"פליטת מזהים בשיעור גבוה מאירופה" (צילום: משה שי / פלאש 90)
הזיהום משפיע לא רק על חיפה | צילום: משה שי / פלאש 90

כתב חדשות 2 חיים ריבלין ושולי נזר, סמנכ"לית תעשיות במשרד להגנת הסביבה, ענו לשאלות הגולשים בשידור חי בעמוד הפייסבוק של חדשות 2 אודות הזיהום ואחוזי התחלואה הגבוהים במפרץ חיפה. אחת השאלות התייחסה לזיהום האוויר באזור חדרה, גם שם זיהום האוויר הוא גבוה. "אנו מעריכים שבפרדס חנה ורדיוס של חמישה ק"מ סביבה מתים כל שנה כ-170 איש כתוצאה ממחלות הקשורות לזיהום", אמרה נזר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לאחר המחקר שפורסם לראשונה בחדשות 2 טבעי היה לשאול כיצד משפיע תחנת הכוח הפחמית בחדרה על היישובים הסובבים אותה. "גם אם אין מחקר ספציפי ניתן לראות את ההשפעה של התחנה הפחמית על האזור לכן ביקשנו להתקין סולקנים (פילטרים), בתחנה והם צפצפו עלינו", טענה הסמנכ"לית מהמשרד להגנת הסביבה.

"תחנות פחמיות עובדות בלי פילטרים, אין עוד מדינה כמונו בכל העולם הערבי", הסבירה נזר. "אנחנו בפיגור של 10 שנים בתחנות שעובדות על פחם". הסמנכ"לית הוסיפה כי משרדה מצוי בדילמה משום שאם יורה סגור את התחנה הפחמית, לא יהיה החשמל לתושבי הצפון.

בחברת החשמל מבטלים את טענות המשרד להגנת הסביבה ומבהירים כי העבודות על התקנת הסולקנים כבר החלו. "זה פרויקט של 15 שנה שעלותו 8 מיליארד שקלים", הסבירו בחברה. "התקנו פילטר כזה ביחידה אחת בתחנה בחדרה ועד אמצע השנה היחידה תחזור לעבוד עם הסולקן".

עד 2022, סולקנים בחדרה ואשקלון (צילום: יוסי וייס ,דוברות חברת החשמל)
עד 2022, סולקנים בחדרה ואשקלון | צילום: יוסי וייס ,דוברות חברת החשמל

"כבר מאמצע השנה ירדו נתוני הזיהום באזור התחנה משום שהשבתנו את יחידת הייצור לטובת ההתקנה", מסרה דוברת חברת החשמל. "הפרויקט הזה הוא בסדר גודל לאומי והוא מתבצע בחדרה ובאשקלון בו בזמן".