש את חקיקת הצעת החוק לתיקון פקודת בתי הסוהר. כך נודע לחדשות 2 Online.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

במכתב ששיגר יו"ר הסתדרות הרפואית ד"ר ליאוניד אידלמן, לשר לביטחון פנים גלעד ארדן ושרת המשפטים איילת שקד, הוא כתב כי "הזנה פרנטלרית (דרך הווריד), כל עוד מטופל בר-שיפוט מתנגד לה, אינה אתית ודורשת אמצעים משפילים הגובלים בעינויים, בדומה להאכלה באמצעות זונדה בכפייה. בשנים האחרונות רופאי ישראל צברו ניסיון רב בטיפול באסירים ועצירים שובתי רעב, ולא נדרשו עד כה לעבור על כללי האתיקה".

"בזמן כתיבת שורות אלה מתקיימת בישראל שביתת רעב של מספר עצירים ביטחוניים בבתי כלא בארץ, כאשר אחד מהם שובת כבר זמן רב יחסית ומאושפז בבית חולים", טען אידלמן. "קבלת החוק בכנסת בהליך חקיקה מהיר יעמיד את הרופאים המטפלים בפני מצבים קשים ובלתי אפשריים מול מטופליהם".

אידלמן הוסיף: "הצעה זו, שירדה מסדר היום לאחר שעברה קריאה ראשונה בכנסת ה-19, מאפשרת קבלת היתר משפטי למתן טיפול רפואי ו/או הזנה בניגוד לרצונו של שובת רעב, ולמעשה מטילה אחריות על הרופאים לפעולה שנעשית חרף התנגדותו האקטיבית של האסיר. שינוי מהותי זה, הנמצא בבסיס ההצעה, עומד בסתירה ובניגוד לכללי האתיקה הרפואית המקובלים הן בישראל והן בעולם כולו, ועשוי קרוב לוודאי להעמיד רופאים כבר בזמן הקרוב בפני דילמות קשות ומסובכות".

השר ארדן אמר בתגובה למכתב ההסתדרות הרפואית: "עמדת ההסתדרות הרפואית תמוהה. כמי שאמונים על הצלת חיים בכל סיטואציה, על הרופאים לעשות את תפקידם בין אם מדובר באסיר המנסה להתאבד בתאו ובין אם מדובר באסיר המרעיב עצמו למוות.

"החוק אמנם לא מחייב רופאים לבצע את ההליך, אך אני בטוח שיימצאו הרופאים שיסכימו לעשות זאת. מטרת שביתות הרעב היא להלך על מדינת ישראל אימים ולהביא לשחרור מחבלים, אנחנו נעביר את החוק בהקדם ולא נאפשר את הדבר הזה".

"הזנה בכפייה היא עינויים". אידלמן (צילום: ההסתדרות הרפואית)
"הזנה בכפייה גובלת בעינויים". אידלמן | צילום: ההסתדרות הרפואית

ארדן ביקש לחדש את חוק ההזנה בכפייה

בשבוע שעבר פורסם במהדורה המרכזית כי השר ארדן פנה למזכירות הממשלה וביקש לאשר לו להחזיר את החוק לקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת לאחר שוועדת השרים לענייני חקיקה תאשר זאת. ראש ועדת השרים, שרת המשפטים איילת שקד, הביעה נכונות לאשר את המהלך.

ביסוד ההחלטה לקדם את אישור החוק עומדות שתי הסיבות עיקריות: האחת היא שבימים אלה שובתים רעב ארבעה אסירים ביטחוניים ובהם חאדר עדנאן מהג'יהאד האסלאמי וממשוחררי שליט ששובת כבר 100 ימים ויש חשש שאם ימשיך עלולה להיווצר סכנה לחייו.

הסיבה השנייה: בשב"ס מעריכים שמיד לאחר חודש הרמדאן צפויה שביתת רעב נרחבת בקרב האסירים הביטחוניים. בשלב זה, אין לסוהרים כלים מתאימים להתמודד עם מצב של סכנת חיים.

לפיכך, השר ארדן ביקש לקדם את אישור החוק, כשהמתווה הכללי שלו הוא הזנה בכוח של אסירים שובתי רעב בסכנת חיים רק באישור נשיא בית משפט מחוזי או סגנו. לאסיר עצמו זכות להשמיע את טיעוניו באמצעות פרקליטו. יחד עם זאת, רופאים לא יחויבו לבצע את ההליך הזה בניגוד לרצונם. מצדדי החוק אומרים שהוא נועד למנוע מות של אסיר ששובת רעב אך בעיקר נועד למנוע סחטנות מצד אסירים ביטחוניים.