מחאת הצוותים הרפואיים (צילום: פלאש 90 / יונתן סינדל)
דקת דומיה לזכר טובה קררו ז"ל | צילום: פלאש 90 / יונתן סינדל

יממה לאחר האירוע הטרגי בו הוצתה למוות האחות טובה קררו ז"ל במרפאה המקומית בחולון על ידי מטופל, כינס היום (רביעי) שר הבריאות ליצמן דיון מיוחד בנושא האבטחה לעובדי מערכת הבריאות. "להביא מאבטחים לכל סניף זה בלתי אפשרי", אמר ליצמן.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"משרד הבריאות ייכנס לסבב דיונים בימים הקרובים כדי לראות מה צריך לעשות", התחייב השר. "שני דברים שכן צריך לעשות: האחד זה אכיפה. המערכת המשפטית לא מספיקה". עוד התייחס השר להארכת מעצרו של החשוד, אשר פרג', תושב חולון בן 78, ואמר כי למערכת המשפט תפקיד חשוב במניעת האלימות. "היום מישהו תוקף רופא, עד שיביאו אותו לדין יחלוף הרבה זמן וגם אז לא ברור איזה עונש יקבל, צריך לעשות שינוי", ציין ליצמן. 



"הדבר השני, אנחנו לא מתייחסים גם לאלימות מילולית", הוסיף. "זה צעק על רופא, קוראים לאנשי ביטחון יאללה יאללה והולכים הביתה. צריך לעשות בזה שינוי. אם נתמקד בשני הדברים האלה לדעתי זה יביא להרתעה".

במקביל השביתה הבוקר הסתדרות הרופאים את כל פעולות הרופאים ושירותי קופות החולים למשך שעתיים - במחאה על מקרי האלימות החוזרים ונשנים. בבית החולים וולפסון בעיר עמדו הבוקר דקת דומייה לזכרה של קררו ומחו על הטיפול הרפה באלימות כלפי צוותים רפואיים, וכך גם בבית החולים אסף הרופא. במרכז הרפואי "העמק" הצטלם הצוות הרפואי עם שלט המחאה "אחיות לכאב".

ד"ר מיכאל גייסט, יו"ר ועד רופאי וולפסון, סיפר בעצרת המחאה על מקרה אלימות שאירע בבית החולים וזכה לעונש מקל מאוד: "לתוקף היה חשבון עם מחלקה אחרת, הוא נכנס לחדר בו היה רופא - למזלנו הרופא היה זריז, והוא לא נפגע. לאחר מאמצים רבים, אנחנו עמדנו על העמדה לדין וזה לקח הרבה זמן, הוא קיבל מאתיים שקל קנס".

מחאת הצוותים הרפואיים
מחאת הצוותים הרפואיים | צילום:

"אין ספק שזה הרתיע אותו מלחזור על המעשה", הוסיף בציניות ד"ר גייסט. "אני חושב שיש אוזלת יד של מערכת האכיפה, ובמקרה הזה גם לדעתי פסיקה לא מידתית של מערכת המשפט והדברים צריכים להשתנות".

"יש אלימות והפקרות בלתי נסבלת בתוך המערכת"

גם בבית החולים אסף הרופא נערכה עצרת מחאה נגד האלימות כלפי הצוותים הרפואיים: הרופאים והאחיות נשאו שלטים עליהם נכתב "דמנו אינו הפקר", "לא לאלימות", "עד כאן" ו"לא נשתוק ולא נסכים לאלימות נגד אחיות".

מנהל בית החולים ד"ר בני דוידזון נשא דברים בעצרת וטען: "יש אלימות והפקרות בלתי נסבלת ששוררת בתוך המערכת. מקללים אותנו, כועסים עלינו, מתנהגים אלינו כאילו אנחנו אויבים ולא משרתי ציבור". על קררו ז"ל אמר: "זו אחות שהגיעה לבוקר עבודה רגיל במרפאה, לטפל בחולים, לסעוד אנשים - ולא חזרה הביתה. המקרה המזעזע הזה אולי העיר מישהו, אנחנו מקווים שהמדינה תבין שאנחנו נמצאים במקום נורא".

מוחים נגד האלימות
מוחים נגד האלימות | צילום:

בבתי החולים של הדסה, בהר הצופים ובעין כרם נערכו הבוקר עצרות הזדהות נוספות. "אנו מזועזעים מן הארוע שקרה אתמול", אמר האח אכרם סייד אחמד. "בשם כל האחים והאחיות כאן אני מביע את ההלם והשבר הגדול".

"טובה קררו נרצחה בעת מילוי תפקידה", אמר מנהל בית החולים הדסה עין כרם, פרופסור יורם וייס. "על כולנו לזכור וללמוד כי אנו מגלים אפס סובלנות לאלימות מילולית ובוודאי שלזו הפיזית".

הרוצח, אשר פרג' (צילום: פלאש 90, חדשות)
אשר פרג' בבית המשפט, היום | צילום: פלאש 90, חדשות
האחות שהוצתה למוות, טובה קררו ז"ל (צילום: חדשות)
טובה קררו ז"ל | צילום: חדשות

על-פי מערכת הבריאות, בשנים 2014-2016 התרחשו כ-3,000 אירועי אלימות במערכת הבריאות שנחלקים באופן קבוע ל-75% אירועי אלימות מילולית: קללות, הרמת קול, איומים והתבטאויות לא ראויות. על-פי הנתונים, 25% מהאירועים הינם אירועי אלימות פיזית נגד צוות רפואי ומאבטחים והשאר מתרחשים בתוך בתי החולים - בדגש על המחלקות לרפואה דחופה ושערי בתי החולים.