ൺ% ממקרי הסרטן בילדים בחיפה מזיהום" (צילום: פלאש 90, מרסלו סוס)
"50% ממקרי הסרטן בילדים בחיפה מזיהום" | צילום: פלאש 90, מרסלו סוס

דוח משרד הבריאות על נתוני התחלואה בסרטן באזור חיפה בעקבות זיהום האוויר מבשר כנראה רק על תחילתו של מסע האשמות הדדיות בין הרשויות השונות. ארגוני הסביבה טוענים כי מידע הוסתר מהציבור ועיריית חיפה תקפה את משרד הבריאות, אבל למאות אלפי תושבים המתגוררים באזור נמאס מתירוצים והם דורשים תשובות: "זו עיר יפה, כיף לחיות בא, אולם החשש לחיי הילדים גבוה מרוב הערים בארץ", סיפרה איילת וילדר שבנה ליעוז חלה בסרטן כשהיה בן 9.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"ליעוז חלה בלימפומה מסוג ברקיט, שזה סרטן דמי ומאוד אגרסיבי כשהיה בן 9", הוסיפה איילת, שבנה בן ה-17 החלים מהמחלה הקשה. "כששאלתי את הצוות מה יכול להיות הסיבה לכך, הם טענו שבנוסף לאוכל תעשייתי, לחומרים משמרים וצבעי מאכל, שצריך לקחת בחשבון גם את עצם העובדה שאנחנו חיים מעל בתי זיקוק וזהו אזור מזוהם".

"אפשר לנקות את המפרץ", טענה וילדר, "הרי עשו זאת במלחמת לבנון השנייה, אז למה לא לנקות את המפרץ בלי סכנת המלחמה? למה לא לנקות אותה לטובת האנשים שאוהבים להיות במקום היפה הזה? זה מקומם שאנחנו לא נחשבים. צריך שלמישהו באמת יהיה איכפת", הדגישה.

ליעוז בזמן הטיפולים
ליעוז בזמן הטיפולים | צילום:

"אני מרגישה חסרת אונים, מפרץ חיפה הוא הפקר של מאות אלפי תושבים לתעשייה מזהמת שמובלת על ידי בעלי הון וקשרים עם השלטון", אמרה לחדשות 2 Online ליהי שחר-ברמן, תושבת חיפה ודוקטורנטית להנדסה ביו-רפואית החוקרת את מערכת הנשימה.

ליהי, אמא לילד בן שנתיים וחצי שמצפה בימים אלה לילד נוסף, מביעה חשש מתכנית קרקעות הצפון - תכנית הקרקעות שכוללת בין היתר הרחבת בתי הזיקוק והקמת מתחם ענק לאחסון דלקים במפרץ חיפה. "אני בהיריון וחוששת ממומים עובריים, זה מפחיד אותי", היא אומרת. "אני לא מעיזה להעלות על דל שפתיי את המילה סרטן, אבל מה עם אסטמה? אני מרגישה את הצחנה באוויר".

דוח סרטן בחיפה
מממצאי הדוח החמור | צילום:

ניצן, אם לארבעה ילדים בני 4-10, החליטה לפני כשמונה חודשים לעזוב את חיפה למושב בצפון בגלל זיהום האוויר. "המספרים, התכניות, שאננות הרשויות והמדינה שמקדמות תכניות הרחבה לבתי הזיקוק - זה הספיק לי", היא אומרת. "הבנתי שאני מסכנת את הילדים שלי פה ואני חייבת להוציא אותם מחיפה".

"נתקלתי במקרי סרטן של ילדים בבית הספר של ילדיי וגם במקרים של הורים שחלו", היא אומרת. "יש כאן תחושה של הכחשה, האנשים שחיים פה מדחיקים ואנחנו החלטנו לקחת את המשפחה ולעזוב. אני חושבת שההורים צריכים לקום על הרגליים ולעשות צעד משמעותי. כמו שהם לא היו נותנים לתינוקות מזון לא מפוקח, הם חייבים לדעת שהילדים שלהם לא נושמים אוויר מזוהם".

מי הם המפעלים המזהמים ביותר? (צילום: פלאש 90, יוסי זמיר, מרסלו סוס, חדשות)
"מופקרים לתעשייה מזהמת" | צילום: פלאש 90, יוסי זמיר, מרסלו סוס, חדשות

"המדינה כשלה" 

מוקדם יותר פרסמה עיריית חיפה תגובה חריפה בעקבות פרסום הדוח. "הנתונים הם ההוכחה שהמדינה כשלה באוזלת ידה", אמרו בעירייה. "זה שנים שעיריית חיפה נלחמת לבד בחזית נגד זיהום האוויר. משרד הבריאות, שבעצם לא קיים בחזית הזו, ביחד עם שר הבריאות הבלתי נראה, החליטו להפוך לכתבי עיתונות ולהוציא סטטיסטיקות ופרשנויות במקום להזיז את מקום ישבנם מהפלורסנטים במשרדים בשטח ולעבוד".

בתגובה לטענות של ארגוני סביבה על כך שמשרד הבריאות הסתיר במשך שנים את הנתונים הקשים על תחלואת הסרטן באזור חיפה, מתעקשים במשרד כי הנתונים לא הוסתרו וכי מדובר בנתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה וארגונים נוספים שפורסמו בספרות המקצועית.

ממצאים מדאיגים באזור המפעלים (צילום: פלאש 90, לימור אלמוג, חדשות)
"מאות אלפי תושבים הופקרו" | צילום: פלאש 90, לימור אלמוג, חדשות

מוקדם יותר פורסם כי משרד הבריאות מעריך שכמחצית מהילדים בנפת חיפה שלקו בסרטן בשנים 1997-2008 חלו בשל חשיפה לזיהום אוויר - כך עולה מנתונים חדשים ומדאיגים שחשף המשרד במסגרת דיון על תכניות בנייה חדשות במפרץ חיפה.

29% יותר סיכוי לחלות בסרטן הריאות

מהנתונים עולה כי באותן שנים חלו תושבים באזור חיפה בסרטן ב-16% יותר בהשוואה לשאר הארץ ב-16 מתוך 18 סוגי סרטן שנבדקו. כשנבדקו סוגי סרטן הקשורים באופן סיבתי לזיהום אוויר - הנתונים היו מובהקים עוד יותר.

כך למשל, בנפת חיפה הסיכוי לחלות בסרטן הריאות היה גבוה ב-29% בהשוואה לשאר הארץ והסיכוי לחלות בסרטן שלפוחית השתן (הקשור גם הוא לזיהום) היה גבוה ב-26%. במשרד הבריאות מעריכים כי מתוך 4,860 מקרי סרטן באותן שנים, כ-780 מהם "הנם מקרים של תחלואה עודפת בנפת חיפה כתוצאה מחשיפה לזיהום האוויר באזור".

הנתונים נחשפו במסגרת חוות דעת ששלח פרופ' איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור, לממונה הארצית לעררים באגף מוסדות תכנון ארציים וזאת במסגרת דיון על תכנית קרקעות הצפון.