פריצת דרך בחקר הסרטן (צילום: פלוריסטם)
פריצת דרך בחקר הסרטן | צילום: פלוריסטם

בכתב העת המדעי Scientific Report, מקבוצת ה-Nature, מתפרסמות היום (שישי) תוצאותיו של ניסוי פורץ דרך בתחום הטיפול בסרטן. חוקרים, שפועלים ממש כאן בישראל, הפיקו תאים משליות של נשים לאחר לידה, שהצליחו לבלום באופן משמעותי צמיחת תאים סרטניים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בניסוי פורץ דרך, מדענים טיפלו בבעלי חיים שבהם הושתלו סוגי סרטן רבים שפוגעים בבני אדם, באמצעות תאים שפיתחה חברת פלוריסטם הישראלית, ואשר מקורם בשליות של נשים לאחר לידה קיסרית. התוצאה: הפחתה מובהקת סטטיסטית בגודל הגידול, כמו גם נסיגה מלאה של הגידול ב-30% מהמטופלים.

במסגרת המחקר, מצאו כי תאים, שמקורם בשליות של נשים לאחר ניתוח קיסרי, הצליחו לבלום באופן משמעותי את הצמיחה של תאי סרטן במגוון רחב של סרטנים הפוגעים בבני אדם, כולל זנים אלימים או עמידים במיוחד לטיפולים הקיימים.

החוקרים בדקו את השפעתם של תאי השלייה על 50 סוגי גידולים סרטניים הנפוצים בבני אדם. תאי השלייה הצליחו לעצור צמיחה מהירה של תאי סרטן ב-45% מסוגי הסרטן שנבדקו, עם השפעה חזקה במיוחד על מגוון סוגי סרטן שד, סרטן המעי הגס, סרטן כליות, כבד, ריאות, שרירים ועור.

התאים מוזרקים לחולה ללא צורך בהתאמה גנטי (צילום: פלוריסטם)
התאים מוזרקים לחולה ללא צורך בהתאמה גנטי | צילום: פלוריסטם

הייחודיות של התאים הללו היא בכך שהם אינם דורשים התאמה גנטית בין התורם למטופל. משלייה של אישה אחת שנתרמת לאחר ניתוח קיסרי ניתן לייצר אלפי מנות תאים, אותן אפשר להקפיא ולהזריק במידת הצורך לכל חולה, ממש כמו כל תרופת מדף אחרת. בניסויים קליניים נמצא שהתאים מהשלייה לא מעוררים תגובת נגד של המערכת החיסונית אצל המושתל ולכן חוסכים למעשה את החיפוש המתיש אחר תורם מתאים, כמו למשל במקרים של השתלות מח עצם.

תאי השלייה שאותם מפתחת פלוריסטם נחשבים לדור הבא של הרפואה המודרנית, הקרוי רפואה רגנרטיבית, כזו שעוזרת לגוף לשקם ולתקן את עצמו. תאי השלייה מגודלים בכמויות מסחריות במתקנים מיוחדים במפעל החיפאי, שנחשב לאחד המתקדמים בתחומו בעולם. במהלך הגידול, התאים למעשה "מתוכנתים" כך שיפרישו קוקטייל חלבונים בהתאם למחלה שבה הם אמורים לטפל. עם כניסתם לגוף התאים יודעים לזהות את האזור החולה, מתקשרים עם הגוף, ומפרישים חלבונים שמפעילים את תהליך הריפוי.

מי שעומדת מאחורי המחקר היא חברת פלוריסטם החיפאית המעסיקה כ-180 עובדים. החברה התפרסמה בעבר בין היתר בזכות החיסון שהיא מפתחת יחד עם הממשל והצבא האמריקני לטיפול בקרינה במקרה של אסונות גרעין או התקפה אטומית.