חדר יולדות (צילום: פלאש 90 - משה שי, חדשות)
אילוסטרציה | צילום: פלאש 90 - משה שי, חדשות

תינוקות שנולדו בשבועות 37-38 עלולים לסבול מהפסקות נשימה בשינה - כך עולה ממחקר רחב היקף שבוצע בבית החולים סורוקה בבאר שבע. מהמחקר עולות שתי המלצות חשובות להורים כיום - ולהורים בעתיד.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

על פי המחקר, אותו הובילו ד"ר אסנת וולפיש ופרופ' אייל שיינר מהמרכז הרפואי סורוקה, תינוקות שנולדו בשבועות 37-38, שנחשבים כבר ללידה בזמן (מתחת ל-37 מוגדר פג), יש להם סיכוי סיכון מוגבר להפסקות נשימה בשינה שגורמות לעייפות, בעיות בגדילה, הפרעות התנהגותיות וקשיי ריכוז שעלולים לגרום להתדרדות בלימודים.

מה זה אומר? שהורים לתינוקות וילדים שנולדו בשבועות הללו, צריכים להיות מודעים לכך שילדיהם בסיכון, ולשים לב שאם לתינוק או לילד יש קשיים בשינה ונחירות, אז מומלץ להתייעץ עם רופא ילדים, ולהדגיש בפני הרופא שהתינוק נולד במועד המוקדם - קרי שבועות 37-38. בחלק מהמקרים, התינוקות או הילדים יישלחו לניתוח להסרת שקדים ופרוצדרות נוספות, חלקן ניתוחיות וחלקן טיפול תרופתי.

המחקר עשוי להשפיע גם על לידות עתידיות: מעכשיו, נשים שיבקשו זירוז לידה כבר בשבוע 37 או 38, כי כבר קשה להן לסחוב את ההיריון, יוזהרו שהדבר אינו מומלץ. ישנן הרבה נשים שמבקשות ולוחצות לקבל זירוז לידה, ובמקרים רבים הן גם מקבלות כי הרי שבוע 37 כבר נחשב ללידה במועד (במועד זה שבוע 37-42). בעקבות המחקר הן יוזהרו שהפעולה אינה מומלצת לפחות עד שבוע 39.

המחקר התבסס על נתונים של 240,953 לידות במשך 22 שנה (בשנים 1991-2013). עד היום, חשבו שיש סיכון לסיבוכים האלה רק אצל פגים, עכשיו יודעים שזה רלוונטי גם לשבועיים הראשונים של לידה בזמן , שבועות 37-38. מדובר בנתונים דרמטיים והמחקר כבר פורסם בכתב עת מדעי נחשב, אבל לא פורסם עדיין בתקשורת.