תרומת זרע נגועה במחלה נדירה הביאה לטרגדיה: שלוש נשים שונות נכנסו להיריון מתרומת זרע שקיבלו מאותו תורם בבית החולים אסף הרופא, ולאחר מכן התברר כי העבירו לעובר תסמונת גנטית שגורמת ללקות ראייה קשה. בשניים מהמקרים ילדו הנשים ילדים חולים, אך המקרה השלישי קשה במיוחד: האם גילתה עוד בשלב ההיריון את המצב, ונאלצה לבחור לעשות הפלה. כעת, על פי ההערכה, יש לה סיכוי נמוך להיכנס שוב להיריון בשל גילה המתקדם.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

ל', בשנות השלושים המאוחרות לחייה, נכנסה להיריון מתרומת הזרע שקיבלה בבית החולים אסף הרופא. מטבע הדברים היא לא ידעה על זהות התורם כמעט כלום. בנה הראשון נולד לפני 8 חודשים, ולפני חצי שנה, כשהיה בן חודשיים בלבד, התגלה כי הוא סובל מתסמונת גנטית.

ל' סיפרה שבחרה בתרומה של התורם הספציפי הזה על סמך הנתונים שסופקו לה עליו: "אמרו לי 1.75 מטר, שהוא אוהב ספורט, יליד הארץ, מנגן בגיטרה, למד מחשבים. כל תרומת זרע שלו עלתה באזור ה-800-900 שקלים, וקניתי כ-4-5 מנות זרע".

ל' שילדה תינוק עם פגם גנטי נדיר (צילום: החדשות)
ל' שילדה תינוק עם פגם גנטי נדיר | צילום: החדשות

לשמחתה של ל', התרומה נקלטה והיא נכנסה להיריון שהסתיים לפני 8 חודשים עם לידה מוצלחת. אלא שחודשיים לאחר מכן "אצל רופא עיניים בבדיקה שגרתית, עלינו על זה: אין לו קשתית בעין". עוד היא סיפרה: "יש לו לקות ראייה רצינית, הוא מסתנוור כשהוא בחוץ, אין לו בעצם את הצמצם של האור בחוץ, אנחנו יודעים שהוא רואה – אנחנו לא יודעים עד כמה הוא רואה".

מדובר בתסמונת גנטית שנקראת "אנאירידיה" שממנה סובל אותו תורם אנונימי שסיפק את תרומת הזרע. למרבה הצער, ל' היא לא היחידה שנכנסה להיריון מתרומת זרע של התורם הבעייתי – יש שלוש נשים כאלה, שתיים מהן ילדו ילדים חולים. "אנחנו מייצגים קבוצה של נשים שנפגעו כתוצאה מתרומת הזרע הנגועה הזו", אמרה עורכת הדין שירה פרידן ממשרד עו"ד כספי, סרור ושות'.

התסמונת הגנטית הנדירה אנאירידיה (צילום: החדשות)
התסמונת הגנטית הנדירה אנאירידיה | צילום: החדשות

האישה השלישית, כיום בת 45, נכנסה להיריון לפני כשנה וחצי מאותו תורם זרע – אבל במקרה שלה האמת הקשה התבררה כשעוד הייתה בהיריון. אז היא נאלצה לבחור בחירה אכזרית, בלתי אפשרית כמעט: ללדת ילד חולה ולגדל אותו לבד כאם יחידנית או לעשות הפלה בחודש השישי להריונה.

בסופו של דבר היא החליטה לעבור הפלה, למרות החודש המתקדם והטראומה. לדברי עורכי דינה, סיכוייה להיכנס שוב להיריון הם נמוכים. עורכי הדין פנו לביה"ח אסף הרופא ולמשרד הבריאות, בדרישה לקבל את המסמכים שמתעדים את הבדיקות שנעשו לתורם הזרע מבלי לחשוף את שמו, ובנוסף דרשו לדעת האם תורם הזרע פעיל בבתי חולים אחרים ואולי ישנן עוד נשים בסכנה שכלל אינן מודעות לכך – אבל שיתוף פעולה הן לא הצליחו לקבל: "בעוד שבבית החולים אסף הרופא סירבו לתת לנו את המסמכים והמידעים שביקשנו, במשרד הבריאות אפילו לא טרחו לענות לנו".

תגובת המרכז הרפואי אסף הרופא: "הנושא הנדון נמצא בבדיקה של משרד הבריאות ועד לסיומה לא נוכל לתת את התייחסותנו. באופן כללי ברצוננו להדגיש שתורמי הזרע שמתקבלים אצלנו עוברים הערכה קפדנית, טרם התרומה עצמה".

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה שהם ילמדו את התביעה וישיבו בבית המשפט כמקובל.