כנראה שלא לזה התכוון שר הבריאות ליצמן, כשהכריז על הרפורמה שלו לקיצור התורים לבדיקות MRI: בבית החולים אסף הרופא - בית חולים ממשלתי - מציעים למי שטרם הצליחו לקבל את ההתחייבות מקופת החולים, המוכרת בשם "טופס 17", בדיקה תמורת תשלום של לא פחות מ-1,500 שקלים. אסף הרופא הוא לא היחיד שמציע את העסקה הזו, כמובן: בבית חולים רמב"ם תור מיידי יעלה 1,957 שקלים, בשיב"א תל השומר 2,100 שקלים וגם בבילינסון ובסורוקה ניתן לקבל בדיקה מיידית בעלות דומה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"כל בתי החולים בעצם מוכרים שירותים, והם מוכרים שירותים או כנגד טופס התחייבות או כנגד כסף", מסביר דני אנגל, מנהל בית החולים הרצליה מדיקל סנטר. "לכן MRI נמכר בכסף. האזרחים משלמים למעשה על משהו שהם לא היו צריכים לשלם, כי הם יכלו לקבל אותו חינם באמצעות טופס התחייבות, אלמלא הסגרי הבחירה של הקופה".

אבל אם קופות החולים מציעות את הבדיקה בחינם, למה לשלם? ישנן שתי קבוצות של חולים שעלולים למצוא את עצמם משלמים על בדיקת MRI בבית חולים ציבורי: הראשונה היא של חולים שקופת החולים מסרבת לנפק להם טופס 17. לדברי אנגל, "זו אוכלוסייה שפשוט לא אושרה לה בדיקה, כי הקופה החליטה שבדיקת אולטרסאונד או CT, נניח, יותר טובה מ-MRI - וזה גם יותר זול לה ולכן היא בוחרת את זה". קצת מאבק בדרך כלל עוזר כדי להשיג את הטופס המבוקש, אבל אלה שלא נעים להם להתווכח ולהרים את הקול הם בדיוק קהל היעד ל-MRI בתשלום.

הקבוצה השנייה הם חולים שאמנם קיבלו טופס 17, אבל לבית חולים שיש בו תור ארוך, והם לא מוכנים לחכות. במקרה כזה, גם ביטוח משלים - כמו, למשל, כללית מושלם או מכבי מגן זהב לא יעזור. "המצב הוא אבסורדי - היום גם בביטוחים משלימים, שבהם שילמנו לאורך כל החיים כדי לבחור וכדי לקבל שירות מהיר, הקופות מגבילות את בתי החולים והשירותים שהם נותנים לנו".

רפורמת קיצור התורים ל-MRI של שר הבריאות ליצמן, שבמסגרתה הוכפל מספר המכשירים, עוררה תחרות בין בתי החולים, כי מכון MRI בלי מטופלים מייצר הפסדים במקום הכנסות - ולכן הם החלו לפרסם את האפשרות לבדיקה בתשלום. עם חשוב להדגיש כי תשלום פרטי במקום טופס 17 לא יניב תור מהיר יותר.